ΕΛΛΑΔΑ

Μητροπολίτης Δημητριάδος για κοινό Πάσχα με Ρ/καθολικούς: «Μακάρι, αλλά δεν νομίζω πως είναι εφικτό»

Μητροπολίτης Δημητριάδος για κοινό Πάσχα με Ρ/καθολικούς: «Μακάρι, αλλά δεν νομίζω πως είναι εφικτό»
Φωτ.: Eurokinissi

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανέναν από την Εκκλησία», απάντησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος για όσα ακούστηκαν μετά την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα 

«Έχουμε πληγώσει την ελληνική οικογένεια, έχουμε δημιουργήσει προϋποθέσεις να χάνει την ενότητά της», ανέφερε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος με αφορμή και τον προσφάτως ψηφισμένο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό Σταθμό Αction 24 ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος μίλησε επίσης για το φαινόμενο της βίας σε νεαρές ηλικίες, την σχέση ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία έπειτα από τη ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου για τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων, αλλά και για την εμπλοκή της Εκκλησίας στις εκλογικές αναμετρήσεις.

«Έπρεπε να πούμε την δική μας αλήθεια, να διατηρηθεί η ιερότητα του γάμου, να μην αφήσουμε κανέναν να εκφράσει την φωνή της εκκλησίας», ανέφερε ο κ. Ιγνάτιος. «Έπρεπε να φανεί πιο έντονα η διαμαρτυρία» επισήμανε ωστόσο. Χαρακτήρισε πάντως ζωντανή την σχέση Κράτους-Εκκλησίας. «Δεν θέλουμε να κομματιστούμε», πρόσθεσε τονίζοντας πως κανείς ιερωμένος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ιδιότητά του για να κατευθύνει ανθρώπους.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανέναν από την Εκκλησία», απάντησε για όσα ακούστηκαν μετά την ψήφιση του νόμου σχετικά με αποκλεισμό ή κριτική εις βάρος βουλευτών σε ναούς.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος για το Κοινό Πάσχα

Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος μίλησε εκτενώς για την επερχόμενη εορτή του Πάσχα, και όσα ακούγονται για τον κοινό εορτασμό με τους Ρωμαιοκαθολικούς μετά και την τελευταία τοποθέτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Ο διάλογος δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα, η ευχή πάντοτε είναι για ενότητα, μακάρι να πάμε σε συνεορτασμό, αλλά δεν νομίζω πως προς το παρόν είναι εφικτό»

Υπενθυμίζεται πως κοινό εορτασμό του Πάσχα με τα υπόλοιπα δόγματα του Χριστιανισμού ζήτησε ευθέως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προ ημερών.

Η επόμενη χρονιά θα είναι καθοριστική για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα μεταξύ Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών, καθώς το 2025 είναι η χρονιά που συμπίπτουν ημερολογιακά οι εορτασμοί. Με αφορμή αυτήν τη συγκυρία υφίσταται μια διευρυμένη τάση τόσο από πλευράς Φαναρίου όσο και από πλευράς Βατικανού για μόνιμο κοινό εορτασμό μεταξύ των δογμάτων του Χριστιανισμού.

Επίσης το 2025 θα έχουμε και τους εορτασμούς της 1.700ης επετείου της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας. Οι Φαναριώτες υποστηρίζουν, και με βάση αυτό σχεδιάζουν τον κοινό εορτασμό, πως στη Σύνοδο της Νίκαιας καθορίστηκε ο τύπος για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του Πάσχα. Το ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα σταδιακά επιβάλλεται ως οικουμενικό ζήτημα πρώτης γραμμής.

Σχετικές ειδήσεις