ΕΛΛΑΔΑ

Λεπτοσπείρωση: Διαψεύδει τα περί έξαρσης η Αγαπηδάκη - «Η κατάσταση είναι καλύτερη από πριν»

agapidaki
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη
Photo: INTIME

Λαμβάνονται συχνά δείγματα από κουνούπια για να ελεγχθούν.

Έχει αποτραπεί η έξαρση κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία, ενώ ανησυχία υπάρχει για τα κουνούπια, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι «είναι καλύτερη η εικόνα από τις πρώτες μέρες. Έχουμε αποτρέψει να έχουμε έξαρση κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία, αλλά θα πρέπει ακόμα να προσέχουμε. Υπάρχει μία ανησυχία σε σχέση με τα κουνούπια.

Παίρνουμε συχνά δείγματα από κουνούπια για να ελεγχθούν. Ψεκασμούς δεν κάνουμε παρά μόνο εάν έχουμε 30% και πάνω κουνούπια σε μία περιοχή. Σήμερα έχουμε 17 κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Ο λόγος που τις επιτηρούμε είναι επειδή είναι το πρώτο στάδιο της λεπτοσπέιρωσης. Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας αλλά όχι και εφησυχασμού. Παίρνουμε πολύ περισσότερα δείγματα από αυτά που θα παίρναμε σε άλλες περιπτώσεις».



«Είναι μια κατάσταση που περιέχει τραύματα και εμείς έχουμε κλιμάκια για ψυχολογική υποστήριξη. Το υπουργείο Υγείας είναι εκεί δίπλα στους πολίτες από τη ν πρώτη στιγμή. Ακόμη ένα θέμα που φοβίζει είναι εάν μπορούμε να καταναλώσουμε τα ψάρια. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη κατανάλωση των ψαριών», τόνισε.

Σχετικά με ενδεχόμενους κινδύνους από κατανάλωση προϊόντων από τη περιοχή της Θεσσαλία, η κ. Αγαπηδάκη είπε πως ο το υπουργείο έχει δώσει σχετικές οδηγίες και για τα ζώα αλλά και για τα αγροτικά προϊόντα.

Κλείσιμο«Χρειάζεται πλύσιμο και δεν πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που βρίσκονταν στα λασπόνερα. Δεν κινδυνεύει ο κόσμος από τα φρούτα και τα λαχανικά που δίνονται στην αγορά. Τα τρόφιμα πρέπει να πλένονται καλά και τα λαχανικά να καταναλώνονται ψημένα. Είναι μία αφορμή να υιοθετήσουμε νέες κανόνες υγιεινής».

Τέλος, αναφέρθηκε στη νέα κακοκαιρία, η οποία αναμένεται να πλήξει και πάλι τη Θεσσαλία, λέγοντας πως ακολουθούνται όλες οι συστάσεις των μετεωρολόγων και με βάση αυτές εκδίδει και η Πολιτική Προστασία τις οδηγίες για τους πολίτες.