ΕΛΛΑΔΑ

Ελαιόλαδο: Σύλληψη 68χρονου που πουλούσε νοθευμένο - Πώς μπορούμε να το καταλαβαίνουμε

Ελαιόλαδο: Σύλληψη 68χρονου που πουλούσε νοθευμένο - Πώς μπορούμε να το καταλαβαίνουμε

Ελαιόλαδο: Πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά με την πώληση νοθευμένων ελαίων σε όλη την Ελλάδα

Ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας πωλούσε ως εξαιρετικά παρθένο 68χρονος που συνελήφθη σε περιοχή της Πέλλας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 68χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πέλλας καθώς σε αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε να διαθέτει προς πώληση χωρίς να διαθέτει τα απαιτούμενα παραστατικά, 16 δοχεία χωρητικότητας των 5 λίτρων, τα οποία έφεραν ετικέτα με την ένδειξη «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και περιείχαν συνολικά 80 λίτρα ελαίου αμφιβόλου ποιότητας.

Πώς θα καταλάβουμε το νοθευμένο ελαιόλαδο

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα περιστατικά νοθείας του ελαιόλαδου. Η νοθεία γίνεται με σπορέλαιο, ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και πυρηνέλαια, τα οποία έχουν χαμηλή τιμή. Γίνεται παράνομη πρόσμειξη, στη συνέχεια τα αρωματίζουν, τα χρωματίζουν, και στη συνέχεια εξαπατούν καταναλωτές πουλώντας το για ελαιόλαδο.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο; Πρώτα από τη γεύση και τη μυρωδιά που πρέπει να είναι σαν την ελιά. Ως εκ τούτου, αν το ελαιόλαδο είναι άοσμο, άχρωμο και δεν έχει γεύση ελιάς τότε είναι νοθευμένο, εξηγεί ελαιοπαραγωγός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN. Μάλιστα, οι επιτήδειοι το πωλούν στην τιμή του ελαιόλαδου, βγάζοντας πάρα πολλά χρήματα.

Ένας πιο απτός τρόπος για να καταλάβει κάποιος αν είναι νοθευμένο είναι να βάλει ένα μπουκαλάκι ελαιόλαδου στο ψυγείο. Επειδή το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πολλά μονοκόρεστα λιπαρά, παγώνει. Έτσι το φυσικό ελαιόλαδο γίνεται σαν βούτυρο.

Τα νοθευμένα λάδια δεν παγώνουν.