ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα – Έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Κακοκαιρία Elias: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα – Έντονη κεραυνική δραστηριότητα
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Κακοκαιρία Elias: Με ισχυρή καταιγίδα και εκατοντάδες κερανούς ξύπνησε η Αττική το πρωί της Τετάρτης (29/7).

Η κακοκαιρία Elias είναι εδώ και δείχνει τα… δόντια της και στην Αττική από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9), όταν και άρχισαν να εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

Έντονη βροχόπτωση ξέσπασε τόσο στο κέντρο όσο και στα βόρεια προάστια. Σε πολλά σημεία, μάλιστα, η καταιγίδα ήταν τόσο μεγάλης έντασης όπου ήταν αδύνατο να δει κανείς σε απόσταση μερικών μέτρων.

Παράλληλα με την έντονη βροχόπτωση, έντονη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα καθώς λίγες ώρες πριν το χάραμα, η νύχτα έγινε μέρα από πάρα πολλούς κεραυνούς που έπεσαν στην περιοχή της Αττικής.

Τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στην Αττική, όπως και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, για αυτό και από το βράδυ της Τρίτης (26/9) είχαν ήδη σταλεί προειδοποιητικά μηνύματα από το 112.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί κάποια κλήση, ωστόσο έχουν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Tο ραντάρ με τον καιρό ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS