ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά: Πόσο πιθανός είναι ένας νέος μεγάλος σεισμός - Είναι σμηνοσειρά ή προάγγελος μεγαλύτερου;

Κεφαλονιά: Πόσο πιθανός είναι ένας νέος μεγάλος σεισμός - Είναι σμηνοσειρά ή προάγγελος μεγαλύτερου;

Κεφαλονιά: Πρόκειται για σμηνοσεισμό ή για προσεισμούς ενός επερχόμενου μεγαλύτερου σεισμού; 

Έντονη σεισμική δραστηριότητα, με τη μορφή σμηνοσειράς, σημειώνεται στην Κεφαλονιά τις τελευταίες ημέρες. Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί εκατοντάδες μικροσεισμοί στον κόλπο του Μύρτου, σε ένα ρήγμα μήκους περίπου 8 χλμ. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων, η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά του νησιού και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 200 σεισμικές δονήσεις.

Οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου. «Κάποια από τα επίκεντρα εντοπίζονται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τις ακτές» λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Αθανάσιος Γκάνας, αναφέρει στα Νέα ότι το συγκεκριμένο ρήγμα τέμνει σε σχεδόν ορθή γωνία το μεγάλο ρήγμα της Κεφαλληνίας, που έχει μήκος 140 χλμ και φτάνει μέχρι τη Λευκάδα. Ο κ. Γκάνας δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης του μεγάλου ρήγματος, καθώς τα σεισμικά μεγέθη που σημειώνονται αυτές τις ημέρες είναι μικρά.

Εξηγεί ακόμη ότι το ρήγμα που προκαλεί τη σεισμική έξαρση είναι ενα υποθαλάσσιο ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί και πάλι με μορφή σμηνοσειράς στους καταστροφικούς σεισμούς που συνέβησαν στην Κεφαλονιά το 2014.

Εκτιμά ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί. Όπως είπε, στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη μια σμηνοσειρά, δηλαδή μια σεισμική ακολουθία. Γενεσιουργός αιτία είναι η κίνηση των ρευστών στον φλοιό της Γης.

Επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα πως την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα σενάριο είναι ότι πρόκειται για σμηνοσειρά και το δεύτερο σενάριο ότι πρόκειται για προσεισμούς ενός επερχόμενου μεγαλύτερου σεισμού. Τέλος, σημειώνει πως από όλα τα τεστ προκύπτει η εικόνα της σμηνοσειράς.

Σχετικές ειδήσεις