ΕΛΛΑΔΑ

Έφτασαν οι φλόγες στα πρώτα σπίτια του Κερατόκαμπου στο Ηράκλειο

Έφτασαν οι φλόγες στα πρώτα σπίτια του Κερατόκαμπου στο Ηράκλειο

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην περιοχή του Βιάννου στο Ηράκλειο, όπου μάλιστα οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των πρώτων σπιτιών του Κερατόκαμπου και χρειάστηκε να εκκενωθούν τρεις οικισμοί.

Δεκάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα των κατοίκων παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ πλέον το πύρινο μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτο με κατεύθυνση μέσα στο χωριό και καταστρέφει τις περιουσίες, καθώς ήδη αναφέρθηκαν ζημιές στους περίβολους και τις αυλές των πρώτων σπιτιών του Κερατόκαμπου, ενώ τουλάχιστον ένα σπίτι καταστράφηκε. Στο σημείο πνέουν άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ και ριπαίοι εντάσεως μέχρι και 9 μποφόρ κάνοντας σχεδόν αδύνατη την εύστοχη ρίψη νερού από αέρος. Επί τόπου παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν πλέον 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ ένα δεύτερο ελικόπτερο αποσύρθηκε λόγω βλάβης. Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο. Ο ένας στα μάτια, ο δέυτερος στο πόδι και ο τρίτος υπέστη αναπνευστικά προβλήματα. Εξαιτίας της πυρκαγιάς υπήρξε και ένα πρωτοφανές αιματηρό επεισόδιο, με θύματα δύο νεαρούς που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μέσης του Δήμου Βιάννου, ένας νεαρός κτηνοτρόφος που επέβαινε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν 23χρονο και έναν 38χρονο στα κάτω άκρα και στην κοιλιακή χώρα, αντίστοιχα, γιατί ενοχλήθηκε που «τραβούσαν» βίντεο με την φωτιά. Ο δράστης διέφυγε αμέσως μετά την πράξη του και αναζητείται, ενώ τα δύο θύματα νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ο ένας εκτός κινδύνου πλέον και ο άλλος σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, παραμένουν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στον Όλυμπο, στο Πύρρη Αρκαδίας και στις Κεραμές Ρεθύμνου, χωρίς όμως να εκφράζονται φόβοι για την εξέλιξή τους, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Χίο, που ξέσπασε το πρωί. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές που ξέσπασαν στα Πλατάνια της Ρόδου και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στην περιοχή Γερακινή, δίχως όμως να κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.