ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΚΑ: Πώς χάθηκαν τα 8 εκατ. ευρώ του 2014 για τη συντήρηση των στεγάστρων Καλατράβα

ΟΑΚΑ: Πώς χάθηκαν τα 8 εκατ. ευρώ του 2014 για τη συντήρηση των στεγάστρων Καλατράβα
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

ΟΑΚΑ: Πριν από περίπου 10 χρόνια, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, είχε εξασφαλίσει 8 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των στεγάστρων Καλατράβα, η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε να τα αξιοποιήσει, όμως, στην πορεία τα χρήματα… χάθηκαν και αγνοείται η τύχη τους.

Η απόφαση για το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ έφερε στο φως μία σειρά από γεγονότα που αφορούν στην ελλιπή συντήρηση και τους ελέγχους στο μεγαλύτερο Στάδιο της χώρας. Το γιατί από το 2004 και την τοποθέτηση του στέγαστρου Καλατράβα στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2023 έτσι ώστε να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις είναι το βασικό ερώτημα. Η έρευνα για το τι προηγήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, έχει ενδιαφέροντα ευρήματα.

Ειδικότερα, το 2014 ο υφυπουργός Αθλητισμού της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Ανδριανός, είχε καταφέρει να εξασφαλίσει 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τα χρήματα αυτά εξασφαλίστηκαν για να γίνει συντήρηση στα στέγαστρα Καλατράβα, στο ΟΑΚΑ. Δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν πως το κονδύλι αυτό επί της ουσίας δεσμεύτηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης για το ΠΔΕ της Περιφέρειας Αττικής.

Ο τότε Περιφερειαρχής Αττικής, Γιάννης Σγουρός, είχε δεχθεί την πρόταση του κ. Ανδριανού και αναμενόταν να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί. Οι εκλογές που ακολούθησαν, όμως, έφεραν στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Αττικής τη Ρένα Δούρου. Η νέα αρχή έδωσε μεγάλη έμφαση στο «ξεψάχνισμα» των συμβάσεων, και σε δημοσίευμα του 2015 γινόταν λόγος για πρόθεση της κ. Δούρου να γνωρίζει το πλήρες περιεχόμενο για να μην βρεθεί «προ εκπλήξεων».

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι το γιατί δεν προχώρησαν εν τέλει αυτοί οι δύο διαγωνισμοί. Έλεγχοι και συντήρηση στα στέγαστρα δεν έγιναν ποτέ, παρότι τα χρήματα ήταν στη διάθεση της Περιφέρειας. Εκτός από το γεγονός ότι το ΟΑΚΑ αφέθηκε για άλλη μια φορά στην τύχη του, γεννιούνται απορίες και για την τύχη των 8 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει ο κ. Ανδριανός.

Σε κάθε περίπτωση, η όλη διαχείριση του θέματος με το στέγαστρο Καλατράβα ανέδειξε για ακόμα μια φορά σοβαρές παθογένειες του ελληνικού κράτους. Είναι ενδεικτικό ότι για χρόνια το στέγαστρο ήταν… αυθαίρετο. Σύμφωνα με τον… αστικό μύθο είχε δηλωθεί ως «πέργκολα», καθώς το στέγαστρο είχε πάρει μία πρόχειρη άδεια για να προχωρήσει το έργο και να παρακαμφθεί η ελληνική γραφειοκρατία και να είναι έτοιμο στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ολυμπιονίκης και άλλοτε πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, ανέφερε πως πριν από αρκετά χρόνια ζητήθηκαν προσφορές από εταιρείες για τον έλεγχο και τη συντήρηση του στεγάστρου. «Το ποσό έφτανε στα 17 με 18 εκατ. ευρώ, τεράστιο ποσό για την Ελλάδα που τότε ήταν στα μνημόνια», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, όμως, πως «με την κυβέρνηση Σαμαρά βρέθηκε ένα μικρότερο ποσό, εξασφαλίστηκαν 8 εκατ. ευρώ, όμως, μετά άλλαξε η κυβέρνηση και έτσι δεν έγινε τίποτα», επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας και τη «χαμένη ευκαιρία» του 2014 μετά την εξασφάλιση των χρημάτων από τον Γιάννη Ανδριανό.