ΑΑΔΕ – Παραγραφή οφειλών: Πώς η 5αετία γίνεται 10αετία - Η απόφαση του ΣτΕ
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την ΑΑΔΕ, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομολογιακό προηγούμενο σε σειρά εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων
Snapshot
- Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να αυξήσει τον χρόνο παραγραφής φορολογικών υποθέσεων από 5 σε 10 χρόνια όταν προκύπτουν νέα στοιχεία που δεν ήταν γνωστά στην Εφορία.
- Η απόφαση αφορά συγκεκριμένη υπόθεση εταιρείας με καταλογισμένες διαφορές ΦΠΑ για τα έτη 2004 και 2005, με το δικαστήριο να απορρίπτει την προσφυγή της.
- Η παραγραφή παρατείνεται από τη στιγμή που η φορολογική διοίκηση λαμβάνει γνώση των συμπληρωματικών στοιχείων.
- Η απόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομολογιακό προηγούμενο από την ΑΑΔΕ σε άλλες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.
- Η ΑΑΔΕ ενδέχεται να επικαλεστεί αυτή τη χρονική επιμήκυνση και σε μελλοντικές ενστάσεις για παραγραφή οφειλών, όπως στα μισθολογικά αναδρομικά.
Αύξηση του χρόνου της παραγραφής από 5 σε 10 χρόνια μέσα στον οποίο η Εφορία μπορεί να ελέγχει παλαιές φορολογικές υποθέσεις, φέρνει νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) το Β’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου με την υπ. απόφαση 365/2026, απέρριψε προσφυγή εταιρείας στην οποία είχαν καταλογιστεί διαφορές ΦΠΑ για τις χρήσεις 2004 και 2005, καθώς και πρόσθετος φόρος και πρόστιμα, παρατείνοντας τον χρόνο λήψης, καταχώρησης φορολογικών στοιχείων και ελέγχου αυτών.
Το κρίσιμο σημείο της υπόθεσης ήταν λέει ο χρόνος κατά τον οποίο περιήλθαν σε γνώση της φορολογικής διοίκησης τα στοιχεία που αποκαλύπτουν την παράβαση.
Με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, για τις παλιές φορολογικές υποθέσεις ισχύει η πενταετής παραγραφή, ωστόσο, η μαγική λέξη είναι το ότι εάν μετά την πενταετία προκύψουν «συμπληρωματικά στοιχεία» τα οποία δεν θα μπορούσαν να είναι σε γνώση της εφορίας, τότε η πενταετία γίνεται δεκαετία.
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την ΑΑΔΕ, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομολογιακό προηγούμενο σε σειρά εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Με αυτή την απόφαση του ΣτΕ μήπως ανοίγει ο δρόμος και η όρεξη στην ΑΑΔΕ να επικαλεστεί την χρονική επιμήκυνση και στις εκκρεμής και μελλοντικές ενστάσεις μας για παραγραφή χρεών από μισθολογικά αναδρομικά ξεπερνώντας την προηγούμενη απόφαση 616-617-618 τις Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Με πληροφορίες από ΕΝΔΙΣΥ