ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για δεύτερη φορά - 112 και στην Αττική

Κακοκαιρία Elias: Έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για δεύτερη φορά - 112 και στην Αττική
IN TIME

Το 112 ήχησε προειδοποιητικά στη μισή Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας Elias - Οι μετεωρολόγοι κρούουν το καμπανάκι για κορύφωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να είναι έτοιμοι για εκκένωση εάν χρειαστεί

Το καμπανάκι κρούουν οι μετεωρολόγοι για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα κορυφωθούν το πρωί της Τετάρτης.

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Το βράδυ της Τρίτης το 112 ήχησε ορθά και στην Αττική, η οποία από αύριο το πρωί αναμένεται να «χτυπηθεί» από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες με το μήνυμα να τονίζει ότι πρέπει να αποφευγχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Δύσκολη μέρα ξημερώνει και για τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά αλλά και τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες και το βόρειο Αιγαίο.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:

Έγινε η νύχτα - μέρα στην Αργολίδα

Στην Αργολίδα τα πρώτα σημάδια της κακοκαιρίας έγιναν ορατά από αργά το απόγευμα της Τρίτης με έντονη βροχόπτωση και πολλούς κεραυνούς και αστραπές.

Έντονα προβλήματα δημιούργησε το πέρασμα του καιρικού φαινομένου στην περιοχή Δαλαμανάρα Άργους.

Από τη δυνατή βροχόπτωση έκλεισε για λίγο η επαρχιακή οδός Ναυπλίου Άργους στο ύψος της Δαλαμανάρας ενώ ένας μεγάλος ευκάλυπτος έκλεισε την κυκλοφορία στο ένα ρεύμα μπροστά από το σούπερ μάρκετ Κρητικός.

Φόβοι και προετοιμασίες για εκκενώσεις εάν χρειαστεί

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Λαμιέων κάποιοι από τους κατοίκους αποφάσισαν να απομακρυνθούν προληπτικά και ειδικότερα από το χωριό Κόμμα.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή και χωματουργικά μηχανήματα βρίσκονται επί ποδός σε κομβικά σημεία για να επιχειρήσουν εφόσον χρειαστεί.

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον νομό Φθιώτιδας για μεγάλες ποσότητες νερού μέσα στη νύχτα.

Σε επιφυλακή ο Παλαμάς - Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους

Σε επιφυλακή, διατηρώντας παράλληλα την πρέπουσα ψυχραιμία, είναι οι κάτοικοι του Παλαμά, μετά τα όσα καταστροφικά βίωσαν με την κακοκαιρία Daniel τις τελευταίες ημέρες, και ενόψει της επέλασης της νέας κακοκαιρίας «Elias».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαμά κ. Δημήτρης Τσιγαρδάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι η κατάσταση μέχρι τώρα είναι πιο ήπια και ήρεμη σε σχέση με την κακοκαιρία Daniel, κατά την οποία ο Δήμος Παλαμά είχε τα περισσότερα προβλήματα με ανυπολόγιστες καταστροφές, καθώς δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο βροχής.

Να σημειώσουμε πως το τοπικό συντονιστικό όργανο του Δήμου Παλαμά, όπως ανακοινώθηκε, συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημύρας. Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα.

Οι κάτοικοι στον Παλαμά θωρακίζουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ παράλληλα μεταφέρουν τα αυτοκίνητά τους σε υπερυψωμένο σημείο του χωριού.

Μετά τις 19:00 ξεκίνησε και πάλι η βροχή με την αγωνία των κατοίκων να είναι πάρα πολύ μεγάλη με πολλούς από αυτούς να λένε ότι τα βράδια δεν κοιμούνται πια στα ισόγεια αλλά πηγαίνουν σε ψηλότερα σημεία.

Παράλληλα, στους δρόμους παραμένουν φερτά υλικά και οικοαποσκευές με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση με το χωριό να έχει γίνει ένας σκουπιδότοπος και να αποτελεί υγειονομική βόμβα.

Αρνιακός: «Θα είναι η δυσκολότερη μέρα»

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο - ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια - η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, κυρίως τις πρωινές ώρες. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

Μαρουσάκης: Μεγάλος όγκος νερού και καταιγίδες στη Θεσσαλία τις επόμενες ώρες

Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε στο κεντρικό δλετίο ειδήσεων ότι η κακοκαιρία έχει αργή εξέλιξη και προς το παρόν έχει εγκλωβιστεί στο Ιόνιο, όπου ισχυρές βροχοπτώσεις δέχονται οι παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Αργή εξέλιξη παρουσιάζει η κακοκαιρία Elias που σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη παραμένει εγκλωβισμένη στο Ιόνιο με το φαινόμενο να επηρεάζει τις δυτικές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Οι καταιγίδες χτυπουν τη βόρεια Πελοπόννησο και κατευθύνονται βορειότερα και αναμένεται να περάσουν τον Κορινθιακό Κόλπο και να «χτυπήσουν» την κεντρική Στερεά Ελλάδα.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης 27/9 οι καταιγίδες θα χτυπήσουν και την περιοχή της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη τις επόμενες ώρες στο μάτι της κακοκαιρίας θα βρίσκονται τα βορειότερα τμήματα της Πελοποννήσου, η δυτική και κεντρική Στερεά και στη συνέχεια τμήματα της δυτικής και νότιας Θεσσαλίας. Μεγάλοι όγκοι νερού και ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους στις περιοχές αυτές.

Αναφορικά με την Τετάρτη, η κακοκαιρία Elias αναμένεται να επιμείνει στις ίδιες περιοχές, ενώ θα κινηθεί λίγο πιο ανατολικά επηρεάζοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου, την κεντρική βορειοανατολική Στερεά και την κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία. Έντονα φαινόμενα θα παρατηρηθούν και στη βόρεια Εύβοια.

Πότε θα σταματήσουν τα έντονα φαινόμενα

Σχετικά με το τέλος των έντονων καιρικών φαινομένων που φέρνει το νέο κύμα κακοκαιρίας, αναμένεται να λάβουν «παράταση» και να ξεκινήσουν την υποχώρησή τους μετά την Πέμπτη.

Ήχησε το 112 σχεδόν στη μισή Ελλάδα

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 το μεσημέρι της Τρίτης (26/09) καθώς εστάλησαν ειδοποιήσεις σε Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία και Βόρεια Εύβοια ενόψει της κακοκαιρίας Elias.

Ωστόσο το μήνυμα έφτασε και στους κατοίκους της Αττικής όπου καλούσε τους κατοίκους να περιορίσουν για το επόμενο 24ωρο τις μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Η κεραία στην πρωτεύουσα φαίνεται να «έπιασε» το μήνυμα στην Στερεά και έτσι κάποιοι κάτοικοι έλαβαν... από λάθος το μήνυμα.

Το 112 ήχησε προειδοποιητικά το μεσημέρι της Τρίτης στην Πελοπόννησο, την Κεφαλονιά, τη Ζακύνθoυ και την Ιθάκη.

Το βράδυ της Δευτέρας το φαινόμενο έφτασε και στο Ξυλόκαστρο, με το 112 να ηχεί για περιορισμό μετακινήσεων.

Κλειστά αύριο τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλη τη Φθιώτιδα

Μετά τους Δήμους Δομοκού, Μακρακώμης, Λαμιέων και Στυλίδας, ανακοίνωσαν την αναστολή της διά ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων τους και οι Δήμοι Λοκρών, Καμένων Βούρλων και Αμφίκλειας - Ελάτειας, για την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας ELIAS δε θα λειτουργήσουν σε όλο το νομό Φθιώτιδας την ανωτέρω ημερομηνία οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Παιδικοί Σταθμοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ (όπου υπάρχουν).

Επιπλέον στο Δήμο Λοκρών δε θα λειτουργήσει και το Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης.

Υπογραμμίζεται ότι τα μαθήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Σχολικές Μονάδες των Δήμων της Φθιώτιδας θα γίνουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Κακοκαιρία Elias: Στην Λαμία ο Βασίλης Κικίλιας – Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Με την παρουσία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο στη Λαμία, στα γραφεία της Περιφέρειας με στόχο την ετοιμότητα των υπηρεσιών για την κακοκαιρία.

«Είμαστε σε επιφυλακή. Το αποψινό βράδυ είναι δύσκολο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Σπερχειό και τον Δομοκό, αλλά και στο Κόμμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε Θεσσαλία και Στερεά αυτό 24ωρο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ μαζί με τον Βασίλη Κικίλια στα γραφεία της Περιφέρειας βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι της τοπικής Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, του στρατού και του ΕΚΑΒ.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λαμιέων, ο Δήμαρχος Μακρακώμης, αλλά και ο Δήμαρχος Δομοκού, ενώ επίσης και εκπρόσωπο από τον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας.

Με την σειρά του, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ευχαρίστησε τον Βασίλη Κικίλια και τόνισε πως μηχανήματα και προσωπικό βρίσκονται σε ετοιμότητα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Όπως γνωρίζετε βρίσκομαι και βρισκόμαστε από την Κυριακή το μεσημέρι στη Θεσσαλία, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης που υπάρχει στην Περιφέρεια και στις υποδομές της, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία που αντιμετωπίζουμε. Η οποία, όμως, φαίνεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας και την ΕΜΥ, ότι αρχίζει να κατεβαίνει και πιο νότια: Από το Δομοκό και στο Νομό Φθιώτιδας, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια και στη Φωκίδα και στη Βόρεια Εύβοια, κι άρα μιας και αυτό κατέστη δυνατό και λόγω της απόστασης, αποφασίσαμε με τον κύριο περιφερειάρχη να κάνουμε εδώ ένα Συντονιστικό, γιατί η πρόληψη είναι πάντα πιο ισχυρή της αντιμετώπισης. Μαζί μας φυσικά εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι Ένοπλες Δυνάμεις η Ελληνική Αστυνομία και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο υπουργός, κ. Κικίλιας.

Σχετικές ειδήσεις