ΕΛΛΑΔΑ

Έρμαια της κακοκαιρίας Elias η Θεσσαλία και η Εύβοια - Συνεχίζονται και αύριο τα ακραία φαινόμενα

Έρμαια της κακοκαιρίας Elias η Θεσσαλία και η Εύβοια - Συνεχίζονται και αύριο τα ακραία φαινόμενα
Χάρης Γκίκας/ Newsbomb.gr

Επιμένει η κακοκαιρία Elias και θα συνεχίσει να επηρεάζει και αύριο τη χώρα μας - Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι σε Βόλο και Βόρεια Εύβοια

Αποστολή: Χάρης Γκίκας

Το καταστροφικό της έργο συνεχίζει η κακοκαιρία Elias μέχρι και το Σάββατο, ενώ ήδη περιοχές όπως ο Βόλος, το Πήλιο και η βόρεια Εύβοια έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ειδικά στη Θεσσαλία και στον Βόλο οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, χωρίς ακόμα να έχουν συνέλθει από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις, δρόμοι-ποτάμια, μεγάλες καταστροφές, και λασπόνερα να έχουν καλύψει τα πάντα. Αυτά έχει αφήσει πίσω της η κακοκαιρία Elias όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Newsbomb.gr και του Χάρη Γκίκα.

Ενδεικτικό και της έκτακτης κατάστασης είναι και οι 1.520 κλήσεις που δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από το πρωί της Τετάρτης έως τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες και η πόλη βούλιαξε στη λάσπη. Μόνο στην πόλη του Βόλου χθες το βράδυ έγιναν 257 διασώσεις, ενώ βατραχάνθρωποι μέσα στο σκοτάδι διέσωσαν με λέμβο ένα ανδρόγυνο.

Πολλοί έφυγαν από τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πλοίο στο λιμάνι του Βόλου που άνοιξε για να υποδεχθούν τον κόσμο.

Ειδικά Στην Αγριά Βόλου, ειδικά, η κατάσταση είναι απελπιστική όπως μπορείτε να δείτε στα πλάνα του Newsbomb.gr.

Δείτε το οδοιπορικό:

H καταστροφή στη Θεσσαλία από ψηλά

Η «Αερολέσχη Ερμής» δημοσίευσε εναέριες φωτογραφίες μετά τις χθεσινές πλημμύρες, απεικονίζοντας στιγμιότυπα από τη θεσσαλική γη, που μάλλον δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα δουμε.

Το χρονικό της νέας καταστροφής

Ο χείμαρρος «έσπασε» αρχικά στην περιοχή Οξυγόνο, μετά την οδό Μακρυγιάννη αλλά και στη γέφυρα του ΟΣΕ, όπου ξήλωσε τις γραμμές, σχεδόν διέλυσε τη γέφυρα και κατέκλυσε την οδό Παπαδιαμάντη, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Παλαιά, το Παλαιό Λιμεναρχείο, τη Νεάπολη και τους Αγίους Αναργύρους. Στην οδό Ιερολοχιτών ξεριζώθηκε ένα μεγάλο δέντρο, έκλεισε ο δρόμος και η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη λόγω της πλημμύρας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και από έναν άλλο χείμαρρο στα ανατολικά του Βόλου, τον Άναυρο, που υπερχείλησε σε σημείο κοντά στην οδό Αγίου Δημητρίου και τα νερά κατέκλυσαν τις χαμηλότερες περιοχές της Νέας Δημητριάδας.

Κάτοικος της περιοχής της Νέας Δημητριάδας που πλέον βρίσκεται καλυμμένη από τόνους λάσπης μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr, ανέφεραν αρχικά: «εδώ υπήρχε ένα γεφυράκι, στενό μεν αλλά 100 χρονών. Δεν έμεινε τίποτα. Τα μπάζα από το ρέμα βγήκαν στο δρόμο. Το νερό έφτασε περίπου μισό μέτρο. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Χειρότερη από την περασμένη φορά».

Συνεχίζοντας τόνισαν: «την προηγούμενη φορά είχαμε πλημμυρίσει πάλι αλλά όχι σε αυτήν την κατάσταση. Το νερό εδώ στο γεφυράκι, έφυγε αμέσως... ενώ χθες έμεινε για 1μιση ώρα. Μιάμιση ώρα πολεμούσαμε με τα νερά. Ήμασταν σε επιφυλακή να μην μπουν στα σπίτια μας τα νερά».

Δείτε επίσης το βίντεο:

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από τις καταστροφές που έχει προκαλέσει το πέρασμα της κακοκαιρίας:

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στην Εύβοια - Κατέρρευσαν δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια

Στο έλεος της κακοκαιρίας Elias παραδόθηκε η βόρεια Εύβοια καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν τεράστια προβλήματα σε περιοχές όπως το Μαντούδι, οι Ροβιές, οι Γούβες, το Μετόχι και η Ιστιαία.

Οι εικόνες που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας είναι ενδεικτικές της μεγάλης καταστροφής, με τα λασπόνερα να έχουν καλύψει τα πάντα. Σπίτια πλημμύρισαν, τμήματα οδοστρομάτων κατέρρευσαν και οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν με όποιο τρόπο μπορούν τις περιουσίες τους.

Στην Ιστιαία υπολογίζεται ότι έπεσαν πάνω από 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.

Μάλιστα, το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Αγωνία για τον πιλότο του ελικοπτέρου που κατέπεσε στο Μαντούδι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που έπεσε το πρωί της Πέμπτης (28/09) αλλά και για τον πιλότο.

Αυτή τη στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου και παραμένει άγνωστο εάν στο ελικόπτερο επέβαινε δεύτερο άτομο.

Πρόκειται για ένα ελικόπτερο πολιτικού τύπου και συγκεκριμένα A–109, το οποίο ζήτησε να πετάξει από το Μαντούδι για τη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, όταν ξαφνικά έχασε επαφή με την Πολεμική Αεροπορία.

Αυτή την ώρα γίνεται επιχείρηση με Super Puma, τέσσερα πλωτά και δύο ιδιωτικά σκάφη αλλά και δύτες του Λιμενικού Σώματος.

Κακοκαιρία Elias: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν τις επόμενες ώρες

Οι καταιγίδες αναμένονται ωστόσο να συνεχιστούν έως το Σάββατο, με μεγάλη προσοχή να χρειάζεται σε:

  • Πήλιο
  • Κεντρική και βόρεια Εύβοια
  • Δυτικές Σποράδες

Ο όγκος του νερού που θα πέσει, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, θα είναι 60 – 80 χιλιοστά.

Σχετικές ειδήσεις