ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Περίπτερα στα Βόρεια Προάστια πουλάνε παράνομα ζελεδάκια κάνναβης σε ανήλικους

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Περίπτερα στα Βόρεια Προάστια πουλάνε παράνομα ζελεδάκια κάνναβης σε ανήλικους

Απίστευτες καταγγελίες από γονείς παιδιών που βλέπουν τα παιδιά τους να γυρίζουν σπίτι με παράνομα προϊόντα τα οποία τα αγοράζουν από περίπτερα - Το κόλπο των περιπτεράδων και οι τσιλιαδόροι

Μπροστά σε μια νέα μάστιγα έχουν βρεθεί χιλιάδες γονείς σε όλη την Ελλάδα καθώς τα ανήλικα παιδιά τους βρίσκονται με τις τσέπες γεμάτες από ζελεδάκια κάνναβης τα οποία αγοράζουν από περίπτερα!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb.gr σε μια από τις πλέον πολυτελείς περιοχές της Αττικής, στα Βόρεια Προάστια και συγκεκριμένα στο Κεφαλάρι και στην Κηφισιά, περίπτερα (τα στοιχεία των οποίων έχει στη διάθεσή του το Newsbomb.gr) πουλάνε σε ανήλικους τόσο ζελεδάκια κάνναβης (τα οποία είναι από τον Ιανουάριο παράνομα) αλλά και αλκοόλ και καπνικά προϊόντα!

Μητέρα ανήλικου, ο οποίος συχνάζει στην Κηφισιά ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr: «Υπάρχουν τρία περίπτερα, δυο στο Κεφαλάρι και ένα στην Κηφισιά, τα οποία δίνουν στα παιδιά μας ζελεδάκια κάνναβης. Αυτά κοστίζουν 5 ευρώ τα δυο. Και μάλιστα λειτουργούν με σχέδιο. Στο περίπτερο το συγκεκριμένο, υπάρχει εντός του περίπτερου ένα άτομο στο ταμείο και ένας τσιλιαδόρος ας πούμε, που βλέπει τα παιδιά. Όποιο θέλει, μπορεί να πάει στο εν λόγω άτομο και του ζητάει τι θέλει. Τότε αυτός τα πάει στο περίπτερο και ο περιπτεράς τους κατεβάζει από το πάνω ράφι μια κούτα και τα παιδιά επιλέγουν τι θέλουν να αγοράσουν».

Η καταγγελία της μητέρας του ανήλικου αγοριού (τα στοιχεία της οποίας έχει το Newsbomb.gr στη διάθεσή του), έκανε μια ακόμα σοβαρή καταγγελία: Αστυνομικοί απέναντι από το εν λόγω περίπτερο βλέπουν το αλισβερίσι και κάθονται άπραγοι!

«Φυσικά και γνωρίζουν τι γίνεται. Το βλέπουν, ξέρουν και δεν κάνουν τίποτα. Κάθονται ακριβώς απέναντι από το περίπτερο και είναι απλοί θεατές», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως η Κηφισιά είναι μια από τις πλέον... ανερχόμενες περιοχές στον δείκτη παραβατικότητας ανηλίκων, με επεισόδια ανάμεσα σε παιδιά αλλά και κλοπές, να απασχολούν διαρκώς τις Αρχές.

Στο νόμο για τα ναρκωτικά τα ζελεδάκια κάνναβης - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ

Να σημειωθεί πως τον περασμένο Ιανουάριο, δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης για την υπαγωγή της ουσίας HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) και τα παράγωγά της στο νόμο για τα ναρκωτικά.

«Μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα, ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες» είχε δηλώσει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο ACTION 24.

Η Κοινή Απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη κατατάσσει τη δραστική ουσία της εξαϋδροκανναβινόλης (HHC) και των παραγώγων αυτής στον Πίνακα Β΄ των ναρκωτικών, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ναρκωτικών. Η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στους Πίνακες Ναρκωτικών και τελεί υπό κρατικό έλεγχο.

Χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία είναι μερικές από τις οποίες έχουν πράξει αναλόγως, καθώς μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ουσία αυτή έχει επικινδυνότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπογραμμίζεται ότι τα περιστατικά δηλητηριάσεων, λιποθυμιών και ζάλης νέων και ανηλίκων, που σημειώθηκαν, συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης αυτής.

Η απόφαση αυτή συνεπάγεται:

• Απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων στο εμπόριο, στα οποία είναι ανιχνεύσιμη η ανωτέρω ουσία, δηλαδή σε περίπτερα, καταστήματα λιανικής κ.λπ..

• Υποχρεωτική για τους εμπόρους απόσυρση προϊόντων, στα οποία ανιχνεύεται η ουσία αυτή και κυκλοφορούν στην αγορά.

• Επέλευση ποινικών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την απόφαση και δεν προβούν σε απόσυρση των προϊόντων αυτών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων.