ΕΟΠΥΥ: Ποιοι εξαιρούνται από τις χρεώσεις έως 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Διευκρινίσεις για τις νέες χρεώσεις από 1 έως 3 ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.
eopy
2'

Όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ έχει δεχθεί πολλά ερωτήματα από τους παρόχους σχετικά με το θέμα των χρεώσεων και για αυτό το λόγο έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις προκειμένου να ενημερωθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι από το νέο χαράτσι των 1 έως 3 ευρώ εξαιρούνται οι ασθενείς με σοβαρά χρόνια και σπάνια νοσήματα, αλλά και όσοι υπάγονται στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων Δοξιάδη.

ΕΟΠΥΥ: Οι εξαιρέσεις

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται ότι γλιτώνουν το 1 έως 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό οι εξής:

 1. Οι προληπτικές εξετάσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη και για τις οποίες δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου, καθότι εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.
 2. Δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου από τους δικαιούχους περίθαλψης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για εξετάσεις που εκτελούνται στα Δημόσια, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας , στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, στην «Παναγιά Φανερωμένη - Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα», στο Νοσοκομείο Αίγινας « Ο Άγιος Διονύσιος », στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και γενικά σε παρόχους οι οποίοι για εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς-δικαιούχους περίθαλψης Ε..ΟΠ.Υ.Υ. δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.
 3. Οι ασφαλισμένοι Ευρωπαϊκών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δεύτερου εδαφίου της περ. 12 της υποπαρ. 2 της παρ. ΙΒ του ν. 4093/2012 (Α΄222), όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 25 του Ν. 5102/2024 και ως εκ τούτου δεν γίνεται και σε αυτούς παρακράτηση ποσού (1-3 €).
 4. Οι πάσχοντες από:
  -μεσογειακή αναιμία δρεπανοκυτταρική νόσο
  -χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση
  -οι πάσχοντες από κυστική ίνωση οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
  -οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω
  -όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω για οποιαδήποτε πάθηση.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή