Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Τι κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δρούκα
Ως μάρτυρες υπεράσπισης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου κατέθεσαν την Τετάρτη 11 Ιουνίου οι ηθοποιοί Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δρούκα, περιγράφοντας τόσο τη συνεργασία τους με τον Πέτρο Φιλιππίδη όσο και την προσωπικότητα που οι ίδιες έχουν γνωρίσει.
Χριστίνα Παππά: «Οι καταγγελίες μου φαίνονται εξωπραγματικές»
«Η συνεργασία μας υπήρξε άψογη. Ήταν αυστηρός στη δουλειά, όμως παράλληλα συνεργάσιμος, ηθικός και ευγενικός. Ένας γλυκός άνθρωπος», τόνισε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Παππά, προσθέτοντας πως ένιωσε έκπληξη όταν πληροφορήθηκε τις καταγγελίες σε βάρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη. «Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά προσωπικά μου φαίνεται αδιανόητο και απίθανο. Εγώ δεν τα πιστεύω. Οι καταγγελίες μου φαίνονται εξωπραγματικές. Στον χώρο μας, που είναι μικρός και κλειστός, τα πάντα μαθαίνονται, και εγώ δεν είχα ακούσει τίποτα παλιότερα, ποτέ. Πάντα στηρίζω και αγαπώ τις γυναίκες. Είμαι υπέρ των γυναικών, όμως δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτά που καταγγέλλονται είναι αλήθεια ή όχι», ανέφερε η δημοφιλής ηθοποιός.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, η Χριστίνα Παππά επανέλαβε πολλές φορές πως, παρά την επαγγελματική αυστηρότητα του Πέτρου Φιλιππίδη, επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα ευχάριστο και χαρισματικό άνθρωπο, που ενέπνεε σεβασμό και θαυμασμό στους συνεργάτες του. «Μπορεί στη δουλειά να ήταν αυστηρός, να επιδίωκε το τέλειο, όμως ταυτόχρονα ήταν πολύ γλυκός άνθρωπος. Η εικόνα του ήταν άψογη. Σας μιλάω και ανατριχιάζω. Όλοι θέλαμε να είμαστε κοντά του, να πάρουμε κάτι από το άστρο του», υπογράμμισε. Ερωτηθείσα αν η ίδια είχε δεχτεί ποτέ παρενόχληση από τον κατηγορούμενο, ήταν κατηγορηματική: «Ποτέ. Καμία απολύτως σχέση».
Παράλληλα, η μάρτυρας διαφώνησε ανοιχτά με την επίμαχη δήλωση του Παύλου Χαϊκάλη ότι «το θέατρο είναι ένα μεγάλο κρεβάτι», υποστηρίζοντας ότι κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του και δεν πρέπει να γενικεύονται τέτοιες κρίσεις. «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και έχει την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτές. Εγώ ήμουν πάντα ευγενική, μιλούσα σε όλους στον πληθυντικό. Με αγαπούσαν και με προστάτευαν. Ποτέ κανείς δεν ξεπέρασε τα όρια απέναντί μου», ανέφερε.
Σε ερώτηση της έδρας για το αν έχει βιώσει ποτέ ακραίες συμπεριφορές στον χώρο του θεάτρου, η Παππά απάντησε: «Ίσως και να μη δίναμε σημασία. Οι γυναίκες είμαστε έξυπνες, ξέρουμε πότε και πώς να “παγώσουμε” έναν άνθρωπο. Προσωπικά δεν είχα τέτοιες εμπειρίες».
Τέλος, σχολιάζοντας τις καταγγελίες για σκληρές ή κακοποιητικές συμπεριφορές σκηνοθετών, η ίδια εμφανίστηκε επιφυλακτική: «Μπορεί να υπήρξαν τέτοιες συμπεριφορές, δεν το αποκλείω. Αν θέλουμε να τις χαρακτηρίσουμε ως κακοποιητικές, τι να πω… Δεν μπορώ να το κρίνω με βεβαιότητα».
Φαίδρα Δρούκα: «Εμφανίζεται ως ένα τέρας, είναι διαστρεβλωμένο αυτό»
Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και η ηθοποιός Φαίδρα Δρούκα, η οποία διατηρεί μακροχρόνια σχέση – τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο – με τον κατηγορούμενο ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη.
«Ποτέ δεν έγινα μάρτυρας ακραίων συμπεριφορών, ούτε υπήρξαν τέτοια περιστατικά στον δικό μου κύκλο. Δεν είδα, ούτε άκουσα κάτι που να με προβληματίσει βαθιά. Αν ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν απαιτητικό, αυτό στα δικά μου μάτια δεν αποτελεί επιλήψιμο χαρακτηριστικό. Στις επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές, άλλωστε, δεν μπορεί να επικρατεί διαρκώς ατμόσφαιρα παιδικής χαράς. Το θέατρο είναι ένας χώρος όπου συνυπάρχουν όλα – εντάσεις, πάθη, δημιουργία, αλλά και δυσκολίες», δήλωσε η μάρτυρας, επισημαίνοντας ότι, κατά την άποψή της, πρόκειται για έναν άνθρωπο δοτικό, αφοσιωμένο και με απόλυτη αίσθηση καθήκοντος απέναντι στην τέχνη του.
Η ίδια αναφέρθηκε στον κατηγορούμενο με θερμά λόγια, περιγράφοντάς τον ως έναν άνθρωπο με βαθιές ευαισθησίες, που διακρίνεται για την αυτοπειθαρχία του. «Είναι πρώτα αυστηρός με τον εαυτό του. Δεν του χαρίζεται εύκολα. Πάντα έδειχνε ενδιαφέρον για ανθρώπους με προβλήματα, βοηθούσε όσο μπορούσε. Έχει εξαιρετικό χιούμορ, είναι εχέμυθος, προστατευτικός και δεν διστάζει να πάρει θέση ακόμη κι όταν αυτό μπορεί να στραφεί ενάντια στο ίδιο του το συμφέρον», πρόσθεσε, δημιουργώντας την εικόνα ενός ανθρώπου που – σύμφωνα με τη δική της εμπειρία – δεν συμβαδίζει με τις βαρύτατες κατηγορίες που τον βαραίνουν.
Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη φημών γύρω από τη συμπεριφορά του Φιλιππίδη, η ηθοποιός παραδέχτηκε ότι «κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες για σχέσεις και έρωτες», ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως, κατά τη γνώμη της, η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα είναι αλλοιωμένη και άδικη. «Ενώ αγαπά τις γυναίκες και έχει αγαπηθεί από αυτές, εμφανίζεται πια ως ένα τέρας που επιτίθεται. Αυτό είναι πλήρως διαστρεβλωμένο. Προσωπικά, δεν τον θεωρώ ικανό να έχει διαπράξει τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. Δεν μπορώ να το πιστέψω», υποστήριξε η μάρτυρας.
Η Φαίδρα Δρούκα αναφέρθηκε και στο τοξικό κλίμα που – όπως είπε – έχει δημιουργηθεί γύρω από την υπόθεση, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση όσων εκφράζουν διαφορετική άποψη ή επιλέγουν να καταθέσουν υπέρ του κατηγορούμενου. «Υπάρχει μία μορφή ανθρωποφαγίας. Άνθρωποι που δεν τον γνώρισαν ποτέ προσωπικά, βγαίνουν δημόσια και τον κατακρίνουν, πολλές φορές για να προωθήσουν τις δικές τους δουλειές. Υπήρξε και μια απόπειρα εκφοβισμού προς το πρόσωπό μου. Μου είπαν ξεκάθαρα να μη βγω να καταθέσω, να κρατήσω αποστάσεις. Τέτοιες συμπεριφορές αγγίζουν τα όρια του τραμπουκισμού», υποστήριξε.
Η ίδια επισήμανε πως, αν και πολλοί στον καλλιτεχνικό χώρο εκφράζουν παρόμοιες απόψεις με τη δική της, επιλέγουν να το κάνουν ιδιωτικά, καθώς φοβούνται το κόστος. «Στα τραπέζια των τελευταίων τεσσάρων ετών, ακούγονται όσα καταθέτω εγώ σήμερα εδώ, όμως είναι αλλιώς να τα λες ιδιωτικά και αλλιώς να τα στηρίζεις δημόσια με το όνομά σου. Δεν ήρθα για να καλύψω κανέναν. Ήρθα να μιλήσω για τη δική μου αλήθεια, γιατί πιστεύω ότι η δημοκρατία περιλαμβάνει και το δικαίωμα της μαρτυρίας, ακόμη κι αν αυτή είναι αντιδημοφιλής», κατέληξε, εμφανώς συγκινημένη η Φαίδρα Δρούκα.
Τέλος, υπογράμμισε πως η ηθική της συνείδηση δεν της επέτρεψε να σιωπήσει ή να παρασυρθεί από τον φόβο και τις κοινωνικές πιέσεις. «Ένας άνθρωπος διασύρεται και εξευτελίζεται, πολλές φορές από ανθρώπους που δεν τον γνωρίζουν ούτε κατ’ όψιν. Πολλοί φοβούνται να καταθέσουν δημόσια υπέρ του, για να μην στοχοποιηθούν. Εγώ, όμως, δεν μπορούσα να κλείσω τα μάτια. Η συνείδησή μου δεν με άφηνε. Ήρθα να μιλήσω γι’ αυτό που εγώ έζησα και γνωρίζω», κατέληξε.
...