ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Μαίνεται η φωτιά για 14η μέρα - Το χρονικό της πύρινης κόλασης

Έβρος: Μαίνεται η φωτιά για 14η μέρα - Το χρονικό της πύρινης κόλασης
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με συνδρομή από την Ευρώπη συνεχίζουν να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες για 14η μέρα στον Έβρο. Στο Σουφλί, τη Κορνοφωλιά, τη Δαδιά, την Κοτρωνιά, τον Σιδηρό και η Γιαννούλη τα κύρια μέτωπα

Συνολικά 44 νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα με την Πυροσβεστική να ενημερώνει ότι οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Στον Έβρο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για 14η ημέρα κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρό και Γιαννούλη, με τους ισχυρούς ανέμους και τις αλλαγές κατεύθυνσης να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Συνολικά επιχειρούν, 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία καθώς μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Το Σουφλί πέρασε μια από τις πιο δύσκολες νύχτες το βράδυ της Πέμπτης λόγω της δασικής πυρκαγιάς κοντά στον οικισμό αφού για αρκετή ώρα οι φλόγες είχαν πλησιάσει στα 2 χιλιόμετρα από την πόλη. Η η στροφή των ανέμων σε βοειοανατολικούς έστρεψε την φωτιά προς τη περιοχή Δαδιάς και Κορνοφωλιάς. Οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να κρατήσουν την πυρκαγιά μακριά από την πόλη, στην οποία παρ' ότι στάλθηκε μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στους κατοίκους, δεν υπήρξε εκκένωση. Η κατάσταση ήταν όμως δραματική, με τις ανεξέλεγκτες φλόγες να έρχονται από διάφορες κατευθύνσεις. αφού τα μέτωπα παραμένουν.

Φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς: Σώθηκαν 25 παράτυποι μετανάστες

Ζωντανοί εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 25 παράτυποι μετανάστες ανάμεσα στο χωριό Δαδιά και στο χωριό Γιαννούλη. Οι μετανάστες απεγκλωβίστηκαν από τη φωτιά και μεταφέρθηκαν στο χωριό Δαδιά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Αυγούστου είχαν εντοπιστεί 18 μετανάστες νεκροί στην περιοχή Άβαντα.

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου για τη φωτιά: «Άνιση η μάχη, τα μέτωπα έχουν λάβει μορφή Λερναίας Ύδρας»

«Η μάχη με τα μέτωπα είναι άνιση, καθώς οι εστίες παρουσιάζουν συνεχώς πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, εντοπίζονται ενεργά μέτωπα σε Γιαννούλη, Σιδηρώ και Δαδιά», επεσήμανε αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς, με εστίαση στην Κορνοφωλιά Σουφλίου και τη Λεπτοκαρυά Αλεξανδρούπολης. Στα σημεία εξακολουθούν να βρίσκονται εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις. Παρατηρείται άλλη, εντονότατη δυναμική με το μικροκλίμα που δημιουργείται και η φωτιά απλώνεται ανεξέλεγκτα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτροβιτς.

Στη συνέχεια, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι ενώ οι πυροσβέστες επιχειρούν ασταμάτητα, τα «πύρινα μέτωπα» έχουν τη λογική της Λερναίας Ύδρας, του δημοφιλούς τέρατος της ελληνικής μυθολογίας, το οποίο σκότωσε ο Ηρακλής και ήταν διάσημο για την ικανότητα να «γεννά» δύο κεφάλια, όταν έχανε ένα. «Οι δυνάμεις “χτυπούν” το ένα μέτωπο και ξαφνικά προκύπτουν άλλα δύο», σχολίασε.

«Το χειρότερο είναι ότι τώρα, η πυρκαγιά βρίσκεται στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς, μία αυστηρά προστατευόμενη περιοχή. Μιλάμε για μία ασύλληπτη και ανείπωτη οικολογική καταστροφή. Το παν είναι να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές και να μην καταστραφούν οικισμοί. Η Πυροσβεστική έχει τον πλήρη συντονισμό της επιχείρησης και εμείς –υποστηρικτικά ως Περιφέρεια– διαθέτουμε ό,τι μέσα έχουμε, προκειμένου να υποστηρίξουμε το έργο τους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ό,τι είναι δυνατόν και έχει αποτελεσματικότητα για τον περιορισμό και την κατάσβεση των εστιών», ολοκλήρωσε ο ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, αναφορικά με τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στον Έβρο, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Το χρονικό της πρωτοφανούς τραγωδίας

Η εφημερίδα «Τα Νέα» παρουσιάζει το χρονικό της πύρινης κόλασης στον Έβρο.

  • 19 Αυγούστου: Ξεσπάει η πρώτη πυρκαγιά στην περιοχή Μελία, βόρεια της Αλεξανδρούπολης πιθανόν από κεραυνό
  • 21 Αυγούστου: Ξεσπάει δεύτερη πυρκαγιά στη θέση Γκίμπραινα. Πυρκαγιές και στη Ροδόπη.
  • 25 Αυγούστου: Οι έντονες αναζωπυρώσεις τις μεσημεριανές ώρες δημιούργησαν μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Λεπτοκαρυάς.
  • 27 Αυγούστου: Η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμμης πήρε διαστάσεις και δημιούργησε μέτωπο.
  • 29 Αυγούστου: Αναζωπυρώσεις στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Σχετικές ειδήσεις