ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα ελικόπτερα για διασώσεις σε 8 χωριά στην Καρδίτσα

Κακοκαιρία Daniel: Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα ελικόπτερα για διασώσεις σε 8 χωριά στην Καρδίτσα

Οκτώ χωριά στην Καρδίτσα εκπέμπουν SOS - Ξεκίνησαν οι εναέριες διασώσεις - Εκατοντάδες κάτοικοι περιμένουν να σωθούν στα πιο ψηλά σημεία χωρίς νερό και φαγητό μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel

Διασώστες από την Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία, ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΜΑΚ δίνουν μάχη με τον χρόνο για να καταφέρουν να προσεγγίσουν όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα «πνιγμένα» χωριά του θεσσαλικού κάμπου και ειδικότερα της Καρδίτσας.

Οι επιχειρήσεις δεν έχουν σταματήσει όλο το βράδυ ενώ με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει και οι πτήσεις των ελικοπτέρων για τις διασώσεις από αέρος.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ και δήλωσε ότι σε οκτώ χωριά έχει δοθεί το μεγαλύτερο βάρος των διασώσεων. Πρόκειται για τα χωριά Αγία Τριάδα, Καλογριαννά, Ριζοβούνι, Αγναντερό, Μεταμόρφωση, Κοσκινά, Μαραθέα και Βλόχο. Εκεί οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στις στέγες, στις ταράτσες των σπιτιών τους και γενικότερα στα πιο ψηλά σημεία που μπορούν χωρίς νερό και φαγητό.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, η επιχείρηση σήμερα ξεκίνησε με 15 ελικόπτερα, τα οποία θα πετούν σε κύκλους, 47 βάρκες του στρατού, εθελοντές με νάρκες, πέντε ερπυστριοφόρα του στρατού και Hummer

4.427 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.427 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Μαγνησία, 2.260 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 640 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
  • στην Λάρισα 332 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 130 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 135 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 1.110 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 240 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 410 άτομα
  • στα Τρίκαλα, 605 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 370 άτομα
  • στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Έξι νεκροί και έξι αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Daniel - Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι

Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το βιβλικό πέρασμα της κακοκαιρία «Daniel» ύστερα κι από τον εντοπισμό δυο γυναικών στο χωριό Αστρίτσα της Καρδίτσας. Νωρίτερα την Πέμπτη είχε εντοπιστεί νεκρός άντρας μισοπλακωμένος από φερτά υλικά σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού.

Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι επισήμως έξι με τους φόβους ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος να αυξάνεται συνεχώς.

Οι εγκλωβισμένοι ωστόσο είναι αρκετοί...

Η Χαρά Πετροπούλου, κάτοικος της περιοχής Παλαμά μιλώντας στην τηλεόραση του Open είπε: «Ακούω γυναίκες και άνδρες να φωνάζουν βοήθεια, είδα τέσσερις γυναίκες εκ των οποίων οι δύο αργοπέθεναν». «Δεν ξέρω τι να κάνω, θέλω να τους βοηθήσω αλλά έξω είναι μόνο σκοτάδι, τους ακούω να φωνάζουν “μία βάρκα πνιγόμαστε”», ανέφερε με σπασμένη φωνή.

Την ίδια ώρα μία άλλη κάτοικος στην περιοχή Μεταμόρφωση Καρδίτσας ανέφερε ότι είναι εγκλωβισμένη στο σπίτι της και το ύψος του νερού αυξάνεται διαρκώς ενώ τόνισε πως βρίσκονται 70 άτομα εγκλωβισμένα σε ένα σπίτι.

Χωρίς νερό και φαγητό οι κάτοικοι στον Βλοχό - Ανάμεσά τους μωρό 27 ημερών

Ο Βλοχός Καρδίτσας είναι ένα από τα πολλά είναι τα χωριά που έχουν «βυθιστεί» κάτω από τα λασπωμένα νερά, τα οποία έχουν καλύψει τα πάντα.

Στον όλα τα σπίτια έχουν βυθιστεί κάτω από το νερό, είπε στο MEGA . Το μεσημέρι της Τετάρτης φρόντισε να φύγουν οι γηραιότεροι του χωριού με λεωφορείο προς τον Παλαμά, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι έφυγαν με δικά τους οχήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Γιάννη Κουκά, στο χωριό το οποίο έχει συνολικά 467 κατοίκους έχουν μείνει πίσω περίπου 120 άτομα. Όπως είπε ο κ. Κουκάς, όσοι απέμειναν έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

«Από τη στιγμή που εγκλωβιστήκαμε δεν έχουμε νερό και φαγητό. Υπάρχουν άνθρωποι που αρχίζουν να δείχνουν αφυδάτωση. Υπάρχουν και μικρά παιδιά, έχουμε εδώ ένα μωρό 27 ημερών», είπε στο Mega.

«Το δικό μου χωριό χάθηκε. Πάει, τελείωσε. Ότι χρήματα και να έχει κάποιος στην άκρη, όση βοήθεια κι αν πάρουμε – γιατί ξέρω δεν θα είναι μεγάλη – εγώ προσωπικά δεν θα επενδύσω ξανά σε αυτό το μέρος. Δεν μπορώ».

Ο κ. Κουκάς έριξε ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποκαλύπτοντας πως από τα 4 αναχώματα που είχαν υποσχεθεί, τελικά έγινε μόνο το ένα.

«Έχουμε αναχώματα γύρω από το χωριό. Το 2020 είχαμε τον Ιανό. Πήραν πολλά χρήματα και μην το ρίξουν τώρα ότι ήταν το μέγεθος της φυσικής καταστροφής. Ναι, ήταν, αλλά εάν τα αναχώματα ήταν φτιαγμένα από την Περιφέρεια και είχε μεγαλώσει ένα μέτρο από τα δικά μου τα αναχώματα, αυτή τη στιγμή δεν θα μιλούσαμε μαζί. Το σπίτι μου και το χωριό μου αυτή τη στιγμή θα είχε σωθεί», είπε.

Σχετικές ειδήσεις