ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Δραματική η κατάσταση σε Βόλο και Εύβοια

Κακοκαιρία Elias: Δραματική η κατάσταση σε Βόλο και Εύβοια
Ελένη Βέργου.

Μεγάλες καταστροφές παρατηρούνται στις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία Elias. Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του Βόλου και της Εύβοιας.

Οι κάτοικοι στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα και τη Βόρεια Εύβοια πέρασαν άλλη μία εφιαλτική νύχτα (27η προς 28η Σεπτεμβρίου), με τη στάθμη των υδάτων σε πολλές περιοχές να έχει ξεπεράσει τα όρια συναγερμού, μετά το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Elias. Ως αποτέλεσμα, ολόκληρες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει και παρατηρούνται εικόνες καταστροφής.

Βόλος: Αποκαρδιωτικές εικόνες – «Μιλάμε για καταστροφή του Νώε», αναφέρει ο Αχιλλέας Μπέος

Ο Βόλος έχει μετατραπεί σε «λιμνούπολη», με ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς νερό και ρεύμα, δρόμους να «σκάνε», τον χείμαρρο Κραυσίδωνα να έχει «σπάσει» και την απαγόρευση κυκλοφορίας να παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με νέο μήνυμα του «112».

Πολύ δύσκολο ήταν το βράδυ και στον Βόλο καθώς η νεροποντή που «σφυροκοπάει» την πόλη έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Εικόνες μεγάλης καταστροφής αντικρίζουν τα συνεργεία των Δήμων της Μαγνησίας και της Περιφέρειας με το πρώτο φως της μέρας, στη δοκιμαζόμενη περιοχή του Βόλου, αλλά και ολόκληρο τον νομό. Αυτήν την ώρα, γίνονται προσπάθειες να επιστρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα και η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Πολίτες όλο το βράδυ βρίσκονταν παγιδευμένοι από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias, και δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ πραγματοποιούσαν ολονύκτιους απεγκλωβισμούς. Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους, ενώ μεγάλες είναι οι ποσότητες λάσπης.

Ο Περιφερειακός Δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον κόμβο προς την Αγριά του Βόλου όπου οι δρόμοι είχαν γίνει ποτάμια. Συνολικά η πόλη αντιμετώπιζε πλημμυρικά φαινόμενα, με τους δρόμους να γίνονται απροσπέλαστοι. Η διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του Βόλου παραμένει από χθες αργά το απόγευμα.

Συνεχείς ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία για απεγκλωβισμούς ατόμων σε διάφορα σημεία του Βόλου, ενώ περισσότεροι από 330 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ασφαλή σημεία. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται μέσα στην πόλη του Βόλου, όπως επίσης στις Aλυκές και την Αγριά. Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους και το νερό σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τα 50 εκατοστά.

330 απομακρύνσεις πολιτών

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Βόλου καθώς επίσης και στις Αλυκές και στην Αγριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της πόλης, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Φρόσω Παύλου, μαζί με άλλα τρία άτομα εγκλωβίστηκαν

Μάλιστα, σε αρκετά σημεία της πόλης το νερό έχει ξεπεράσει τους 80 πόντους, με την βροχή να συνεχίζει να πέφτει με αμείωτη ένταση.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλία - Στον Βόλο ο Βασίλης Κικίλιας

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία «Elias».

Παράλληλα στον Βόλο έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα, στη Μαγνησία επιχειρούν 280 πυροσβέστες με 99 οχήματα καθώς και η 2η, 4η και 8η ΕΜΑΚ, με λέμβους και 2 άρματα καθώς και η 1η και 2η ΕΜΟΔΕ, ενώ συνδράμει και ο στρατός με βάρκες, ερπυστριοφόρα και Hummer.

Στη Λάρισα επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 50 οχήματα, στην Καρδίτσα 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα καθώς και η 5η ΕΜΑΚ και 1 άρμα.

Στα Τρίκαλα, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα και στη Φθιώτιδα 130 πυροσβέστες με 28 οχήματα.

Στην Εύβοια επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 25 οχήματα καθώς και η 7η ΕΜΑΚ με λέμβους και 1 άρμα αλλά και η 7η ΕΜΟΔΕ.

Ασθενείς έμειναν χωρίς οξυγόνο στα σπίτια τους στον Βόλο

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται αυτή την ώρα από εθελοντές για να μεταφέρουν ασθενείς στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Ασθενείς με αναπνευστικές ανεπάρκειες και άλλα προβλήματα υγείας, έχουν μείνει χωρίς οξυγόνο γιατί η πόλη δεν έχει ρεύμα. Όλοι οι υποσταθμοί της ΔΕΗ που βρίσκονται σε υπόγεια κτιρίων έχουν πλημμυρίσει.

Κόσμος αναζητά απελπισμένα βοήθεια για μεταφορά του στο Νοσοκομείο, από τη Νέα Ιωνία, την Μακρινίτσα, το Διμήνι, την Άλλη Μεριά. Προσέγγιση γίνεται με μεγάλη δυσκολία και με τεράστια καθυστέρηση μόνο στη Νέα Ιωνία γιατί οι δρόμοι είναι ποτάμια. Ένα ζευγάρι εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι του στην πολύπαθη συνοικία Νέο Δέλτα.

Το ένα μέλος της οικογένειας λόγω αναπηρίας δεν μπορούσε να μετακινηθεί για να σωθεί από το πλημμυρισμένο σπίτι και ευτυχώς παρενέβη έγκαιρα η Πυροσβεστική.

Πλημμύρισαν τα υπόγεια και η τραπεζαρία του Νοσοκομείου Βόλου

Η κακοκαιρία Elias προκάλεσε πλημμύρες στο υπόγειο, στις αποθήκες υλικών, στους χώρους με τις γεννήτριες αλλά και στην τραπεζαρία του νοσηλευτικού ιδρύματος στο Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο έχει σπεύσει η Πυροσβεστική υπηρεσία όπου πραγματοποιεί απάντληση των υδάτων.

Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στο σύνολό του λειτουργεί κανονικά, και εξυπηρετεί τους πολίτες.

«Έσπασε» ο Κρουσίδωνας - Πλημμυρίζουν σπίτια

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας «έσπασε» στο ύψος της γέφυρας του ΟΣΕ και στο ύψος της οδού Ζάχου με Λόρδου Βύρωνος, προκαλώντας νέα προβλήματα στον Βόλο.

Σπίτια πλημμυρίζουν και οι κάτοικοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να σώσουν τις περιουσίες τους. Το νερό παρασύρει αυτοκίνητα και εισβάλλει σε ισόγειες κατοικίες.

Ταυτόχρονα σε πολλές γειτονιές που οι κάτοικοι βλέπουν απειλητικά τα νερά του ποταμού, δεν υπάρχει ρεύμα.

Συγκλονιστικές εικόνες και στο Πήλιο

Νέο χτύπημα της κακοκαιρίας στη Μηλίνα Πηλίου, η οποία ακόμη δεν είχε συνέλθει από τις καταστροφές του φαινομένου Ντάνιελ και σήμερα βιώνει πάλι μεγάλες ζημιές.

Τα ρέματα κατεβάζουν με ορμή τόνους νερά και φερτά υλικά στην θαλάσσια ζώνη με την παραλιακή οδό να έχει κατακλυστεί από νερά και να απειλούνται και πάλι κατοικίες και επιχειρήσεις.

Τα λασπόνερα έχουν καλύψει τους δρόμους που έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους, ακόμη περισσότερα σπίτια βρίσκονται στη δίνη των πλημμυρών και κινδυνεύουν να καταστραφούν ενώ απεγνωσμένοι κάτοικοι έχουν βγει από αυτά προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν το εύρος των ακραίων φαινομένων.

Νωρίτερα την Τετάρτη, στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου βγήκε ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος ζητώντας από τους πολίτες να μην μετακινούνται καθώς έρχεται ένα δύσκολο βράδυ και θα πρέπει να προσέξουν για τη δική τους ασφάλεια αλλά και να βοηθήσουν στο έργο των συνεργείων.

Λίγο αργότερα, ο δήμαρχος Βόλου, με νέο μήνυμά του έκανε λόγο για χειρότερο φαινόμενο από την κακοκαιρία Daniel.

«Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Αν συνεχίσει έτσι θα σπάσει ο Κραυσίδωνας σε λίγα λεπτά. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρών αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Δε μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση. Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε».

Σοβαρά προβλήματα στην Εύβοια από τις πλημμύρες – Δεκάδες εγκλωβισμένοι

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για περισσότερο από 6 ώρες, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24άωρο, στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ, τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 εκατοστά.

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Κλειστοί δρόμοι

Έχει διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια, ενώ μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, ενώ πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Αγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα 'Ασπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο.

Διακοπή της κυκλοφορίας στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου. Συγκεκριμένα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου, από:
τον κυκλικό κόμβο Πλατυκάμπου (χ.θ. 08+140) έως τα όρια ν. Λάρισας με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας (χ.θ. 33+640).

Εξαιρούνται:

(α) Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας.

(β) Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας με εντολή Aστυνομίας

Η κακοκαιρία Elias πλήττει τον Βόλο με αποτέλεσμα, την Τετάρτη (27/09), να σταλεί μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της πόλης, μέσω του 112, για απαγόρευση κυκλοφορίας με εντολή της Αστυνομίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thenewspaper.gr, ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Βόλου στην οποία αναφέρει: «Τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

Η Αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και εμείς απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μην μετακινείστε πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και μετά για να διευκολύνετε το έργο των συνεργείων που δίνουν ένα πραγματικό τιτάνιο αγώνα».

Έτοιμος να «σπάσει» ο Σπερχειός - Εκκενώνονται χωριά στη Φθιώτιδα

Σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός, με τις αρχές, Δήμο Λαμίας και Περιφέρεια Στερεάς να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα.

Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νοιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Στη Λαμία, όλη τη νύχτα προσπαθούν να ενισχύσουν τα αναχώματα στο Σπερχειό για να αποφύγουν την πλημμύρα σε μία ευρύτερη περιοχή. Δεκάδες φορτηγά ξεφορτώνουν υλικό και ενισχύουν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχουν συγκρατήσει την ορμή του ποταμού.

Σε αυτό, βοήθησε μία ύφεση για 6 ώρες περίπου στην ένταση της βροχόπτωσης με συνέπεια να μην υπάρξει υπέρμετρα μεγάλος όγκος νερού. Όμως από τις 4:00 το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στη Λαμία όσο και στη Δυτική Φθιώτιδα και η αγωνία έχει ξεκινήσει και πάλι για το Σπερχειό.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά.

Προληπτικά δεκαπέντε περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα. Χωματουργικά μηχανήματα παλεύουν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις αρχές στο κοινοτικό γραφείο. Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.

Από χθες το απόγευμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, σε κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά.

Στην περιοχή βρίσκονται χωματουργικά μηχανήματα αλλά και βαν μεταφοράς προσωπικού για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων όταν κριθεί ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό.

Περίπου στις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης ήχησε το 112 στις περιοχές Πετρίλια και Σοφιάδα Φθιώτιδας για απομάκρυνση προς την περιοχή Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικές ειδήσεις