ΕΛΛΑΔΑ

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στις πλημμυρισμένες περιοχές – Σε επιφυλακή η Λάρισα για τον Πηνειό

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στις πλημμυρισμένες περιοχές – Σε επιφυλακή η Λάρισα για τον Πηνειό

Κακοκαιρία Daniel - Όλες οι ειδήσεις: Δραματική στιγμές ζουν από το βράδυ της Πέμπτης οι κάτοικοι στη Λάρισα καθώς η στάθμη του Πηνειού βρίσκεται σε οριακό επίπεδο - Αγωνία για τους εκατοντάδες πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στις πλημμυρισμένες περιοχές

Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το βιβλικό πέρασμα της κακοκαιρία «Daniel» ύστερα κι από τον εντοπισμό δυο γυναικών στο χωριό Αστρίτσα της Καρδίτσας. Νωρίτερα την Πέμπτη είχε εντοπιστεί νεκρός άντρας μισοπλακωμένος από φερτά υλικά σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού.

Με τον αριθμό των αγνοούμενων να είναι επισήμως έξι (αν και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος), τα ελικόπτερα ξεκινούν και πάλι να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας τις πτήσεις για να διασώσουν εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένα αλλά και κατεστραμμένα σπίτια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, βάρκες προσπαθούσαν να προσφέρουν βοήθεια σε αποκλεισμένους ανθρώπους.

«Υπάρχουν προβλήματα στο να προσεγγίσουμε κάποιους οικισμούς», είπε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοράστος. «Μεγάλα προβλήματα έχουν σημειωθεί σε οχτώ χωριά στην Καρδίτσα» πρόσθεσε, καθώς ακόμα δεν είναι δυνατόν να σταλεί βοήθεια.

Σχετικά με τη Λάρισα, συμπλήρωσε πως «η ροή του Πηνειού έχει σταθεροποιηθεί».

Ξενύχτησαν οι κάτοικοι στη Λάρισα

Σε συνεχή αξιολόγηση των δεδομένων βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για τον Πηνειό ο οποίος τις τελευταίες ώρες υποδέχεται τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και να εκκενωθούν τρία χωριά του Δήμου Λαρισαίων, η Μάνδρα, η Αμυγδαλέα και το Κουτσόχερο.

Στη Λάρισα τα ξημερώματα της Παρασκευής υπήρξαν περιορισμένης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε εργατικές κατοικίες Γιάννουλης και Άγιο Θωμά, καθώς η στάθμη του ποταμού πλέον είναι πάνω από το ύψος της τάφρου του Χατζηχαλάρ, με αποτέλεσμα όμβρια να επιστρέφουν μέσω των φρεατίων και να πλημμυρίζουν δρόμους.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και κατά μήκος της περιφερειακής οδού της Λάρισας, με την τροχαία να προχωρά σε αποκλεισμό τμήματος αυτής.

Όπως αναφέρει το onlarissa.gr, στην τελευταία σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, παρουσία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα, καθώς και τα σενάρια για τις επόμενες, κρίσιμες ώρες.

Συγκρατημένη αισιοδοξία...

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των αντιπλημμυρικών ζωνών, διαφαίνεται συγκρατημένα στον ορίζοντα αισιοδοξία για την έκβαση της κατάστασης, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή, γίνονται αυτή την ώρα και νέες παρεμβάσεις εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο.

Την ίδια ώρα η Λάρισα παρακολουθεί της εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, με πολλούς πολίτες, κυρίως των συνοικιών δίπλα στο ποτάμι, να ξενυχτούν παρακολουθώντας τα ορμητικά νερά του Πηνειού.

Σπάνε το ανάχωμα στο Φράγμα της Γυρτώνης για να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός

Για να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός, πάρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, η απόφαση να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης.

Στο σημείο βρίσκεται ο Αστυνομικός Διευθυντής Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος Κοινότητας Φαλάνης – Δασοχωρίου Λυγούρας Κώστας, ο αντιπρόεδρος Ρένος Καρύωτης και ο αντιπρόεδρος Πιτσιος Αντρέας.

Μήνυμα από το 112

«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων, απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», τονίζεται στο νεότερο μήνυμα του «112», το οποίο απευθύνεται σε όλους όσοι βρίσκονται κοντά στον Πηνειό.

Νωρίτερα, με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων κάλεσε τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στις 23:00 στάλθηκε μήνυμα του «112» και προς τους κατοίκους της Αλεξανδρινής Αγιάς.

Εντολή για εκκένωση της Φαρκαδόνας

Στο 1,5 μέτρο έχει ανέλθει η στάθμη του νερού, στην κοινότητα της Φαρκαδόνας, στα Τρίκαλα. Παρά τις προσπάθειες κατοίκων και μηχανημάτων, οι μεγάλοι όγκοι δεν κατάφεραν να συγκρατηθούν με αποτέλεσμα, να πνίγει το κάτω μέρος της κοινότητας, ενώ, τα ξημερώματα ήχησε και πάλι το «112».

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού» αναφέρει το μήνυμα που εστάλη στους κατοίκους από το 112.

Η περιοχή ήταν όλη τη νύχτα «βυθισμένη» στο σκοτάδι, καθώς έχει διακοπεί το ρεύμα.

Η νύχτα στη Νομή Τρικάλων αναμένεται πολύ δύσκολη. Η στάθμη του Πηνειού ποταμού έχει ανέβει επικίνδυνα και δυστυχώς, οι πιθανότητες για πλημμύρα ολοένα και αυξάνονται, σύμφωνα με το trikalavoice.gr.

Βιβλική καταστροφή στην Καρδίτσα

Εφιαλτικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στην Καρδίτσα, η οποία βρέθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας «Daniel».

Η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη. Οι σφοδρές καταιγίδες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ενώ η χώρα θρηνεί ήδη έξι νεκρούς. Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.

Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει συνεχώς. Κάτοικοι ζητούν βοήθεια καθώς από τα ξημερώματα η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική.

Εκατοντάδες εκφοβισμένοι

Η Χαρά Πετροπούλου, κάτοικος της περιοχής Παλαμά μιλώντας στην τηλεόραση του Open είπε: «Ακούω γυναίκες και άνδρες να φωνάζουν βοήθεια, είδα τέσσερις γυναίκες εκ των οποίων οι δύο αργοπέθεναν». «Δεν ξέρω τι να κάνω, θέλω να τους βοηθήσω αλλά έξω είναι μόνο σκοτάδι, τους ακούω να φωνάζουν “μία βάρκα πνιγόμαστε”», ανέφερε με σπασμένη φωνή.

Την ίδια ώρα μία άλλη κάτοικος στην περιοχή Μεταμόρφωση Καρδίτσας ανέφερε ότι είναι εγκλωβισμένη στο σπίτι της και το ύψος του νερού αυξάνεται διαρκώς ενώ τόνισε πως βρίσκονται 70 άτομα εγκλωβισμένα σε ένα σπίτι.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χωριό Πεδινό, κοντά στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες 400 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι.

Η ΕΜΑΚ και τα σωστικά συνεργεία επεμβαίνουν με ελικόπτερα αλλά και λέμβους μέσα στις πλημμυρισμένες περιοχές. Απεγκλωβισμοί γίνονται και δια θαλάσσης, από το Λιμενικό.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης κι όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι - σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε ενημέρωσή του για την κακοκαιρία «Daniel».

Όπως είπε, τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας και προσέθεσε ότι «εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 του στρατού κι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο από εναέριους διασώστες 67 άτομα και συγκεκριμένα: 25 άτομα από τη Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας, 27 άτομα και ένα μωρό από την Αγ. Τριάδα στον Παλαμά Καρδίτσας όπου εντοπίστηκαν και οι μέχρι το απόγευμα 6 αγνοούμενοι, 14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων».

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες από την Αστρίτσα Καρδίτσας:

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, με ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Συνολικά διασώθηκαν 12 άτομα.

Καταστροφή βιβλικών διαστάσεων

Το σκηνικό σε οικισμούς όπως ο Παλαμάς, η Αγία Τριάδα, ο Βλοχός, η Μεταμόρφωση, είναι στην κυριολεξία απόκοσμο και οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας πρωτοφανείς.

Ο Παλαμάς έχει βυθιστεί στην κυριολεξία, με τις Αρχές να φοβούνται το χειρότερο για τους κατοίκους.

Το νερό σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τα τρία μέτρα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πλωτά και εναέρια μέσα για να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους. Η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ένα Super Puma της Πυροσβεστικής έχει ήδη απεγκλωβίσει παιδιά και ηλικιωμένους.

Μέχρι στιγμής, επισήμως αγνοούνται έξι άτομα από την Αγία Τριάδα, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες και για κατοίκους στον Παλαμά που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για δύο αγνοούμενους και στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκους της περιοχής.

«Καταστράφηκα, κάνω κουράγιο για να μην στεναχωρήσω τα παιδιά μου»

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή της Καρδίτσας είναι και οι δηλώσεις κατοίκων του δήμου Παλαμά στο Newsobmb.gr. Οι κάτοικοι σε πολλά χωριά έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και έχουν ανέβει πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια.

«Καθυστέρησαν αρκετά να έρθουν να μας απεγκλωβίσουν, ήρθαν στις 18:00 το απόγευμα, ήμασταν εγκλωβισμένοι σχεδόν δύο 24ωρα. Ήμουν εγκλωβισμένος μαζί με τα δυο μου εγγόνια, την κόρη μου και την αδελφή μου. Τώρα είμαστε ασφαλής έχουμε ρεύμα και νερό», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Μπάμπης Γκερμπεσιώτης κάτοικος Καρδίτσας που μένει στο χωριό Αστρίτσα.

«Υπάρχει μία ύφεση, βέβαια όσο νυχτώνει δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα, η στάθμη του νερού φαίνεται να έχει υποχωρήσει λίγο, δεν γνωρίζουμε ακόμα το μέγεθος του προβλήματος, προσπαθούμε να επιβιώσουμε όσοι έχουμε μείνει πίσω στον Παλαμά. Έχουμε δώσει κλήση στο 112 και περιμένουμε βοήθεια, είναι μεγάλη η έκταση ζημιών. Ευελπιστούμε αύριο το πρωί να καλυτερέψουν τα πράγματα γιατί βλέπουμε ότι ο καιρός ανοίγει λίγο. Μέσα στην κωμόπολη του Παλαμά έχουν γίνει τεράστιες ζημιές, έχουν πέσει σπίτια, δεν γνωρίζω αν υπάρχουν μέσα κάτοικοι. Μέχρι να έρθει ο στρατός ήμασταν στο έλεος, δεν γνωρίζαμε αν θα ζήσουμε», είπε ο κύριος Γιώργος κάτοικος Παλαμά.

«Η κατάσταση είναι τραγική, βρίσκομαι στο σπίτι του γιου μου γιατί το δικό μου σπίτι πλημμύρισε. Το σπίτι μου καταστράφηκε εντελώς, έχει μέσα 1,5 μέτρο σπίτι, έχουν διαλυθεί όλα. Το νερό έρχεται με μεγάλη ορμή ακούγεται σαν καταρράκτης. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω την κατάσταση, είναι σαν να βρίσκομαι σε μία θάλασσα. Από κάποια πιο παλιά σπίτια έπεσαν οι τοίχοι, είναι απελπιστικό. Κάνω κουράγιο για να μην στεναχωρήσω τα παιδιά μου, έχω καταστραφεί», είπε με σπασμένη φωνή η κυρία Αργυρούλα Τουλούπι κάτοικος του χωριού Αγναντερό Καρδίτσας.

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αγωνία, και για τον Βόλο καθώς η κακοκαιρία επιμένει με ραγδαίες μπόρες -από το πρωί και κατά τη διάρκεια της νύχτας-, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα προβλήματα τόσο στον Βόλο όσο και στο Πήλιο, που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές.

«Στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης το ρεύμα έχει αποκατασταθεί, δεν υπάρχει νερό, εγώ μένω στα περίχωρα του Βόλου, εδώ δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα, τα κυριότερα προβλήματα παρατηρούνται στο κέντρο της πόλης», είπε στο Newsobmb.gr ο Δημητρης Μεντεκίδης κάτοικος Βόλου.

Σχετικές ειδήσεις