ΕΛΛΑΔΑ

Χτυπά «κόκκινο» η νοθεία ελαιολάδου - Στα ύψη η τιμή

eleolado

Οι παραγωγοί εφιστούν την προσοχή στους καταναλωτές και προειδοποιούν πως θα πρέπει να γνωρίζουν από που προμηθεύονται ελαιόλαδο

Στα ύψη έχει εκτοξευτεί η τιμή του ελαιόλαδου με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση και να αναζητούν φθηνές λύσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν σταματήσει ακόμα και την αγορά του «υγρού χρυσού».

Ήδη στα σούπερ μάρκετ έχουν κάνει την εμφάνισή τους αντικλεπτικά στις συσκευασίες, ενώ σε ελέγχους των αρχών, έχει κατασχεθεί πάνω από ένας τόνος λαδιού αμφιβόλου ποιότητας σε τρεις περιπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα, όπου η αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις σε Κοζάνη και Κιλκίς όπου με ΙΧ αυτοκίνητα πωλούσαν ελαιόλαδο σε χαμηλές τιμές, ενώ στην Πέλλα καταστηματάρχης πωλούσε λάδι χωρίς παραστατικά.

«Με τον μισθό που παίρνουμε δεν μπορούμε να αγοράσουμε», λέει καταναλωτής, ενώ δηλώνει ότι θα αγόραζε νοθευμένο εάν ήταν πιο φθηνό.

Η τιμή του ελαιόλαδου έχει εξελιχθεί σε καθημερινό πονοκέφαλο, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει φθηνό ελαιόλαδο. «Όταν το ελαιοτριβείο αγοράζει στα 8-8,5 ευρώ δεν μπορείς να το αγοράζεις 5 από πλανώδιο».

Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρθηκε ενδεικτικά πως η τιμή σε ιδιωτική ετικέτα αγγίζει τα 11,70 ενώ σε επώνυμη ετικέτα ακόμα και τα 13,70 ευρώ, με τις αρχές να συνεχίζουν τους εντατικούς ελέγχους.

Σε άλλες περιπτώσεις το λάδι έχει φτάσει σε τιμές... ουίσκι. Όταν ένα επώνυμο ουίσκι έχει 26,43 ευρώ το λίτρο, βιολογικό ελαιόλαδο, επώνυμης ετικέτας είναι στα 17,60 ευρώ και ιδιωτικής ετικέτας στα 9,42 ευρώ, ενώ σε λίγους μήνες η τιμή λιανικής αυτή δε θα υπάρχει καθώς η πρώτη παρτίδα της νέας σεζόν 2023-2024 έκανε «ποδαρικό» στα 9,25 ευρώ το λίτρο, δίνοντας το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η νέα ελαιοκομική περίοδος.

Πόσο θα «πετάξει» η τιμή στο ελαιόλαδο

Μόλις τον Αύγουστο η τιμή από τον παραγωγό ήταν στα 8 ευρώ. Η τιμή έφτασε και τα 8,5 από τα 4,5 σε πολλές περιπτώσεις και η νέα αύξηση στην τιμή χονδρικής είναι βέβαιο πως θα περάσει και πάλι στην λιανική.

Και αυτό χωρίς να υπολογίζονται στρογγυλοποιήσεις αλλά και νέες αυξήσεις λόγω ενεργειακού και μεταφορικών, ήδη άλλωστε το λάδι πολλοί το πληρώνουν ήδη στα 22 ευρώ αγοράζοντας μπουκαλάκια των 50 ml στα 1.10 το τεμάχιο.

«Αν λάβουμε υπόψιν την τιμή του ελαιολάδου μάλλον θα αγοράζουμε πλέον ως είδος πολυτελείας, σε μικρά μπουκαλάκια που θυμίζουν δείγματα. Η τιμή προς 1,10 το μπουκαλάκι ενώ αν προσέξεις το ταμπελάκι η τιμή του λίτρου είναι στα 22 ευρώ», γράφει το «rthess.gr».

Ψέκασμα ελαιολάδου όπως στα αντιηλιακά

Μια άλλη διαδομένη μέθοδος για οικονομία είναι το σπρέι ελαιόλαδου οπότε πραγματικά η οικονομία γίνεται σταγόνα σταγόνα.

Μόδα μάλιστα έχουν γίνει και οι ψεκαστήρες λαδιού με τις συμβουλές για οικονομία να κατακλύσουν το δίκτυο.

Σε βίντεο στο Youtube αναφέρεται, «Ίσως να μην το ξέρετε αλλά τα περισσότερα συμβατικά σπρέι μαγειρέματος δεν έχουν μόνο λάδι, πολλά έχουν πρόσθετα όπως σιλικόνη που χρησιμοποιείται σε βαφές και προωθητικά όπως προπάνιο, ναι προπάνιο, αλλά μπορείς να κάνεις εναλλακτικά το δικό σου, και είναι τόσο πολύ φτηνότερο και είναι καλύτερο για εσένα, ένα μέρος λαδιού και τέσσερα νερό και είσαι έτοιμος».

Οι λύσεις αυτές ωστόσο δεν είναι... λύσεις καθώς τα θρεπτικά συστατικά που έχει το ελαιόλαδο είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και δεν μπορούν να μας ωφελήσουν εάν είναι νερωμένα ή σε σπρέι. Από την άλλη οι καταναλωτές με την ακρίβεια που έχει τσακίσει τα νοικοκυριά δεν αντέχουν να αγοράσουν το ελαιόλαδο που άλλοτε υπήρχε σε όλα τα σπίτια.