ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Πάρνηθα: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε» - Γροθιά στο στομάχι η φωτογραφία εθελοντή

Φωτιά, εθελοντής πυροσβέστης
Glomex/Open

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, δεν ήταν αρκετό», λέει μαζί με μια φωτογραφία που δημοσιεύει εθελοντής πυροσβέστης που επιχειρεί στις φωτιές της Πάρνηθας 

Μάχη με τις φωτιές και τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στην Πάρνηθα, με τις φλόγες να έχουν κάψει δάσος αλλά και σπίτια.

Την ίδια ώρα, το μήνυμα του εθελοντή πυροσβέστη, Μπάμπη Ζάχαρη, που επιχειρεί στη φωτιά στο πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας είναι γροθιά στο στομάχι. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, δεν ήταν αρκετό», λέει μαζί με μια φωτογραφία που δημοσιεύει.

Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνεται πως έχει κάτσει να ξεκουραστεί για λίγο το βράδυ του ενώ μπροστά του καίγεται το δάσος...

Οργισμένο μήνυμα Κικίλια στους εμπρηστές: «Αλητήριοι θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη»

Σε έντονο ύφος ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έστειλε μήνυμα προς τους εμπρηστές που κατακαίνε τη χώρα τις τελευταίες ώρες.

Ο Υπουργός έκανε αναφορά για «αλητήριους εμπρηστές» ενώ απαρίθμησε συνολικά 9 πυρκαγιές σε λίγες ώρες στον Αυλώνα. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ημιφορτηγό ασημένιου χρώματος, ενώ στο τέλος της ομιλίας του τόνισε χαρακτηριστικά «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη».

«Την ώρα που η πυρκαγιά στη νότια πλευρά της Πάρνηθας (αυτή που φαίνεται από την Αθήνα) παρουσίαζε βελτιωμένη εικόνα, ξεκίνησε ένα μπαράζ διαδοχικών πυρκαγιών στη βόρεια πλευρά της Πάρνηθας και συγκεκριμένα από τον Αυλώνα μέχρι το Σικάμηνο. Στην πρώτη φωτό βλέπετε την τριάδα εστιών που μπήκαν στις 08:57 και στη δεύτερη τις άλλες τρεις που μπήκαν διαδοχικά στις 09:47», πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας για τις περιπτώσεις εμπρησμων.

Αναλυτικά η δήλωση του Βασίλη Κικίλια:

«Την ώρα που οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές μας και όλη η Πολιτική Προστασία δίνουν τεράστιες μάχες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη την επικράτεια και κάποιες από αυτές παίρνουν ανεξέλεγκτε διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων, κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν 9 απόπειρες εμπρησμού.

8:13 περιοχή Αυλώνας, πρώτη προσπάθεια.

8:57: περιοχή Σικάμηνο/ Αυλώνα τρεις προσπάθειες

9:47: περιοχή Σικάμηνο/Αυλώνα άλλες τρεις προσπάθειες

10:51: Βόρεια της Αυλώνας, μια προσπάθεια.

12:02: Βόρεια της Αυλώνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας, μια προσπάθεια εμπρησμού η οποία πήρε διαστάσεις.

Αυτό που συμβαίνει είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό.

Αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά. Γίνονται προσαγωγές υπόπτων.

Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, κυρίως η Ελληνική Αστυνομία και πάντως η ΕΥΠ θα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τους εμπρηστές

Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα. Δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε και θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη».