ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Αποκάλυψη - Υπήρχε καύσιμη ύλη που έφερε την έκρηξη

Τέμπη: Αποκάλυψη - Υπήρχε καύσιμη ύλη που έφερε την έκρηξη

Τέμπη: Τα ερωτήματα για το τι προκάλεσε την φονική έκρηξη με 57 νεκρούς ως απολογισμό, πληθαίνουν

Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, με απολογισμό 57 νεκρούς και όλοι έχουν την ίδια απορία, και πάνω από όλα οι συγγενείς των θυμάτων: Τι έφερε την μοιραία έκρηξη;

Ο Κώστας Λακαφώσης, πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων, μίλησε στο MEGA για την έκρηξη και ήταν ξεκάθαρος: Υπήρχε καύσιμη ύλη!

Όπως είχε τονίσει ο εμπειρογνώμονας από τις πρώτες μέρες του συμβάντος η λάμψη που δημιουργήθηκε δεν δικαιολογούνταν από την σύγκρουση των δύο τρένων.

«Πρόκειται για μία πύρινη σφαίρα 80 μέτρων να καίγεται για παραπάνω από 6 δευτερόλεπτα και μετά να κλείνεται και να μαζεύει με τον χαρακτηριστικό τρόπο που μαρτυρά αέριο καύσιμο ή το υγροποιημένο αέριο καύσιμο κι όχι κάτι βαρύ όπως είναι το λάδι ή κάτι παρόμοιο», ανέφερε ο κύριος Λακαφώσης.

Και εξήγησε ο πραγματογνώμονας ότι κρίσιμο στοιχείο είναι ότι υπάρχει καύση για ώρα, πράγμα που σημαίνει «υπάρχει καύσιμη ύλη, η οποία μέχρι σήμερα αγνοείται».

Οι «γκρίζες» ζώνες του δυστυχήματος

Έναν χρόνο μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη οι έρευνες παίρνουν νέα τροπή, καθώς μετά τα γκρίζα σημεία που ανέδειξε το πόρισμα των τεχνικών συμβούλων που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων στο μικροσκόπιο του εφέτη ανακριτή της Λάρισας μπαίνουν οι εύφλεκτες ουσίες και οπτικό υλικό που σβήστηκε.

Οι δικηγόροι των οικογενειών ζητούν να ελεγχθούν οι φορτωτικές του μοιραίου τρένου για να διαπιστωθεί τι φορτίο μετέφερε ενώ ζητούν απαντήσεις για το ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας.

Φως στις «γκρίζες ζώνες» που είχαν επισημάνει οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων αναμένεται να φέρει ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας. Διορίζει νέο πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποστέλλει σε εργαστήρια του Λονδίνου και του Καναδά βίντεο που έχουν σβηστεί από την πορεία των δύο τρένων αλλά και εύφλεκτα υλικά που έχουν εντοπίσει οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών.

Συγγενείς των θυμάτων και ο τεχνικός τους σύμβουλος δεν αποκλείουν την ύπαρξη παράνομου φορτίου με εύφλεκτες ύλες που δεν θα έπρεπε να υπήρχε. Οι δικηγόροι των οικογενειών ζητούν να ελεγχθούν οι φορτωτικές της εμπορικής αμαξοστοιχίας και να κληθούν να καταθέσουν οι επιχειρηματίες των οποίων τα προϊόντα μεταφέρονταν τη μοιραία νύχτα.

Ένα από τα «γκρίζα σημεία», σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του OPEN, των ερευνών αποτελεί το μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος λίγες ημέρες μετά το συμβάν. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του εμπειρογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, «Ο χώρος "μολύνθηκε" γιατί πέραν των απολύτως απαραίτητων εργασιών διευθέτησης για επιχειρησιακούς λόγους που αναγκαστικά έγιναν, αλλοιώθηκε κιόλας αφού ικανή έκταση περίπου δύο στρεμμάτων μπαζώθηκε με φερτά υλικά, όπως χαλίκια και μπετόν».

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία της Μαρίας Καρυστιανού ότι ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, απαντώντας σε εξώδικό της, είχε κατονομάσει τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, ότι αυτός ήταν που έδωσε εντολή για το μπάζωμα.