ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel - Παλαμάς Καρδίτσας: «Ακούμε σπίτια να καταρρέουν» - Μαρτυρία στο Newsbomb.gr

Κακοκαιρία Daniel -  Παλαμάς Καρδίτσας: «Ακούμε σπίτια να καταρρέουν» - Μαρτυρία στο Newsbomb.gr

Kακοκαιρία Daniel: Οι κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας και στα γύρω πλημμυρισμένα χωριά βρίσκονται στα όρια της απελπισίας και περιμένουν τη βοήθεια από τον στρατό με βάρκες και ελικόπτερα - Συγκλονιστικές περιγραφές στο Newsbomb.gr

Έναν ατελείωτο εφιάλτη ζουν οι κάτοικοι στα χωριά της Καρδίτσας και συγκεκριμένα στον Παλαμά, όπου το νερό έχει φτάσει μέχρι τις στέγες των σπιτιών λόγω της νεροποντής που έπληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης την περιοχή.

Όπως περιγράφει στο Newsbomb.gr η κυρία Χαρά, που μένει στον Παλαμά, τα ορμητικά νερά κατέβηκαν στο χωριό στις 4 τα ξημερώματα και αμέσως επικράτησε πανικός.

«Από τις 4 μέχρι τις 5 ερχόταν το νερό σαν τσουνάμι. Το έβλεπα μέσα στο σκοτάδι. Βγήκαμε στα μπαλκόνια και φωνάζαμε ''ελάτε, ελάτε. Είμαστε ψηλα''. Πιάνονταν χέρι χέρι οι άνθρωποι για να σωθούν».

Η ανησυχία εντείνεται για την τύχη των κατοίκων του χωριού, καθώς σύμφωνα με την κυρία Χαρά, υπάρχουν πολλοί εκγλωβισμένοι και ενδεχομένως κάποιοι που δεν πρόλαβαν πιθανότατα να βγουν από τα σπίτια τους που κατέρρευσαν: «Απέναντι από εμένα βρίσκεται ένα σπίτι που κατοικεί ηλικιωμένος που κατέρρευσε. Δεν πρέπει να πρόλαβε να βγει».

Όπως λέει η ίδια, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι η στάθμη του νερού αρχίζει και πέφτει, αλλά παράλληλα ακούει «κάθε μισή ώρα σπίτια να καταρρέουν» . «Ακούγαμε ανθρώπους να φωνάζουν βοήθεια και πλέον δεν ακούμε τίποτα», συνεχίζει τη δραματική της περιγραφή η κυρία Χαρά.

Στους κατοίκους επικρατεί απελπισία καθώς οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν αβοήθητοι μέχρι και λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι. Κάποιοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν την ψυχραιμία τους:«Οι άνθρωποι κλαίνε , χτυπάνε μέχρι και πυροβολισμούς για να τους βρουν και να τους σώσουν. Μόνο σε ταινίες τα βλέπαμε αυτά».

Ακόμα και η ίδια, η κυρία Χαρά είναι έτοιμη να καταρρεύσει: «Έχω απελπιστεί. Δεν έχουμε ακούσει μια σειρήνα, μια βάρκα... ».

Σημειώνεται ότι στον Παλαμά αναμένεται να φτάσουν ελικόπτερα και βάρκες του στρατού αλλά και βατραχάνθρωποι του Λιμενικού συνδράμουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στη Θεσσαλία.

«Το νερό έφτανε μέχρι το λαιμό - Βγήκαμε με σχοινιά από το σπίτι»

Οι μαρτυρίες των κατοίκων του Παλαμά, είναι ενδεικτικές της δραματικής κατάστασης που βιώνουν οι άνθρωποι στην Καρδίτσα που βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Daniel.

«Είναι τραγική η κατάσταση, θα πνιγούμε», αναφέρει αρχικά η κυρία Στέλλα από τον Παλαμά στο Newsbomb.gr

Κάνει έκκληση για βοήθεια καθώς βρίσκεται μαζί με ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα αλλά και δύο καρκινοπαθείς. «Να έρθουν με βάρκες να μας βγάλουν», λέει με αγωνία

Όπως περιγράφει το νερό στους δρόμους φτάνει στα 3 μέτρα, ενώ όπως λεεί βρισκεται σε σπίτι όπου και εκεί μέσα το νερό ξεπερνάει το ένα μέτρο.

«Μας είπαν θα έρθει ο στρατός, σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε κινητά», είπε η κυρία Στέλλα.

Το δράμα της γυναίκας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει έπρεπε να εγκαταλείψει το σπίτι της και να μετακινηθεί στους γείτονες. «Από τις 7 βγηκαμε δεμένοι με τα σχοινιά στους δρόμους για να πάμε σε άλλο σπίτι», αναφέρει.

« Δεν υπάρχει χωριό, μόνο θάλασσα - Ο Ιανός μοιάζει ''ευχάριστη'' ανάμνηση »

Στην ίδια δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και ο Άγης, κάτοικος Παλαμά ο οποίος έχει συγκεντρωθεί με άλλες οικογένειες σε διώροφο σπίτι του χωριού για να προστατευθούν.

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση μέσω του Newsbomb.gr για ζευγάρι ηλικιωμένων που βρίσκεται στη διαστάυρωση Γρηγορίου Λαμπράκη με 25ης Μαρτίου και παραμένει εγκλωβισμένο εκεί. «Το 112 δεν απαντάει, πρέπει να τους σώσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το σκηνικό που έχει δημιουργήσει η νεροποντή στον Παλαμά, είναι κυριολεκτικά απόκοσμο: «Έχουν εξαφανιστεί τα μπαλκόνια και οι σκεπές, το νερό έχει φτάσει στη στέγη. Δεν υπάρχει χωριό, μόνο θάλασσα».

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, όπως λέει ο κ. Άγης, είναι το γεγονός ότι η στάθμη του νερού ολοένα και ανεβαίνει με αποτέλεσμα κανείς να μην αισθάνεται τελείως ασφαλής.

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, δεν είχε υπάρξει κάποια βοήθεια στους κατοίκους: «Καμία βοήθεια μέχρι στιγμής. Δεν έχει πετάξει ούτε ένα ελικόπτερο να δει πως είμαστε, τι γίνεται».

«Είναι δράμα. Πρέπει να μας πάρουν να φύγουμε, αλλά εδώ πέρα δεν μπορούν να έρθουν ούτε με τανκς», προσθέτει ο ίδιος.

Σημειώνει δε ότι επικρατεί αγωνία για την τύχη πολλών ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους στο χωριό, καθώς ενδέχεται να μην πρόλαβαν να σωθούν.

«Ο Ιανός είναι μια ''ευχάριστη'' ανάμνηση μετά από αυτό, το νερό φτάνει μέχρι τον λαιμό», καταλήγει ο κ. Άγης.

Να σημειωθεί πώς παρόμοια κρίσιμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα χωριά Βλοχός και Μεταμόρφωση.

«Μας έπιασε στον ύπνο - Αν μέναμε στα σπίτια θα μας καταπλάκωναν»

Στο Newsbomb.gr μίλησε κ. Θοδωρής για την καταστροφή που έχει γίνει στο χωριό Παλαμάς. Από τα δύο σπίτια που είχε το ένα καταστράφηκε, με τους ενοίκους που είχε μέσα να προλαβαίνουν να βγουν έξω πριν το σπίτι γκρεμιστεί ολοσχερώς.

Οι φόβοι είναι για όσους ίσως δεν πρόλαβαν να βγουν από το σπίτι τους και όσους δεν μπορούν να επικοινωνήσουν λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης.

«Από τις 05:00 το πρωί τα δύο ποτάμια έσπασαν στον Παλαμά. Τους έπιασε στον ύπνο. Έχει αγνοούμενους που δεν επικοινωνούν. Έχουν πέσει τόνοι νερού. Αν οι κάτοικοι είχαν μείνει μέσα στα σπίτια θα τους καταπλάκωνε. Είναι ένα πυκνοκατοικημένο χωριό με περισσότερους από 6.000 κατοίκους. Το νερό έφτασε τα 4 με 6 μέτρα. Το κακό έγινε από τις 5 έως τις 9 το πρωί»

Δήμαρχος Παλαμά Καρδίτσας στο Newsbomb.gr: «Ο κόσμος θα πνιγεί»

Ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Σακελλαρίου, μιλώντας νωρίτερα στο Newsbomb.gr , περιέγραψε το εφιαλτικό σκηνικό που επικρατεί στον Παλαμά: «Τραγική η κατάσταση. Έχει πλημμυρίσει ολόκληρο το χωριό και το νερό έχει φτάσει στο 1,5 μέτρο».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προς το παρόν δεν έχει φτάσει καμία βοήθεια στο χωριό: «Είμαστε αβοήθητοι, μόνοι μας. Υπάρχουν δεκάδες άτομα, για να μην πω και εκατοντάδες, που είναι εγκλωβισμένα στα σπίτια τους»

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο κ. Σακελλαρίου σημείωσε ότι είχε κάνει από χθες, Τετάρτη, έκκληση στην ΕΜΑΚ να σπεύσει στην περιοχή. «Τώρα έρχονται, αλλά δεν ξέρω πως θα αποκτήσουν πρόσβαση στο χώριο», συμπληρώνει.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν όπως λέει ο δήμαρχος, καθώς σήμερα άρχισε να πλημμυρίζει το ανάχωμα στην περιοχή και όλα τα νερά που έχουν συσσωρευτεί στο βουνό, κατεβαίνουν στον Παλαμά.

Για αυτό το λόγο ο δήμαρχος κάνει δραματική έκκληση για άμεση παροχή βοήθειας: «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά ο κόσμος σε λίγο θα πνιγεί».

Σχετικές ειδήσεις