ΕΛΛΑΔΑ

Βουλγαρία: «Η χιονοστιβάδα είχε μήκος 150 μέτρα» - Ανατριχιάζουν οι μαρτυρίες για τον Έλληνα σκιέρ

Βουλγαρία: «Η χιονοστιβάδα είχε μήκος 150 μέτρα» - Ανατριχιάζουν οι μαρτυρίες για τον Έλληνα σκιέρ

Ο 36χρονος σκιέρ από τη Φλώρινα, καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα και άφησε την τελευταία του πνοή σε χιονοδρομικό κέντρο στη Βουλγαρία

Νέα στοιχεία για την τραγωδία σε χιονοδρομικό κέντρο στη Βουλγαρία με θύμα τον 36χρονο Έλληνα σκιέρ, Κωνσταντίνο Μομτσή από τη Φλώρινα.

Ο 36χρονος σκιέρ από τη Φλώρινα, καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα και άφησε την τελευταία του πνοή σε χιονοδρομικό κέντρο στη Βουλγαρία, με τους διασώστες που επιχείρησαν για να τον σώσουν, να περιγράφουν τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν.

Οι διασώστες μιλούν για τα λάθη που έγιναν, αλλά και για τις διαστάσεις που είχε η χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε τον Κωνσταντίνο Μομτσή και του στοίχισε τη ζωή. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η χιονοστιβάδα είχε μήκος περίπου 150 μέτρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα. Από τη στιγμή που ο 36χρονος παρασύρθηκε και θάφτηκε κάτω από αυτή, οι ελπίδες να τα καταφέρει ήταν ελάχιστες.

«Τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο, ο ένας μετά τον άλλον. Δεν είχαν σακίδια πλάτης. Προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένοι», ανέφερε σχετικά ο ο Stefan Hristov μέλος της ομάδας διάσωσης των θαμμένων στη χιονοστιβάδα και πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια της κατάβασης ένας από αυτούς “έκοψε” την πλαγιά οριζόντια, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Περίπου 150 μέτρα ήταν το μήκος της χιονοστιβάδας. Χώθηκε σε ύψος περίπου 2 μέτρων. Ήταν εξαιρετικά θεαματικό να το παρακολουθήστε, αλλά δεν ήταν καθόλου ωραίο γνωρίζοντας ότι ήταν εκεί οι σκιέρ. Καλέσαμε το 112. Μετά έφυγε η έκτακτη βοήθεια και φτάσαμε λίγο πριν από αυτούς», πρόσθεσε.

«Στο περιστατικό ενεπλάκησαν Έλληνες πολίτες. Δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για σκι εκτός πίστας. Η πίστα Markudjik 3 δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή και έχουν αναλάβει σκόπιμα ρίσκο εκεί. Μπήκαν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας διάσωσης στο βουνό, Emil Neshev.

Ο Κωνσταντίνος Μομτσής ήταν λάτρης της ορειβασίας και των χειμερινών σπορ. Ταξίδευε συνέχεια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως έκανε πρόσφατα και με τρεις φίλους του στη γειτονική Βουλγαρία, στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβιτς.