ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Φυλάκιση έως 3 έτη για τους εμπρηστές – Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Φωτιές: Φυλάκιση έως 3 έτη για τους εμπρηστές – Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης
INTIME.

Βαριές «καμπάνες» για εμπρηστές, ακαθάριστα οικόπεδα και δίωξη των δικομανών. Όλες οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με σκοπό την ποιοτικότερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αναμένονται σύντομα καίριες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και αφορούν αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές και όλους όσοι ευθύνονται για την πρόκληση πυρκαγιών.

Για όσους κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια, θα προβλέπεται φυλάκιση έως και τρία χρόνια και θα εκτίουν μέρος της ποινής στη φυλακή, αναλόγως του ύψους της ποινής, από έναν έως και έξι μήνες. Η απόφαση θα λαμβάνεται από το δικαστήριο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Επιπλέον, θα τιμωρείται αυστηρά και ο μη καθαρισμός των οικοπέδων που μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση πυρκαγιάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ποινή μπορεί να φθάσει και τα τρία χρόνια.

Καμία αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για τον εμπρησμό από πρόθεση – Οι υπόλοιπες αλλαγές

Ο εμπρησμός από πρόθεση εξακολουθεί να θεωρείται κακούργημα, με την ποινή φυλάκισης να φθάνει δυνητικά έως και την ισόβια κάθειρξη. Άλλη μία αλλαγή εντοπίζεται στο γεγονός ότι πλέον, θεσμοθετούνται υψηλά πρόστιμα άνω των 100 ευρώ ημερησίως για κάθε μέρα καταδίκης.

Ακόμη, τίθεται τέλος στη δικομανία και επιχειρείται «φρένο» στις αναβολές με αύξηση παραβόλων. Όσον αφορά τους δικομανείς, σε περίπτωση που υποβάλλουν ψευδείς και ανυπόστατες μηνύσεις, κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο διπλάσιο από εκείνο που θα πλήρωνε ο μηνυόμενος, αν καταδικαζόταν. Τέλος κάθε ανώνυμη καταγγελία θα οδηγείται στο αρχείο.

Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζεται για 15η ημέρα η πυρκαγιά – Σε ποιες περιοχές είναι τα ενεργά μέτωπα

Το «πύρινο μέτωπο» στον Έβρο μαίνεται για 15η μέρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίδουν τιτάνια «μάχη» με τις αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, σοκάρουν οι φωτογραφίες από παραλία της Λήμνου, όπου εντοπίσθηκαν αποκαΐδια.

Μεταξύ των περιοχών: Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά στον Έβρο, που μαίνεται για 15η μέρα.

Συγκεκριμένα, στον Έβρο, συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Ακόμη, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Αποκαρδιωτική εικόνα στη Λήμνο – Λουόμενοι εντόπισαν αποκαΐδια σε παραλία

Φωτογραφίες – «γροθιά στο στομάχι» φέρνει στη δημοσιότητα το limnosreport.gr, στις οποίες απεικονίζονται αποκαΐδια από φλοιό καμένου πεύκου. Αυτό αντίκρισαν λουόμενοι που επισκέφθηκαν σήμερα (02/09) παραλία της ανατολικής Λήμνου, δίπλα στον Κοκκινόβραχο.

Οι μεγάλες μαύρες «κηλίδες» στην παραλία ξάφνιασαν τους επισκέπτες, ωστόσο, δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι για αποκαΐδια που ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα από τα καμένα του νομού Έβρου και τις πρόσφατες φωτιές που συνεχίζουν –έως και αυτή την ώρα– το καταστροφικό τους έργο, με συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Επιπλέον, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Σάββατο για τέσσερις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα Σάββατο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Σχετικές ειδήσεις