ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονικό της απίστευτης ταλαιπωρίας στην Αθηνών – Κορίνθου: Οργή, καταγγελίες και αγανάκτηση

Το χρονικό της απίστευτης ταλαιπωρίας στην Αθηνών – Κορίνθου: Οργή, καταγγελίες και αγανάκτηση

Επτά ώρες κράτησε η απίστευτη ταλαιπωρία οδηγών και επιβατών στην Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου, όταν ένα βυτιοφόρο όχημα, το οποίο στο εσωτερικό του μετέφερε 7,5 τόνους υγροποιημένου αερίου, τυλίχτηκε στις φλόγες.

Πρωτοφανή ταλαιπωρία επτά ωρών έζησαν οι οδηγοί στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, καθώς η κυκλοφορία διακόπηκε μετά από τη φωτιά σε βυτιοφόρο όχημα, που μετέφερε 7,5 τόνους υγροποιημένου αερίου.

Από τις 12:20 το μεσημέρι, όταν και σταμάτησε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνική Οδού Αθηνών – Κορίνθου, οδηγοί και επιβάτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους, μέχρι την ολοκλήρωση της μετάγγισης του υγραερίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η διαδικασία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, πραγματοποιήθηκε με βάση το Πρωτόκολλο Ενεργειών και την παρουσία τεχνικού ασφαλείας.

Για την ασφάλεια των πολιτών και την αποφυγή έκρηξης λόγω διαφυγής υγραερίου είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Ν.Ε.Ο Αθηνών - Κορίνθου:

  • Από το 39ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Κόρινθο
  • Από το ύψος των διοδίων Ελευσίνα στο ρεύμα προς Κόρινθο
  • Από το 57ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Αθήνα

Παράλληλα διεκόπη η κυκλοφορία και στην παλαιά εθνική οδό από το ύψος των διοδίων της Ελευσίνας έως την Κινέττα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Για αρκετές ώρες ο δρόμος παρέμεινε κλειστός, τόσο για τη διαδικασία κατάσβεσης, όσο και για την μεταφορά του υγραερίου σε άλλο όχημα, με τις καταγγελίες και την οργή των επιβατών να ξεχειλίζουν.

«Ζούμε στην μπανανία;»

«Εγώ είμαι από τους τυχερούς που σε 4 ώρες μπόρεσα και πήγα από τα διόδια της Κορίνθου μέχρι την Κινέτα και έκανα αναστροφή και γύρισα πίσω στην Κόρινθο. Ήμουν στο αμάξι 4 ώρες. Μετά από 4 ώρες καταφέραμε να κάνουμε αναστροφή και στο 60 χλμ. στις 18.30 η ώρα, άνοιξαν επιτέλους μια έξοδο από το διάζωμα για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί η Εθνική οδός, με κατεύθυνση προς την Αθήνα, ενώ παράλληλα υπήρχαν και δύο περιφερειακοί οδοί, δεξιά και αριστερά της Εθνικής, οι οποίες και αυτές ήταν εγκλωβισμένες», λέει στο MEGA, ο Αναστάσιος Μπάσδελης.

Όπως λέει ο οδηγός, από την Ολυμπία Οδό δεν υπήρχε ενημέρωση για την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Θεωρώ μεγάλο ατόπημα και ανευθυνότητα, όταν υπήρχε αυτό το πρόβλημα από νωρίς, να μας επιτρέψουν να μπούμε μέσα στην Ολυμπία Οδό, να εγκλωβιστούμε, με ό, τι σημειώνει αυτό. 14.15 που μπήκαμε εμείς, μας είπαν ότι θα κάνουμε παράκαμψη από την Κινέτα και ξαφνικά φτάσαμε στην Κινέτα μετά από 4 ώρες. Η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο. Αν συνέβαινε κάτι, σε αυτή τη βόμβα που υπάρχει, τι θα γινόταν; Επιτρέπεται η Εθνική οδός να μην έχει εξόδους διαφυγής σε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι; Στην μπανανία ζούμε; Είναι κράτος αυτό;».

Ο κ. Μπάσδελης ταξίδευε με τη γυναίκα και την κόρη τους.

«Ήμουν με τη σύζυγο και την κόρη μας, εκατοντάδες άλλοι οδηγοί με τα παιδιά τους, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα. Το χειρότερο από όλα ήταν όταν επέστρεφα προς Κόρινθο. Εκεί να δείτε τι γινόταν, λες και είχαμε λαϊκή αγορά, είχαν βγει όλοι από τα αυτοκίνητά τους. Η μεγαλύτερη κτηνωδία είναι η χρήση της ΛΕΑ. Ήρθε ένας καημένος τροχονόμος από την Καλλιθέα για να ανοίξει τη ΛΕΑ να περάσει κάποιος ασθενής. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα. Δεν υπάρχει αξιολόγηση κινδύνου; Τι είναι μπανανία είναι αυτό το πράγμα; Είναι κράτος αυτό; Στη ζωή μου δεν το έχω βιώσει άλλη φορά αυτό το πράγμα, αίσχος», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega

«Μας αφήσαν και φύγαμε από τα διόδια και φτάσαμε στους Αγίους Θεοδώρους, εγκλωβιστήκαμε και δεν μας ενημέρωσε κανείς» κατήγγειλε άλλη εγκλωβισμένη οδηγός.

Συνελήφθη ο οδηγός του βυτιοφόρου

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών της πυρκαγιάς στο όχημα το οποίο μετέφερε τόνους υγραερίου, προσήχθη και ανακρίνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων ο οδηγός του βυτιοφόρου που τυλίχθηκε στις φλόγες στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία για τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν για ώρες.

ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική: «Σεβαστός ο εκνευρισμός των οδηγών - Μοναδικός μας γνώμονας η ασφάλεια τους»

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με το επτάωρο θρίλερ με το βυτιοφόρο στην Αθηνών-Κορίνθου.

Το κοινό δελτίο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει:

«Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε στις 12:20, εχθές Πέμπτη 17 Αυγούστου, για πυρκαγιά σε βυτιοφόρο όχημα στο 46 χλμ της Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο και στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, στην περιοχή των Μεγάρων.

Άμεσα μετέβησαν στο σημείο της πυρκαγιάς 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα και πραγματοποίησαν την κατάσβεσή της. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε διαρροή του φορτίου, το οποίο αποτελούνταν από 7,2 τόνους υγραερίου, μείγματος κίνησης για οχήματα. Εξαιτίας της επικινδυνότητας της κατάστασης, εφαρμόστηκε το Πρωτόκολλο Ενεργειών, με την παρουσία τεχνικού ασφαλείας για την απομάκρυνση του επικίνδυνου φορτίου, ενώ με τη χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποιούνταν διαρκώς έλεγχος της θερμοκρασίας.

Καθόλη τη διαδικασία της επιχείρησης απομάκρυνσης του επικίνδυνου φορτίου, το Πυροσβεστικό Σώμα διέθεσε εναέρια επιτήρηση με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος και συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Η ΕΛ.ΑΣ. ενήργησε με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο γνώμονα την ασφάλεια οδηγών και επιβαινόντων σε οχήματα μετά την πυρκαγιά στο βυτιοφόρο.

Με δεδομένη τη τραγική εμπειρία σε παρόμοια περιστατικά του παρελθόντος, κρίθηκε επιβεβλημένη, ως μοναδικός οδοδείκτης, η απαρέγκλιτη τήρηση των πρωτοκόλλων για τις ενέργειες απομάκρυνσης του επικίνδυνου υλικού (υγροποιημένο αέριο), μιας διαδικασίας χρονοβόρας αλλά κυρίως εξαιρετικά απαιτητικής, όσον αφορά στην ευαισθησία και την επικινδυνότητά της.

Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες ενέργειες εύρεσης εναλλακτικών οδών (Λουτράκι-Περαχώρα-Πίσια-Σχίνο -Αλεποχώρι-Μέγαρα-Αθήνα και αντίστροφο δρομολόγιο για οσους κινούνταν από Αθήνα προς Κόρινθο) για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την επίτευξη της αποφόρτισης.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ευθέως συνδεδεμένες με την εξέλιξη της διαδικασίας απομάκρυνσης του επικίνδυνου υλικού, μιας δυναμικής διαδικασίας εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της επικινδυνότητάς της.

Όσο διαδοχικά προέκυπτε ότι θα καθυστερούσε η επιχείρηση -παρά τις κατά περιόδους εκτιμήσεις των ειδικών- η ΕΛ.ΑΣ. προχωρούσε και σε επιπλέον μέτρα, προκειμένου να υπάρχει ο ασφαλέστερος και καλύτερος δυνατός απεγκλωβισμός

Ταυτόχρονα, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων κυκλοφορίας, μερίμνησε ώστε να τροφοδοτούνται με νερό οι οδηγοί και οι επιβαίνοντες σε σημαντικό κομμάτι των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί για λόγους ασφαλείας.

Από την πρώτη στιγμή για τις παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχε ενημέρωση των οδηγών που κινούνταν κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, της Αττικής Οδού, του Μoρέα, και της Γέφυρα, μέσω μηνυμάτων που προβλήθηκαν στις ηλεκτρονικές πινακίδες, ώστε να ενημερώνονται συνεχώς. Επιπλέον, οι οδηγοί ενημερώνονταν προσωπικά από τους υπαλλήλους των σταθμών διοδίων, από τα οποία διήλθαν.

Καθόλη τη διάρκεια της ακινητοποίησης των οχημάτων το ΕΚΑΒ διέθεσε τέσσερις (4) μηχανές που κινούνταν διαρκώς, από δύο (2) σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας καθώς και τέσσερα (4) ασθενοφόρα, από δύο (2) σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας, σε σταθερά σημεία.

Σημειώνεται επίσης ότι ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος συνέλαβαν τον οδηγό του βυτιοφόρου οχήματος.

Η ταλαιπωρία, ο εκνευρισμός και η αγανάκτηση των εγκλωβισμένων οδηγών είναι απολύτως κατανοητή και σεβαστή. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι οι αρμόδιες Αρχές κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα περίπλοκο και επικίνδυνο περιστατικό σε συνθήκες πολύ αυξημένης κυκλοφορίας από την πρώτη στιγμή, με την κρίσιμη διαδικασία απομάκρυνσης του εύφλεκτου υλικού να έχει δυναμικό χαρακτήρα και με την πραγματοποίησή της να μετατοπίζεται χρονικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας από τη στιγμή που συνέβη το ατύχημα και μετά.

Το βυτιοφόρο όχημα έχει μεταφερθεί συνοδεία του Πυροσβεστικού Σώματος στα Ίσθμια Κορίνθου, σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης ιδιοκτησίας της εταιρείας του βυτιοφόρου οχήματος.»

Σχετικές ειδήσεις