ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ» 100.000 ΕΥΡΩ

Χαλκίδα: Αυτά είναι τα πρόσωπα της διαφθοράς στην εφορία - Πώς δρούσαν

Τι έδειξε η έρευνα των «αδιάφθορων» για την εφορία στη Χαλκίδα
Χαλκίδα: Αυτά είναι τα πρόσωπα της διαφθοράς στην εφορία - Πώς δρούσαν
6'

Οι "αδιάφθοροι" πέρασαν χειροπέδες στην προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, στον υποδιευθυντή, σε τρεις υπαλλήλους της εφορίας, σε λογιστή και σε διεκπεραιώτρια.

Το ανώνυμο τηλεφώνημα που αποκάλυψε τα «χρυσά φακελάκια»

Η απάτη αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2023, όταν άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν, η "Λ", υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν από φορολογούμενους μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές.

Ο άνδρας που τηλεφώνησε στους "αδιάφθορους" ανέφερε ότι έχει πέσει και ο ίδιος θύμα τους και μάλιστα παρέδωσε το ποσό των 5.000 ευρώ για να... απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους. Όπως αποκάλυψε οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της "Λ" .

Οι καταγγελίες του θύματος τέθηκαν υπόψη της δικαιοσύνης με την Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών να διατάζει Προκαταρκτική.

Τι έδειξε η έρευνα των «αδιάφθορων»: Η υπο-ομάδα και ο ρόλος στην οργάνωση

Η άρση τηλεφωνικού απορρήτου έβγαλε "λαβράκι" και έδωσε στους αστυνομικούς του Εσωτερικών Υποθέσεων τις απαντήσεις που ζητούσαν. Όπως διαπιστώθηκε δρούσαν όπως μια εγκληματική οργάνωση, ιεραρχικά δομημένη με ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις και εκβιάσεις επιχειρηματιών.

Η δράση τους ξεκινά απο τον Νοέμβριο του 2023 και σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν απο τους φορολογούμενους, τα παραλάμβανε είτε η προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, είτε κάποιο από τα... ισχυρά μέλη της οργάνωσης ωστόσο η προϊσταμένη είχε τον αποκλειστικό ρόλο της διανομής των χρημάτων στα υπόλοιπα μέλη.

Οι "αδιάφθοροι" αποκάλυψαν τη δράση μιας υποομάδας που δρούσε κάτω απο την κεντρική ομάδα αποτελούμενη από δύο μέλη, τον λογιστή και τη διεκπεραιώτρια, οι οποίοι είχαν άμεση επικοινωνία με την προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας. Μάλιστα, επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ghost phone, υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές.

Τα μέλη της υποομάδας είχαν την εμπιστοσύνη της προϊσταμένης, το οποίο, αναδεικνύεται από τις μεταξύ τους συνομιλίες για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία της λειτουργίας της οργάνωσης.

Η ιεραρχία στην εγκληματική οργάνωση

Όπως προκύπτει απο την έρευνα των "αδιάφθορων" αρχηγός της οργάνωσης ήταν η προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Στενοί της συνεργοί ήταν ο λογιστής, η διεκπεραιώτρια και ένας υπάλληλος της ΔΟΥ ενώ τα υπόλοιπα τρία μέλη, ο προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου, ο προϊστάμενος στο Τμήμα Εσόδων και ένας ακόμα υπάλληλος της εφορίας ήταν μέλη της οργάνωσης.

Λεία 100.000 ευρώ σε τρεις μήνες

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, τη φυσική επιτήρηση και καταθέσεις μαρτύρων, εξακριβώθηκαν δεκαεπτά περιπτώσεις ιδιωτών, όπου η εν λόγω εγκληματική οργάνωση προέκυψε ότι απαίτησε και τελικά κατάφερε να αρπάξει συνολικά 95.600 ευρώ μέσα σε μόλις 3 μήνες, προκειμένου να «διευθετήσει» φορολογικές εκκρεμότητες.

Ακόμα 6 εμπλεκόμενοι

Τέλος σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος 6 ακόμα κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών 4 λογιστές, 1 ιδιώτης και ένας υπάλληλος της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Η κινηματογραφική επιχείρηση των «αδιάφθορων»

Οι αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων οι οποίοι παρακολουθούσαν διακριτικά το κτήριο της Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, το μεσημέρι της Τρίτης εντόπισαν έναν πολίτη να μπαίνει στην υπηρεσία κρατώντας φάκελο στα χέρια του. Όταν ο πολίτης βγήκε, οι αστυνομικοί τον προσέγγισαν, τον ακινητοποίησαν και σε σχετική τους ερώτηση τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της ανωτέρω Υπηρεσίας για βλάβη της επιχείρησής του.

Το σημειωματάριο με τον τιμοκατάλογο στο γραφείο της προϊσταμένης

Οι "αδιάφθοροι" κατάφεραν μετά απο έρευνα στο γραφείο της προϊσταμένης να εντοπίσουν ένα σημειωματάριο στο οποίο ήταν γραμμένα τα ονόματα των μελών της οργάνωσης και εμπλεκομένων, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά δίπλα στα ονόματά τους τα οποία κυμαίνονται απο 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ και ημερομηνίες απο 4.11.2020 έως τον Μάϊο του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Η προϊσταμένη κατά την προσαγωγή της ανέφερε ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο απο τα μέλη , αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες.

Χατζηδάκης για Χαλκίδα: «Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες»

Σε προσωρινή αργία τέθηκαν οι υπάλληλοι της ΔΟΥ Χαλκίδας που συνελήφθησαν για διαφθορά, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ενώ, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε πως «δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες».

Η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη:

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες. Αυτήν την αρχή τηρώ απαρέγκλιτα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη πολιτική και το ίδιο μήνυμα επαναλαμβάνω και σήμερα με αφορμή την υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Η συστηματική δουλειά της ΕΛΑΣ, της ΑΑΔΕ και των δικαστικών αρχών αποδεικνύει την ισχυρή μας θέληση να συγκρουστούμε με κάθε μορφή παρανομίας ακόμα και αν αυτή πηγάζει στην ίδια την Δημόσια Διοίκηση.

Είναι προφανές πως δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Είτε μιλάμε για περιπτώσεις διαφθοράς, είτε λαθρεμπόριο, είτε άλλα οικονομικά εγκλήματα. Είναι δίκαιο πρωτίστως για τους πολίτες, αναγκαίο για την οικονομία, αλλά και βασική αποστολή της ίδιας της κυβέρνησης».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή