ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ετοιμάζονται για απόβαση στην Αθήνα και ταυτόχρονο κλείσιμο Εθνικών οδών

Αγρότες: Ετοιμάζονται για απόβαση στην Αθήνα και ταυτόχρονο κλείσιμο Εθνικών οδών
Intime

Σε πλήρη εξέλιξη αυτή την ώρα η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους

Αποφασίζουν αυτή την ώρα για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες όλης της χώρας στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου στη Νίκαια της Λάρισας.

Οι αγρότες ζητούν κάτι άμεσο και χειροπιαστό και καταθέτουν τις προτάσεις τους, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχισή του αγώνα τους, με διάθεση κλιμάκωσης. Στην κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από όλη την Ελλάδα από περισσότερα από 50 μπλόκα και 70 αγροτικούς συλλόγους.

Όπως μεταδίδει το OPEN αρκετές είναι οι φωνές που ζητούν ενίσχυση των μπλοκων και πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων αλλά και δράσεις μέσα στις πόλεις. Μάλιστα συζητούν και για κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ προειδποιούν για εικόνες Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας.

Αποφασισμένοι για κλιμάκωση

Η ενότητα είναι το βασικό χαρακατηριστικό του αγώνα, καθώς θέλουν να καταστήσουν σαφές πως με την ΕΕ υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κοινά. Τα βασικά αιτήματα είναι γνωστά και αφορούν στο κόστος παραγωγής, το αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα και την καινούργια ΚΑΠ.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να μην γυρίσουν στα χωράφια τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι αντιπροσωπείες των παραγωγών από όλη τη χώρα εισηγούνται κλείσιμο δρόμων, συμβολικούς αποκλεισμούς Εθνικών οδών αλλά και διοργάνωση συλλαλητηρίων, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικής καθόδου στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ.

Οι... άγριες διαθέσεις των αγροτών έχουν φανεί από την πρώτη στιγμή, καθώς στο τραπέζι έχει τεθεί ακόμα και ο επαόριστον αποκλεισμός δρόμων αλλά και σκληρότερες μορφές κινητοποιήσεων όπως αυτές που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να υπάρξει δράση και μέσα σε πόλεις, όπως την απόβαση των αγροτών μέ τα τρακτέρ μέσα στην πόλη των Τρικάλων.

Το σημείο κλειδί στη δράση των αγροτών είναι ο συντονισμός, με στόχο τον ταυτόχρονο αποκλεισμό δρόμων ανά περιοχή.

«Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα»

Όπως λένε θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση με άμεσο στόχο να δώσει λύση στα προβλήματά που ταλανίζουν τον κλάδο, ενώ στοχεύουν σε μία ομόφωνη απόφαση από τη σημερινή μαζική σύσκεψη.

«Εξετάζουμε και προτάσεις όπως την κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή πίεση και ανάδειξη του προβλήματος με συμπαράσταση και από τον κόσμο μέσα στις πόλεις», λέει αγρότης στον ΑΝΤ1.

«Η βασική κατάκτηση του αγροτικού κινήματος είναι η ενότητα», λέει άλλος παραγωγός, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος και στέλνει μήνυμα νίκης.

«Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα, θέλουμε αποζημιώσεις και να λάβουμε το 100% της ζημίας που έχουν υποστεί τα μηχανήματά μας», λέει αγρότης από τη Θεσσαλία.

Την ίδια ώρα στο μπλόκο του Αγρινίου, οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής οδού Αντιρρίου Ιωαννίνων, ενώ η διάθεση που υπάρχει από τους αγρότες στη δυτική Ελλάδα είναι για κλιμάκωση της δράσης τους.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι αγρότες εκεί έχουν ήδη σκληρύνει τη στάση τους, ενώ υπάρχει σκέψη για κατάληψη και αποκλεισμό της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Μέσα στην ημέρα οι αγρότες του Αιγιού για 5η συνεχή ημέρα θα πραγματοποιήσουν μπλόκο στην Αιγιαλεία, κλείνοντας την είσοδο της πόλης, ενώ λένε ότι δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα απολύτως αίτημά τους.

Έκλεισαν την Εγνατία

Στο μπλόκο των Σερρών αναμένοντας την απόφαση της Νίκαιας, οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας, στο ύψος του Στρυμονικού, δηλώνοντας ότι δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω και είναι αποφασισμένοι για κλιμάκωση του αγώνα τους.