ΕΛΛΑΔΑ

Δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Αποχή και διαμαρτυρία των υπαλλήλων για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Αποχή και διαμαρτυρία των υπαλλήλων για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Μετά την εύρεση βόμβας σε φάκελο και παραληπτρια πρόεδρο Εφετών οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν μέτρα καθώς όπως λένε υπάρχουν σημεία που δεν γίνονται έλεγχο

Αποχή από τα καθήκοντα τους πραγματοποιούν από τη 11 έως τη 1 το μεσημέρι οι δικαστικοί υπάλληλοι μετά την βόμβα που έφτασε μέσω φακέλου στο γραφείο προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης.

Της Φανής Χαρίση

Αυτή την ώρα οι δικαστικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό Μέγαρο ζητώντας να παρθούν ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων κ. Τριαντάφυλλος Φούντας δήλωσε οτι θα συνεχίσουν τις δίωρες αποχές εως ότου παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας τονίζοντας ότι μόνο στην κεντρική είσοδο απο την οποία εισέρχονται οι πολίτες υπάρχει το μηχάνημα X Ray ενώ στην πλαϊνή είσοδο από την οποία εισέρχονται οι υπάλληλοι και οι δικηγόροι οι έλεγχοι είναι ελλιπής.

Εξάλλου σε δηλώσεις της έξω από το Δικαστικό Μέγαρο η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη ανέφερε ότι τα μέτρα ασφάλειας πρέπει να ενισχυθούν τονίζοντας ότι “η μαγνητική πύλη εδώ στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης δεν είναι αρκετή γιατί υπάρχει πρόσβαση και από άλλους χώρους. Πράγματα μπορούν να μπουν από τα παράθυρα, πακέτα κλπ, επομένως πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φύλαξης στα δικαστήρια και όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς και δη αυτούς που ασχολούνται με υποθέσεις που έχουν επικινδυνότητα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα φύλαξής τους, τα οποία έχουν περιοριστεί μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού εδώ στη ΔΕΘ για περιορισμό αυτών των μέτρων ώστε οι αστυνομικοί να βγούνε στον δρόμο, όπως είχε αναφέρει”.

Η κυρία Στενιώτη επισήμανε ότι ο θεσμικός ρόλος του δικαστικού λειτουργού " ενέχει επικινδυνότητα, επομένως μπορούν συνοδοί αστυνομικοί να φύγουν από επιχειρηματίες που έχουν τη δυνατότητα ιδιωτικά να έχουν φύλαξη, ο δικαστής δεν έχει, πρέπει να επιμεληθεί η ίδια η πολιτεία, πρέπει να επανέλθουν και τα μέτρα φύλαξης στους δικαστικούς λειτουργούς” τόνισε ωστόσο διευκρίνισε πως ζητά αστυνομική προστασία “μόνο στους δικαστές που ασχολούνται με υποθέσεις που ενέχουν επικινδυνότητα, με τρομοκρατικές οργανώσεις με μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις καθώς και στους δικαστές που κατέχουν μια θεσμική θέση που ενέχει επικινδυνότητα”.

Η κυρία Στενιώτη όσον αφορά τον φάκελο με τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφτασε στο γραφείο της προέδρου είπε οτι «δεν μπορώ να γνωρίζω ακόμη αν είναι τρομοκρατική ενέργεια ή είναι εγκληματική ενέργεια από κάποια υπόθεση που είχε χειριστεί η συνάδελφος. Όμως διαπιστώσαμε πρόσφατα ότι και οι τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ έκαναν τηλεφώνημα προειδοποίησης πριν, πριν από 2 μήνες είδαμε στην πυλωτή συναδέλφου εκρηκτικό μηχανισμό και ανέλαβε τρομοκρατική οργάνωση την επίθεση 15 ημέρες μετά. Δεν προηγήθηκε αυτό που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια, το τηλεφώνημα».

Υπενθυμιζεται ότι χτες το μεσημέρι βρέθηκε φάκελος με εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος είχε φτάσει πριν από περίπου 10 ημέρες με παραληπτρια πρόεδρο Εφετων. Ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό εξουδετερωθηκε από πυροτεχνουργους του ΤΕΕΜ.