ΥΓΕΙΑ

Παρβοϊός: Τι είναι η «πέμπτη νόσος» από την οποία κατέληξε κοριτσάκι 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη

παρβοϊος
Η νόσος αρχίζει με ελαφρύ πυρετό και πονοκέφαλο
Unsplash

Αύξηση κρουσμάτων παρβοϊού στην Ευρώπη. 

Ένα κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών από τη Θεσσαλονίκη κατέληξε από οξεία μυοκαρδίτιδα που προκλήθηκε από συλλοίμωξη παρβοϊού με κάποιον άλλο ιό, πιθανότατα αδενοϊό. Άλλα δέκα παιδιά που πήγαιναν στον ίδιο παιδικό σταθμό βρέθηκαν θετικά στον παρβοϊό. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημέρωση στον Ιατρικό Σύλλογος Θεσσαλονίκης, καλώντας τους γιατρούς σε εγρήγορση για την πιθανότητα εμφάνισης και άλλων κρουσμάτων του ιού, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για παιδιά 5-15 ετών και εγκύους.

Ο παρβοϊός Β19 είναι η αιτία της πέμπτης νόσου, ενός ήπιου εξανθήματος που συνήθως παρατηρείται στα παιδιά, κυρίως ηλικίας 5-15 ετών, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Η πέμπτη νόσος (μολυσματικό ερύθημα) πήρε το όνομά της από το ότι ήταν η πέμπτη κατά σειρά σε μια λίστα παιδικών ασθενειών που είναι γνωστές για την πρόκληση εξανθήματος, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η νόσος αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν, και την 7η με 11η μέρα εμφανίζεται εξάνθημα. Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα.

Οι ενήλικες που έχουν μολυνθεί με παρβοϊό μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τα παιδιά. Ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις είναι σπάνια συμπτώματα στα παιδιά, αλλά πιο συχνά στους ενήλικες. Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Ο παρβοϊός Β19 εξαπλώνεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, όπως η επαφή με σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός μολυσμένου ατόμου.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) σήμανε συναγερμό με έκθεσή του, για τον αυξημένο αριθμό περιστατικών «πέμπτης νόσου» (λοιμώδους ερυθήματος), από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία. Σε κάποιες από αυτές δηλώθηκε αύξηση στα σοβαρά περιστατικά από λοίμωξη με σε έγκυες, νεογνά και παιδιά.

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας έκαναν λόγο για «ασυνήθιστο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων» σε παιδιά και σε εγκύους, με ασυνήθιστο αριθμό αποβολών. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, αναφέρθηκαν πέντε θάνατοι μεταξύ παιδιών, κάτω του 1 έτους, αριθμός υψηλότερος από τον μέσο αριθμό θανάτων κατά τα προηγούμενα έτη. Τέσσερις από τους πέντε θανάτους αφορούσαν νεογνά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως και 30% - 40%. Οι έγκυες συνήθως μολύνονται μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη πέμπτης νόσου. Η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο, όπως ο ενδομήτριος θάνατος σε έως και 10% των περιπτώσεων. Σημειώνεται ότι έως και 20% των λοιμώξεων από παρβοϊό είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση μπορεί να μην είναι εμφανής.

Σχετικές ειδήσεις