Μεταναστευτικό: Σχέδιο για κλειστή δομή στην Κρήτη - Αποσυμφόρηση με μεταφορά 800 ατόμων
Πρόσφυγες και μετανάστες στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανιών.
Σε εφαρμογή έχει αρχίσει να τίθεται το σχέδιο αποσυμφόρησης της Κρήτης μετά τις μεταναστευτικές ροές που τις τελευταίες εβδομάδες κατακλύζουν το νησί. Ήδη αρκετοί μετανάστες μεταφέρονται στην ενδοχώρα ενώ έχουν ξεκινήσει και οι συλλήψεις διακινητών.
Η κυβέρνηση κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον αρμόδιο υπουργό, Θάνο Πλεύρη, εξέφρασε την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστής δομής για τους παράνομους μετανάστες.
Όπως διευκρινίστηκε από κυβερνητικής πλευράς, η νέα δομή θα λειτουργεί με κλειστό χαρακτήρα, ωστόσο οι μετανάστες δεν θα παραμένουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αντίθετα, θα πραγματοποιείται η ταυτοποίησή τους και στη συνέχεια θα προωθούνται προς την ηπειρωτική χώρα.
Στο Λαύριο συνελήφθησαν 8 άτομα, ανάμεσα στους 515 που μεταφέρθηκαν από την Κρήτη. Στα Χανιά, ανάμεσα στους 860 μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, έχουν συλληφθεί 18 άτομα κατηγορούμενα ως διακινητές.
Μέχρι την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να έχουν φύγει από το νησί με πλοία της γραμμής 800 μετανάστες από την Αφρική. Η απομάκρυνση συνεχίστηκε με 96 άτομα να αναχωρούν με πλοίο της γραμμής από τα Χανιά και από το Ρέθυμνο μέσω Ηρακλείου, άλλα 100 να κατευθύνονται στον Πειραιά.
Παράλληλα, την Πέμπτη, 515 μετανάστες μεταφέρθηκαν από τα Χανιά στο Λαύριο και 240 από το Ρέθυμνο στον Πειραιά. Να σημειωθεί πως, από την αρχή του χρόνου, έχουν καταφθάσει 9.500 άτομα στην Κρήτη από τη Λιβύη, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών να ξεπερνά το 350% σε σχέση με πέρυσι.
Σύσκεψη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού
Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τοπικούς παράγοντες από το νησί συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής, για την θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Δεν μπορεί να γίνει μια φυλακή στην Κρήτη. Θα πρέπει οι άνθρωποι να έρχονται να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα διευκρινίσει τη φύση της δομής υποδοχής και ταυτοποίησης που εξετάζεται στην Κρήτη. Το σίγουρο είναι ότι δεν μιλάμε για μια φυλακή, όπως ακούγεται, ανέφερε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Η επίθεση στο νησί μας είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και όσες δομές και να κάνουμε θα είναι αδιέξοδη αυτή η πολιτική αν δεν πατάξουμε το κακό στη ρίζα του, που είναι απέναντι στο Τομπρούκ, είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ.
Στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε καθόλου η τοποθεσία που θα δημιουργηθεί η δομή ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες.