ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Το ξέσπασμα του αδελφού θύματος - «Δεν μπορούν να σβήσουν τις μνήμες»

Τέμπη: Το ξέσπασμα του αδελφού θύματος - «Δεν μπορούν να σβήσουν τις μνήμες»

Ο Βαγγέλης Βλάχος έχασε τον αδελφό του Βάιο στο δυστύχημα στα Τέμπη και μίλησε για το σβήσιμο των ονομάτων των θυμάτων καθώς και για την απόδοση ευθυνών και την ύπαρξη εύφλεκτου υλικού που προκάλεσε την έκρηξη και τη φωτιά

Έχει περάσει ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη και η οδύνη των συγγενών των θυμάτων μεγαλώνει, που ζητούν απαντήσεις και απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα που στέρισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, ως επί το πλείστον νέα παιδιά, φοιτητές που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο.

Στον Alpha μίλησε ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος έχασε τον αδελφό του Βάιο στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

«Πίστευα ότι όλο αυτόν τον χρόνο θα ήμουν προετοιμασμένος για το πρώτο μνημόσυνο, τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει. Ήταν μία πολύ δύσκολη μέρα. Την προηγούμενη μέρα είχαν μία εκδήλωση στην Καρδίτσα και μπήκα στον χώρο που ήμουν με τον αδελφό μου παιδιά και βλέπαμε ταινίες και ήταν δύσκολο», είπε αρχικά.

«Ο αδελφός μου ήταν σε ένα δύσκολο σημείο και για τη σύγκρουση και για τη φωτιά», ανέφερε, ενώ μίλησε και για το σβήσιμο των ονομάτων των 57 νεκρών από την άσφαλτο μπροστά στη Βουλή.

«Είδα τα πλάνα για τα ονόματα που γράφτηκαν και σβήστηκαν. Εκείνη η ημέρα για εμάς ήταν πολύ δύσκολη και την ώρα που σβήνονταν τα ονόματα από το Σύνταγμα, λίγο πολύ ήταν η ώρα του δυστυχήματος και πάρα πολλές οικογένειες ήμασταν στα μνήματα και κάναμε τρισάγιο. Δεν μπορούν να σβήσουν τις μνήμες τους και τις ιστορίες τους και αυτό το έγκλημα που έχει γίνει».

Σε ό,τι αφορά τις νομικές διαδικασίες, ο Βαγγέλης Βλάχος είπε «Περιμένουμε τις δίκες, προσδοκώ να προχωρήσει η ανάκριση, όπως έχει προχωρήσει μέχρι τώρα και να κλείσει και τα άλλα ανοιχτά θέματα, όπως και το εύφλεκτο υλικό που βρέθηκε και είναι από τα τρία βασικά αίτια».

Εκτός από τις ευθύνες στον σταθμάρχη και τον μηχανοδηγό, πρέπει να απαντηθεί η ύπαρξη του εύφλεκτου υλικού, όπως αναφέρει ο κ. Βλάχος, καθώς «κάποια θύματα θα είχαν επιβιώσει και θα ήταν με τις οικογένειές τους εάν δεν υπήρχε έκρηξη και φωτιά».

«Για εμένα, βλέποντας και τη δικογραφία, είναι δόλος. Όλοι όσοι κατείχαν θέσεις ευθύνης είχαν αποδεχθεί, γνώριζαν ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο με πάρα πολλούς τρόπους, από εξώδικά μέχρι πορίσματα και με το οποιοδήποτε κίνητρο επέλεγαν να κάνουν κάτι διαφορετικό», δηλώνει και προσθέτει «Εγώ, προσδοκώ να αποδοθούν ευθύνες και θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Δεν είμαι αισιόδοξος για την έκρηξη, ούτε για τις ευθύνες στα υψηλά πολιτικά πρόσωπα».

Ο Βαγγέλης Βλάχος κάνει λόγο για δεύτερο έγκλημα στα Τέμπη, την «αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, που υπήρχαν στοιχεία, ακόμα και ανθρώπινα υπολειμματα, με ξεκάθαρες ευθύνες και βλέπουμε το ίδιο μπαλάκι και εδώ».