ΕΛΛΑΔΑ

Εσύ με ποιον τρόπο φρόντισες τον εαυτό σου σήμερα;

Εσύ με ποιον τρόπο φρόντισες τον εαυτό σου σήμερα;

Η καθημερινότητά μας έχει αναμφίβολα έντονο ρυθμό και αυξημένες υποχρεώσεις - από επαγγελματικές και οικογενειακές μέχρι κοινωνικές. Οι 24 ώρες της μέρας μοιάζουν να μη φτάνουν, κι έτσι δεν είναι δύσκολο να παραμελήσεις την ευεξία σου. Αλήθεια, εσύ με ποιον τρόπο φρόντισες τον εαυτό σου σήμερα;

Αυτή η πολύ απλή αλλά ουσιαστική ερώτηση σε καλεί να αναλογιστείς τις μικρές ή μεγάλες πράξεις που κάνεις κάθε μέρα και να σκεφτείς αν και πώς συμβάλλουν στη συνολική σου ευημερία, αν σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο να ζήσεις μια πιο ποιοτική και «γεμάτη» ζωή.

Όπως προέκυψε από την έρευνα μακροζωίας της ΝΝ, η «τέχνη της ζωής» προϋποθέτει να μπορείς να απολαμβάνεις τα καλά και να αντιμετωπίζεις τα δύσκολα με ηρεμία. Έχοντας αποδεχθεί ότι η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές, όπως δηλώνει το 72% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα, είσαι περισσότερο οργανωμένος και η διαχείριση απρόοπτων καταστάσεων γίνεται πιο εύκολη. Επιπλέον, ενισχύοντας τη σωματική σου υγεία φροντίζεις παράλληλα για την ψυχική σου ισορροπία και αντοχή, όπως ακριβώς έχει καταφέρει να κάνει το 62% των ερωτηθέντων που δηλώνει ότι έχει ελάχιστο ή καθόλου άγχος.

Η αυτοφροντίδα, παράγοντας ισορροπίας

Ας επιστρέψουμε στην αρχική ερώτηση. Εσύ με ποιον τρόπο φρόντισες τον εαυτό σου σήμερα; Ίσως ξεκίνησες τη μέρα σου με ένα θρεπτικό πρωινό - ένα μπολ με φρέσκα φρούτα ή ένα porridge βρόμης. Ίσως αφιέρωσες μισή ώρα για να τρέξεις ή να κάνεις γιόγκα ή και διατάσεις, στοχεύοντας να κρατήσεις μακριά για σήμερα το άγχος. Ή ίσως απλά έκανες ένα σύντομο session διαλογισμού για να έρθεις σε επαφή με τις πραγματικές σου επιθυμίες.

Στον πυρήνα της, η αυτοφροντίδα συνδέεται τόσο με τη σωματική υγεία όσο και με την ψυχική ευεξία. Με άλλα λόγια, έχει να κάνει με το να ακούς το σώμα σου όταν σου λέει ότι χρειάζεται να μπει σε κίνηση ή είναι ώρα για ξεκούραση και ανάκτηση δυνάμεων. Ν’ ανταποκρίνεσαι σε αυτό, βάζοντας όρια και λέγοντας «όχι» σε πράγματα που μπορεί να σε εξαντλούν ψυχοσωματικά.

Έχει επίσης να κάνει με την πρόληψη - διότι φροντίδα για τον εαυτό σου σημαίνει και να ελέγχεις τακτικά όσα χρειάζεται, να αναγνωρίζεις τις ανάγκες σου και να μπορείς εγκαίρως να αναλαμβάνεις δράση. Εξάλλου, «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», λέει η ιατρική κοινότητα.

Προφανώς, η αυτοφροντίδα δεν είναι πάντα εύκολη. Σ’ έναν κόσμο που συχνά δίνει προτεραιότητα στην παραγωγικότητα και τα γρήγορα αποτελέσματα, μπορεί να πιστεύεις ότι είναι κάπως εγωιστικό να αφιερώνεις χρόνο - και πόρους - για τον εαυτό σου. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η φροντίδα του εαυτού δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Όταν παραμελείς τις δικές σου ανάγκες, χάνεις τον έλεγχο της ζωή σου και ο θετικός σου αντίκτυπος στον κόσμο γύρω σου μειώνεται.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω γίνεται φανερό πως, με ό,τι κι αν επέλεξες να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου σήμερα, σημασία έχει να το κάνεις συστηματικά και με αυθεντικότητα καθώς αντανακλά τη δέσμευσή σου για τη δική σου ευημερία και ισορροπημένη ζωή. Έχει σημασία γιατί στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στον εαυτό σου, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ότι αξίζεις φροντίδα και προσοχή για να μπορέσεις να είσαι πραγματικά ισορροπημένος.

Και φυσικά, για να ζήσεις περισσότερα χρόνια, κάτι που εξαρτάται επίσης απ’ την οικονομική σου σταθερότητα. Τουλάχιστον μέχρι να σβήσεις 103 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων σου - την ηλικία, δηλαδή, μέχρι την οποία δηλώνουν ότι θέλουν να ζήσουν οι περισσότεροι από μας στην Ελλάδα σήμερα!

Στη διασφάλιση μιας μακρόχρονης, καλής ζωής, σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η προσαρμοστικότητα μας, η ανοχή μας ή όχι σε αλλαγές που δεν έχουμε σχεδιάσει εμείς οι ίδιοι. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει ν’ αναφερθεί πως το 45% των συμμετεχόντων από την Ελλάδα στην έρευνα της ΝΝ, απάντησε πως βλέπει τις δύσκολες καταστάσεις ως μια ευκαιρία μάθησης και ανάπτυξης.

Κλείνοντας, σε προ(σ)καλούμε και πάλι να κάνεις ένα διάλειμμα απ’ την καθημερινότητά σου και ν’ αναρωτηθείς αν φρόντισες - με κάποιον τρόπο - τον εαυτό σου σήμερα. Δε χρειάζεται να είναι μεγαλειώδες ή υπερβολικό. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να πάρεις μια βαθιά ανάσα, ν’ απολαύσεις μια στιγμή ηρεμίας ή να εκφράσεις ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους και τα όμορφα πράγματα στη ζωή σου. Ό,τι κι αν είναι, μη ξεχνάς πως είναι σημαντικό και αξίζει πάντα να προσπαθείς να βρίσκεις χρόνο για σένα.