ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Επικίνδυνη κακοκαιρία το Σάββατο - Τι φοβούνται οι μετεωρολόγοι

Καιρός: Επικίνδυνη κακοκαιρία το Σάββατο - Τι φοβούνται οι μετεωρολόγοι

Κακοκαιρία: «Ανοίγουν» οι ουρανοί το Σάββατο σχεδόν σε ολόλκληρη τη χώρα  - Οι μετεωρολόγοι πρειδοποιούν για έντονα φαινόμενα

Η επερχόμενη κακοκαιρία «Π» που αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα τις περισσότερες περιοχές της χώρας, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, προκαλεί ανησυχία στους μετεωρολόγους και θέτει τον κρατικό μηχανισμό σε εγρήγορση.

Το κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να είναι σύντομο και τα φαινόμενα να σταματήσουν μέσα στην Κυριακή, ωστόσο εκτιμάται ότι έρχονται μεγάλοι όγκοι νερού κυρίως στα βορειοδυτικά.

Ήδη ο καιρός παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Πάρτα, όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπέι σε λίμνες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η κακοκαιρια θα έχει τη μορφή «γραμμής λαίλαπας» με κύριο χαρακτηριστικό τις σφοδρές καταιγίδες

Ο ίδιος τόνισε ότι τα φαινόμενα θα είναι αρκετά σφοδρά και θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά προς τα νότια, νοτιοανατολικά τμήματα. «Περνάει στην ουσία ένα ψυχρό μέτωπο, συγκρούνται δύο διαφορετικές αέριες μάζες, ο ψυχρός και ο θερμός αέρας».

Η κακοκαιρία θα δώσει πολλές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Σάββατο και Κυριακή. Ένα γρήγορο πέρασμα θα κάνει η κακοκαιρία και από το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με πιο χαμηλές εντάσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά μια γραμμή, η οποία ξεκινά από τα βόρεια προς τα νότια, θα έχει όμως μικρό πλάτος. Θα δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Είναι οι «καταιγίδες λαίλαπας», στο ψυχρό μέτωπο δηλαδή, όταν περνά αυτός ο ψυχρός αέρας και συναντά πιο θερμό δημιουργεί όλο αυτό, εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης.

Μπορεί να έχουμε χαλαζοπτώσεις, να έχουμε μεγάλο όγκο νερού και έντονο αριθμό κεραυνών, προειδοποίησε ο μετεωρολόγος. «Χρειάζεται προσοχή», σημείωσε.

Καλλιάνος: «Ανησυχητική η κατάσταση που έρχεται το Σάββατο»

Την ανησυχία του για την επικείμενη κακοκαιρία εξέφρασε και ο μετερωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.

«Φαίνεται πως το Σαββατοκύριακο θα είναι δύσκολο. Με προβληματίζει το σύστημα που έρχεται, θα δώσει αρκετά χιλιοστά βροχής. Έως και την Παρασκευή θα έχουμε κάποιες ήπιες βροχοπτώσεις και αυξημένες θερμοκρασίες. Όμως η σοβαρή επιδείνωση θα έρθει το Σάββατο με βροχές και έντονες καταιγίδες. Θα υπάρχει αστάθεια. Βλέπω αστάθεια καταιγιδοφόρων νεφών», τόνισε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Είναι ανησυχητική η κατάσταση. Στη Δυτική Ελλάδα θα υπάρχουν δυνατές μπόρες και καταιγίδες. Όσο περνάει η ώρα, το σύστημα θα μετακινείται ανατολικότερα και θα επηρεάσει και την Αττική. Θα έχουμε κάποιες καταιγίδες. Θα υπάρξει γραμμή λαίλαπας καταιγίδων», πρόσθεσε στο MEGA ο κύριος Καλλιάνος.

Στο μεταξύ, ο γνωστός μετεωρολόγος είχε αναφέρει στο Facebook πως η κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη με μεγάλη ύψη βροχής από το φαινόμενο «Π».

Η πρόγνωση του καιρού από τον Γιάννης Καλλιάνος

Πάτρα: Ποτάμια οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης

Ήδη από σήμερα ισχυρή βροχόπτωση πλήττει την Πάτρα και προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στο κέντρο της πόλης και στην περιφέρεια.

Ως συνέπεια, έχει γίνει διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Αθηνών - Πατρών - και συγκεκριμένα στο ύψος του Ελαιώνα, στο ρεύμα προς Αθήνα, έχει διακοπεί λόγω των έντονων καιρικων φαινομένων.

Παράλληλα, η Hellenic Train με ανακοίνωσή της ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και με εντολή του διαχειριστή υποδομής, τα δρομολόγια 1330 & 1331 (Διακοπτό-Καλάβρυτα-Διακοπτό) ακυρώνονται.

Όπως αναφέρει το pelop.gr, η οδός Αγίου Ανδρέου, μετατράπησε σε «λίμνη» με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει επικίνδυνα και να φτάνει μέχρι τις εισόδους καταστημάτων. Ανάλογη η κατάσταση και σε άλλους κεντρικές οδικές αρτηρίες, με την κυκλοφορία των οχημάτων να πραγματοποιείται με δυσκολία.

Στο ίδιο έργο θεατές οι καταστηματάρχες στο κέντρο και σε συνοικίες της Πάτρας, που με σκουπές επιχειρούν να απομακρύνουν τα νερά από τις επιχειρήσεις τους.

Σχετικές ειδήσεις