ΕΛΛΑΔΑ

Συνταξιούχοι χήροι συγκατοικούν για λόγους οικονομίας, μοναξιάς και μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους

Συνταξιούχοι χήροι συγκατοικούν για λόγους οικονομίας, μοναξιάς και μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους

Η σκέψη του να καταλήξουν σε κάποιο οίκο ευγηρίας δεν τους αρέσει ούτε να επιβαρύνουν τα παιδιά τους όμως θέλουν. 

Σε μια πρωτότυπη κίνηση προχώρησαν χήροι και χήρες συνταξιούχοι άνω των 60 ετών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ζωής και ειδικότερα τις υψηλές τιμές των ενοικίων. Δημιούργησαν ομάδα συγκατοίκησης φίλων 60 και άνω και συμπεριλαμβάνονται φίλοι με χαμηλές συντάξεις.

Εκτός από τη συγκατοίκηση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και κοινές δράσεις, όπως εκδρομές.

«Η ομάδα στηρίζεται στη φιλία» είπε μία εκ των συγκατοίκων μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

Απευθυνόμενοι στον Δήμο και στο Δημόσιο, ζητούν να διαμείνουν σε ακατοίκητα κτίρια με μικρό ενοίκιο.

«Μας οδήγησε στη δημιουργία της ομάδας η μοναξιά. Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τα παιδιά μας».

Περαιτέρω, μέλος της ομάδας ανέδειξε τη διάσταση της μοναξιάς των ηλικιωμένων. «Πάρα πολλοί άνθρωποι ξαφνικά όταν βγαίνουν στη σύνταξη μένουν μόνοι τους. Τους αποκλείει από πάρα πολλές εκδηλώσεις της ζωής» είπε.

Επιχειρώντας να αποτυπώσουν ανάγκλυφα το εγχείρημά τους, είπαν πως είναι τύπου φοιτητικές εστίας. Με αυτό το σκεπτικό, η κυρία Ρίτσα και ο κύριος Σάκης ίδρυσαν τον σύλλογο «Συγκατοίκηση Φίλων 60+» του οποίου ήδη τα μέλη ξεπερνούν τα 300.

Η Ρίτσα Τζούτζου, ιδρυτικό μέλος συλλόγου αναφέρει στον ΑΝΤ1: «Εγώ είμαι από τα ιδρυτικά μέλη. Μου άρεσε η ιδέα, είχα μείνει ξαφνικά μόνη μου και είχα ανάγκη παρέα και έδεσε το γλυκό. Γνωρίστηκα με κύριες γιατί στην αρχή μόνο κυρίες είχαμε έκανα μία πολύ καλή φίλη μετά δεύτερη, κάναμε εκδρομουλες, ταβερνούλες και λοιπά...».

Ο Σάκης Καβακόπουλος, συντονιστής του συλλόγου, μιλά για το εγχείρημά τους: «Εγώ πέρσι τον Αύγουστο έπρεπε να αφήσω το σπίτι που έμενα γιατί η κόρη μου μεγάλωσε και έπρεπε να ζήσει μόνη της να κάνει τη ζωή της, στο δικό της σπίτι... Ήθελα να την απαλλάξω από την ανάγκη της φροντίδας μου, γιατί έτσι έχω μάθει να τα καταφέρνω μόνος χωρίς να γίνομαι βάρος στους άλλους».