ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές στην Ελλάδα: «Πίσω από τις πυρκαγιές υπάρχει ανθρώπινο χέρι»

Φωτιές στην Ελλάδα: «Πίσω από τις πυρκαγιές υπάρχει ανθρώπινο χέρι»
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών βλέπουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής για τις πολλαπλές πυρκαγιές στη χώρα

Ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών εκτιμούν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πως «κρύβεται» πίσω από τις διαδοχικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική χθες.

Ο πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA, επισημαίνοντας την επιθετικότητα των πυρκαγιών αλλά και το ότι κρύβεται ανθρώπινο χέρι στις φωτιές που έχουν ξεσπάσει.

«Είναι κάτι το ανεξήγητο και κάτι που ερευνούν οι Αρχές. Όλες αυτές οι πυρκαγιές είναι αναπόφευκτο να μη δημιουργήσουν τεράστια δυναμική. Γίνονται πολύ επιθετικές οι πυρκαγιές», δήλωσε.

Τα προβλήματα αυτά αφορούν τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις, στις ρίψεις νερού των εναέριων μέσων και τις προσπάθειες των πεζοπόρων τμημάτων. Όπως εξήγησε ο κος Τσίγκας, «το θερμικό φορτίο είναι τεράστιο και η βιοποικιλότητα δημιουργεί δυσκολίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

«Το ίδιο το φαινόμενο ξεπερνά τον μηχανισμό αυτό. Πίσω από αυτές τις πυρκαγιές υπάρχει ανθρώπινο χέρι», είπε, τονίζοντας πως πρόκειται είτε για αμέλεια είτε για εμπρησμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δυτική Αττική, το πρωί της Τρίτης εκδηλώθηκαν τέσσερις πυρκαγιές μέσα σε πολύ λίγα λεπτά. Μια φωτιά ξέσπασε στις 8:45 στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου ενώ μια δεύτερη σημειώθηκε στις 9:04 Αμμουδιές Ασπροπύργου. Μάλιστα ξέσπασε ακόμα μια πυρκαγιά στις 9:15 στο Θριάσιο ενώ στις 11:56 ξεκίνησε να καίει η φωτιά που έλαβε μεγάλες διαστάσεις στη Φυλή. Λίγο αργότερα ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο φωτιές στα Καλύβια στις 12:17 και στο Λαγονήσι στις 12:20.

Να σημειωθεί ότι στις έρευνες για τις φωτιές στον Έβρο συμμετέχει και η ΕΥΠ.