ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Σκληραίνουν τη στάση τους - Έκλεισαν την Εθνική Οδό Μουδανιών - Θεσσαλονίκης

Αγρότες: Σκληραίνουν τη στάση τους - Έκλεισαν την Εθνική Οδό Μουδανιών - Θεσσαλονίκης

Οι αγρότες μετά και την απόβαση στην Agrotica και το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο αποφάσισαν να συνεχίσουν τη δράση τους και ετοιμάζουν κάθοδο στο Σύνταγμα από όλη την ελλάδα. 

Της Φανής Χαρίση

Την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έκλεισαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Χαλκιδικής, που δηλώνουν ότι δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Εξάλλου οι αγρότες μετά και την απόβαση στην Agrotica και το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο αποφάσισαν να συνεχίσουν τη δράση τους, σκληραίνοντας μάλιστα τη στάση τους και ετοιμάζουν κάθοδο στο Σύνταγμα από όλη την ελλάδα.

Στο μπλόκο που βρίσκεται στον κόμβο των Νέων Μουδανιών επί της εθνικής οδού βρίσκονται εδω και 11 ημερες περί τα 120 τρακτερ απο αγρότες, ελαιοπαραγωγους και μελισσοκόμους της περιοχής, ενώ μαζί τους είναι και κτηνοτρόφοι.

Ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοι ζητούν επιπλέον στήριξη με αποζημιώσεις καθώς μαστιζονται από ακαρπία οι ελιές από το 2021. «Ζητάμε να μπει μέσα στα ασφάλιστρα μας η χρονιά που θα έχουμε ακαρπία. Να μπορούμε να πληρώνουμε παραπάνω ασφάλεια αλλά να μπορούμε να από ζημιωνόμαστε ταυτόχρονα. Το 2021 δεν είχαμε ελιές, τρέξαμε πήγαμε στα υπουργεία, είπαν θα μας βοηθήσουν κι ακόμα φως δεν είδαμε και ήρθε και το 2023 που ήμασταν μηδέν. Ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει άλλο. Ζητάμε μια ενίσχυση» δηλωσε στο Newsbomb.gr ο ελαιοπαραγωγος Φιλοκλής Κοτζιάς.

Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού άρχισε στις 11.20 το πρωί και όπως λένε οι παραγωγοί και οιμελισσοκομοι θα είναι πολύωρος έως τις 8 το βράδυ. Αστυνομικοί που βρίσκονται στο σημείο εκτρέπουν την κυκλοφορία των οχημάτων από παρακειμενες οδούς.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, μετά τις εξαγγελίες για τους αγρότες από το βήμα της Βουλής, τόνισε πως για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει "αγροτικό μέτωπο"». Όπως είπε, «το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Καλημέρα! Πρώτη κυριακάτικη ανασκόπηση του Φεβρουαρίου και θέλω να ευχηθώ καλό μήνα σε όλες και όλους. Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να σας το πω από τώρα, αλλά αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αναρτήσεις μου. Ελπίζω να μην σας αποθάρρυνα! Κάθε Κυριακή έχουμε πολλά να πούμε, αλλά οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας είναι πάρα πολλές και πολύ σημαντικές. Πάμε λοιπόν να τις δούμε.

Και ξεκινώ με τους αγρότες μας. Για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα. Γι’ αυτό και από το 2019 μειώσαμε τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. Ακόμη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα και απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ».

Σχετικές ειδήσεις