ΕΛΛΑΔΑ

Παρβοϊός: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη μετά τον θάνατο του 3,5 ετών παιδιού - Νοσηλεύονται άλλα 11

Παρβοϊός: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη μετά τον θάνατο του 3,5 ετών παιδιού - Νοσηλεύονται άλλα 11
Unsplash

Διεκόπη η λειτουργία της σχολικής μονάδας για 2 εβδομάδες στην οποία πέθανε το 3,5 ετών παιδί εξαιτίας του παρβοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη μετά τον θάνατο του 3,5 ετών παιδιού με οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό (Parvovirus B 19).

Στις 10 Απριλίου ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού νηπιαγωγείου, όπου φοιτούσε και το άτυχο παιδί. Την ίδια ώρα, στο Ωνάσειο νοσοκομείο βρίσκεται ακόμα ένα από τα 11 παιδάκια που έχουν προσβληθεί από παρβοϊό.

Να σημειωθεί πως το παιδάκι, το οποίο φοιτούσε σε παιδικό σταθμό-νηπιαγωγείο της περιοχής της Θεσσαλονίκης, νόσησε και κατέληξε στις αρχές Απριλίου.

Διεκόπη η λειτουργία της σχολικής μονάδας για 2 εβδομάδες

Ο ΕΟΔΥ άμεσα συνέστησε τη διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, ενημέρωσε για τον τρόπο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων (παρβοϊός, εντεροϊοί, αδενοϊοί), συνέστησε την καθαριότητα και απολύμανση της σχολικής μονάδας και προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

Η επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B 19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά.

Τι είναι ο παρβοϊός

Ο παρβοϊός (Parvovirus B19) είναι μια κοινή λοίμωξη που προσβάλλει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή 5 με 15 ετών με τον ΕΟΔΥ να κάνει συστάσεις στους γιατρούς.

Η λοίμωξη από παρβοϊό είναι γνωστή και ως «πέμπτη νόσος», καθώς ήταν μία από τις πέντε κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας (μαζί με την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα και την οστρακιά).

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο παρβοϊός δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα και η νόσηση είναι ήπια, σε παιδιά και ενήλικες. Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα, ωστόσο κάποιοι μπορεί να βιώσουν: Πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα, πονόλαιμο, εξανθήματα, πόνο στις αρθρώσεις και εξανθήματα.

Σχετικές ειδήσεις