ΡΕΝΤΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Φάκελος ναυτικές φωτοβολίδες: Πώς βρίσκονται σε επικίνδυνα χέρια - Τις κλέβουν μέχρι και από σκάφη

Φάκελος ναυτικές φωτοβολίδες: Πώς βρίσκονται σε επικίνδυνα χέρια - Τις κλέβουν μέχρι και από σκάφη

Από τα εξιδεικευμένα χέρια ναυτικών στα γήπεδα, σε πανηγύρια, σε συναυλίες και μάλιστα χωρίς κανέναν έλεγχο

Ένας 31χρονος νεκρός αστυνομικός στο Ρέντη από ναυτική φωτοβολίδα. Ένας 33χρονος νεκρός από ναυτική φωτοβολίδα στο καρναβάλι του Αγίου Νικολάου. Από σωτήριο όπλο για τους ναυτικούς, πλέον στα πιο ανειδίκευτα χέρια σε διάφορες περιπτώσεις.

Ο θάνατος του 33χρονου στον Άγιο Νικόλαο ξανανοίγει την μεγάλη κουβέντα για τις ναυτικές φωτοβολίδες. Για το πού τις βρίσκει ο απλός κόσμος με τόση ευκολία αλλά και πώς άγνωστοι τις κλέβουν ακόμη και από σκάφη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτοβολίδα που κρατούσε ο 33χρονος έσκασε στο χέρι του με αποτέλεσμα να καρφωθεί στο συκώτι του και να πεθάνει λίγο αργότερα.

Στην περίπτωση του αστυνομικού στο Ρέντη, η φωτοβολίδα καρφώθηκε στην μηριαία αρτηρία.

Και στις δυο περιπτώσεις οι φωτοβολίδες χτύπησαν ζωτικά όργανα ωστόσο υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική παράμετρος που δεν επέτρεψε στους δυο άνδρες να ζήσουν: Οι φωτοβολίδες αυτές άπαξ και ανάψουν δεν μπορούν να σβήσουν παρά μόνο αν τελειώσει η καύσιμη ύλη τους.

Τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα

Αυτό το εύφλεκτο αντικείμενο είναι μία φωτοβολίδα έκτακτης ανάγκης που προορίζεται για ναυτική χρήση, ενώ η χρήση της προβλέπεται αυστηρά για την αποστολή ενός ορατού σήματος κινδύνου στη θάλασσα, σε καταστάσεις όπου απειλείται η ανθρώπινη ζωή.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις όπου άλλες μέθοδοι επικοινωνίας, όπως το ραδιόφωνο ή το VHF, δεν είναι διαθέσιμες ή αναποτελεσματικές.

Για τις φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης του Ναυτικού, τα υλικά ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο, ενώ περιλαμβάνουν συνήθως:

  • ένα μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα (παρέχει τη δομική του ακεραιότητα στη φλόγα και προστατεύει τα συστατικά της καύσης). Εντοπίζεται σε φωτοβολίδες χειρός ή ευθείας βολής -όπως αναφέρθηκε από τους γιατρούς.
  • μια πυροτεχνική σύνθεση που παράγει το φως, τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας. Συνήθως περιέχει έναν συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών.
  • μια ασφάλεια σε μορφή φυτιλιού ή κορδονιού που αναφλέγεται για να ξεκινήσει η καύση
    αλεξίπτωτο (στις φωτοβολίδες αλεξίπτωτου, αυτό επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του φωτός και της θερμότητας).
  • Στις οδηγίες χρήσης μίας φωτοβολίδας αναγράφεται πως πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος, καθώς είναι εξαιρετικά εύφλεκτες και ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς ή τραυματισμού, ενώ προειδοποιούν να ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης.

Τονίζεται εδώ ότι τέτοιες φωτοβολίδες δεν πρέπει επ’ουδενί να στρέφονται προς άνθρωπο, να χρησιμοποιούνται σε κλειστό χώρο ή να βρίσκονται κοντά σε εύφλεκτα υλικά, πηγές ανάφλεξης και άμεσο ηλιακό φως.

Πού βρίσκουν τις φωτοβολίδες

Διαρρήξεις σε σκάφη με σκοπό να αρπάξουν ναυτικές φωτοβολίδες που έχουν λήξει πραγματοποιούν διάφοροι επιτήδειοι, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν σε χώρους όπως τα γήπεδα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τα σχετικά περιστατικά πληθαίνουν καθώς οι ναυτικές φωτοβολίδες που διαθέτουν τα σκάφη όταν λήγουν δεν οδηγούνται στην ανακύκλωση, αντίθετα παραμένουν στις μαρίνες.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο υποναύαρχος εα Νίκος Σπανός και πραγματογνώμονας ναυτικών συμβάντων μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ προ μηνών μετά τη δολοφονία αστυνομικού στο Ρέντη

Όπως είπε ο ίδιος σύμφωνα με την νομοθεσία εφοδιάζονται όλα τα πλοία με τις εν λόγω φωτοβολίδες για περιπτώσεις κινδύνου.

Η χρήση της είναι μόνο για όσους έχουν εκπαιδευτεί ώστε να μην κινδυνέψουν καθώς πρόκειται για ένα φονικό όπλο που περιέχει χημικά και παράγει φλόγα ίση με 30 χιλιάδες κεριά.

Αλλά περίπου 30 χιλιάδες φωτοβολίες λήγουν κάθε χρόνο και δεν ανακυκλώνονται με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να τις κλέβουν από τα σκάφη.

Πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε ναυτικές φωτοβολίδες;

Η κουβέντα λοιπόν είχε ανοίξει για τα καλά μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στο Ρέντη, οπότε η κοινωνία γνωρίζει από πρώτο χέρι για τις φωτοβολίδες, είτε ναυτικές, είτε ευθείας βολής.

Τότε, ο Γεώργιος Βάλλης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών, μίλησε στην εκπομπή "Restart" των δημοσιογράφων Αλέξανδρου Κλώσσα και Ευαγγελίνας Βόσνου στο τηλεοπτικό κανάλι Attica tv. Με πλούσια γνώση και εμπειρία, ο κ. Βάλλης αναφέρθηκε σε ένα θέμα που αφορά άμεσα τη ναυτική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επισήμανε την εύκολη πρόσβαση σε ναυτικές φωτοβολίδες και το πώς ορισμένοι παρακάμπτουν τη νομοθεσία, πουλώντας χωρίς τις απαραίτητες άδειες, εν μέσω έντονου ανταγωνισμού.

Η Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ-PUPYC, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα αυτού του ζητήματος και την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους, έχει ήδη αποστείλει επίσημη επιστολή στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τονίζουν μάλιστα την ανάγκη να κλείσουν τα νομοθετικά κενά, να δημιουργηθούν αντίστοιχα πρωτόκολλα, και να αποφευχθεί η επανάληψη ανάλογων περιστατικών στο μέλλον. «Η δημόσια ασφάλεια και η σωστή τήρηση του νόμου είναι πάντα στις υψηλότερες προτεραιότητές μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις