ΕΛΛΑΔΑ

Γολγοθάς για τα άτομα με αναπηρία η μετακίνηση στην πόλη – Η αποκαλυπτική μαρτυρία του Χρήστου

Γολγοθάς για τα άτομα με αναπηρία η μετακίνηση στην πόλη – Η αποκαλυπτική μαρτυρία του Χρήστου

Τι λέει ο νεαρός άνδρας που δημοσιοποίησε το ντροπιαστικό βίντεο όπου οδηγός λεωφορείου τον είπε να μην μετακινείται μόνος του με αναπηρικό αμαξίδιο στους δρόμους.

«Να πω την αλήθεια το πήρα στην πλάκα λίγο στην αρχή. Έλεγα χαχα οκ το λέτε για πλάκα, από μέσα μου το έλεγα αυτό. Φάνηκε όμως ότι δεν το έλεγε στην πλάκα. Εντάξει δε σοκαρίστηκα και πολύ, γιατί είναι πράγματα που συμβαίνουν πάρα πολύ», δήλωσε αρχικά ο Χρήστος Μελέτης.

«Τα λεωφορεία είναι ο ορισμός του μη προσβάσιμου μέσου. Το είδατε στο βίντεο, δε λειτουργούσε και η ράμπα. Έπειτα είναι σημαντική η εκπαίδευση των οδηγών. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλα τα ανάπηρα άτομα. Δηλαδή και στο δρόμο μπορεί να μου πούνε, α, δεν έχεις κάποιο να σε συνοδεύει;», ανέφερε.

«Είναι πολύ δύσκολο να βγω έξω»

Η μετακίνηση των ανθρώπων με αμαξίδια στους δρόμους της πρωτεύουσας διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία τις περισσότερες φορές κι αυτό είναι κάτι που ο Χρήστος αναδεικνύει μέσα από τα προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Είναι πολύ δύσκολο να βγω ένα καφέ με τους φίλους μου, ειδικά τώρα που μικραίνει η μέρα, το βράδυ για να βγω έξω έχω παντού στο αμαξίδιο και στην τσάντα φωτάκια γιατί επειδή δεν υπάρχουν πεζοδρόμια κινδυνεύει η ζωή μου. Στη Νέα Ιωνία υπάρχουν αρκετές ελλείψεις ειδικά προσβασιμότητας. Αυτές οι ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν, δοκιμάζω διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι να βάλω υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος», δήλωσε.

Αύριο αναμένεται να βρεθεί στο υπουργείο μεταφορών και να συζητήσει με τον Χρήστο Σταϊκούρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με σκοπό τέτοιες συμπεριφορές να μην καταγραφούν ποτέ ξανά.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega

ΟΑΣΑ και ΟΣΥ καταδίκασαν τη συμπεριφορά που είχε ο οδηγός

ΟΑΣΑ και ΟΣΥ καταδίκασαν τη συμπεριφορά που είχε ο οδηγός με την ΟΣΥ να επιχειρεί να ταυτοποιήσει τον οδηγό και να τον εντοπίσει. Μάλιστα αναφέρουν, σε ανακοίνωσή του, ότι θα κληθεί στο πειθαρχικό.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν:

«Οι διοικήσεις των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ λαμβάνοντας γνώση για περιστατικό απρεπούς και καταδικαστέας συμπεριφοράς οδηγού σε επιβάτη με αναπηρικό αμαξίδιο, έδωσαν εντολή για τις προβλεπόμενες ενέργειες σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο του εμπλεκόμενου οδηγού.

Ενεργοποιήθηκαν ήδη οι διαδικασίες για τον εντοπισμό του εν λόγω υπαλλήλου, προκειμένου να κληθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Προσβλητικές συμπεριφορές όπως αυτή, όχι μόνο δεν συνάδουν με τις αρχές του ομίλου Αστικών Συγκοινωνιών(η ΟΣΥ διαθέτει μόνιμη Υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών με αναπηρία, ενώ αναπτύσσει συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρέτησης όλων των επιβατών που έχουν κινητικά προβλήματα), αλλά είναι καταδικαστέες και θα έχουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις».

Η καταγγελία και το βίντεο της ντροπής

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο καταγγέλων, φαίνεται να πλησιάζει με το καρότσι του στην πόρτα του λεωφορείου, η ράμπα του οποίου όμως δεν λειτουργεί.

Σε ερώτησή του «η ράμπα δεν λειτουργεί;», ακούγεται ο οδηγός να απαντά: «Δεν έχεις βοηθό; Άσε θα σε βοηθήσω εγώ». Στη συνέχει το άτομο απαντά «όχι, βγαίνω μόνος μου έξω», ο οδηγός αποκρίνεται: «Γιατί; Γιατί πας έξω; Να μην βγαίνεις αφού δεν μπορείς».

Τελικά ο οδηγός τον βοηθά να μπει στο λεωφορείο και απευθυνόμενος σε αυτόν, του λέει: «ρε συ το κράτος σου πληρώνει βοηθό. Όχι όλα στην τσέπη».
Όταν το άτομο απαντά «Όχι σε μένα», ο οδηγός αποκρίνεται πάλι υποτιμητικά «γιατί εσύ τι είσαι;»

Όπως δηλώνει, είναι η δεύτερη φορά που παίρνει λεωφορείο στην Ελλάδα και ενώ ήθελε απλά να πάει για ένα καφέ με τους φίλους του, το τίμημα ήταν ο «εξευτελισμός». Ο χρήστης του Tik Tok αναφέρει πως «έχω αποκρύψει τον οδηγό και το δρομολόγιο, επειδή ο σκοπός του βίντεο είναι να αναδείξει ένα συστημικό πρόβλημα, και όχι να στοχοποιήσει έναν οδηγό».

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις για τη συμπεριφορά του οδηγού λεωφορείου σε άτομο με αναπηρία - Θα κληθεί στο Πειθαρχικό

Εξοργιστική καταγγελία από ΑμΕΑ για οδηγό λεωφορείου – «Γιατί πας έξω; Αφού δεν μπορείς»

Δρομολόγια τρόμου στη δυτική Αττική: Βίντεο ντοκουμέντο από επίθεση με μολότοφ σε λεωφορείο