ΕΛΛΑΔΑ

Ακρίβεια: Φρούτα και λαχανικά από... χρυσάφι - Απελπισμένοι οι καταναλωτές

Ακρίβεια: Φρούτα και λαχανικά από... χρυσάφι - Απελπισμένοι οι καταναλωτές
eurokinissi

Ακρίβεια: Από 2,5€ το κιλό στο χωράφι, τα κεράσια φτάνουν να κοστίζουν μέχρι και 8€ στο σούπερ μάρκετ

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το κύμα ακρίβειας το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών καθώς ακόμα και σε βασικά προϊόντα όπως εποχικά φρούτα και λαχανικά, οι τιμές παραμένουν στα ύψη.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ του OPEN , o προϋπολογισμός των νοικοκυριών «καίγεται» από τις αυξήσεις, με τους παραγωγούς να μιλούν για τη μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει στην τιμή από το χωράφι, στο ράφι.

Μάλιστα η ακρίβεια επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Eurostat για το κόστος των φρόυτων σύμφωνα με τα οποία εμφανίστηκε υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών 24,5% σε επίπεδο Ε.Ε. Δεύτερη χώρα στη σχετική λίστα βρίσκεται η Εσθονία που οι αυξήσεις φτάνουν στο 7,2%.

Αλλά και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση των τιμών στα φρούτα από τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο ανήλθε σε 28,8%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κεράσια στο χωράφι που πωλούνται από 2,30 - 2,50€ το κιλό , στη λαϊκή πωλούνται από 5 - 7€ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ από 6 έως 8€ το κιλό

Για αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι έμποροι της λιανικής δείχνουν ως υπεύθυνους τους κρίκους της αλυσίδας, πριν το ράφι.

«Η λιανική έχει περιορισμό στο ποσοστό κέρδους, άρα δεν μπορεί να συμμετάσχει διαφορετικά αφού περιορίζεται και ελέγχεται για αυτό το πράγμα... Το δεύτερο είναι να μπει όλη η αγορά κάτω από αυτή την ομπρέλα», δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής.

Βενζίνη: Φόβοι ότι θα εκτιναχθεί πάνω από τα 2 ευρώ η τιμή της

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές στα καύσιμα με τους οδηγούς να βάζουν βενζίνη μόνο για τις βασικές μετακινήσεις τους. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων προβλέπουν νέες αυξήσεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αμόλυβδη πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

«Η τιμή της αμόλυβδης θα ξεφύγει»

«Στο τέλος Αυγούστου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα έχει ξεφύγει. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου η τιμή της θα έχει ξεφύγει και ίσως δούμε στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή της αμόλυβδης να πάει αρκετά πάνω από τα επίπεδα των 2 ευρώ», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής στον ΣΚΑΪ.

«Πιστεύω ότι η τιμή της αμόλυβδης στην Αθήνα θα πάει πάνω από τα 2 ευρώ, έτσι όπως βλέπουμε τις προβλέψεις και βάσει των εξελίξεων» πρόσθεσε. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης. «Θα σας πω ενδεικτικά ότι τις 2 προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια ύφεση. Αυτή η ύφεση δεν φάνηκε. Τελικά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να λέμε ότι σήμερα υπάρχει μια μέση τιμή στη βενζίνη 1,96 ευρώ το λίτρο αλλά αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική» σχολίασε.

Βενζίνη: Πού είναι πιο ακριβή

Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης «φλερτάρει» με τα 2 ευρώ ενώ στα νησιά κινείται ήδη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα: Πρώτες σε ακρίβεια έρχονται και πάλι οι Κυκλάδες με 2,21 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 2,11 ευρώ το λίτρο και στα 2,04 ευρώ το λίτρο είναι η τιμή στην Eυρυτανία και στη Φωκίδα στα 2,01 ευρώ το λίτρο.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 4,6% μέσα σε 1 μήνα, αν και σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 παρέμεινε 5% φθηνότερη. Σημειώνεται δε πως η μέση πανελλαδική τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη είναι στα 1.956 ευρώ το λίτρο από 1,869 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 11 Ιουλίου σε μηνιαία βάση. Δηλαδή υπήρξε μια μηνιαία αύξηση 4, 6%. Ενώ στις 11 Αυγούστου 2022 η τιμή ήταν στις 2,061 ευρώ το λίτρο, δηλαδή υπήρξε μια ετήσια μεταβολή της τάξεως του -5%.