ΕΛΛΑΔΑ

Οφειλές ενός δισ. διεκδικούν οι κλινικές από τα Ταμεία

Οφειλές ενός δισ. διεκδικούν οι κλινικές από τα Ταμεία

Εξόφληση από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ για οφειλές ύψους ενός δις. ευρώ διεκδικούν οι ιδιωτικές κλινικές, δηλώνοντας αντίθετες στην προτεραιότητα εξόφλησης των φαρμακοποιών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Ανδρέας Καρταπάνης, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, σημείωσε την ιδιαίτερη έκπληξη του συνδέσμου ότι το υπουργείο ασχολείται «κατά προτεραιότητα με την υποχρέωση της Πολιτείας να εξοφλεί τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς» καθώς και ότι «όλη η αγορά υγείας γνωρίζει ότι οι φαρμακοποιοί έχουν αυτή την προτεραιότητα και θα την έχουν».

Ο κ. Καρταπάνης σημειώνοντας ότι στον ΣΕΚ υπάγονται όλοι οι μεγάλοι Όμιλοι Υγείας καθώς και όλες οι μεγάλες Ιδιωτικές Κλινικές, τόνισε ότι ο Σύνδεσμος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί μια τέτοια στάση της Πολιτείας σύμφωνα με την οποία οι φαρμακοποιοί θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων παρόχων υγείας.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση μεμονωμένων παρόχων υγείας τους βρίσκει πλήρως αντίθετους για τους κατωτέρω λόγους:

- Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τις επιχειρήσεις των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών είναι ανεξόφλητες από το έτος 2007 και φθάνουν στο ύψος των 800εκ. € μέχρι 31/12/2011.

- Οι νέες οφειλές του 2012 ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα 200εκ. €.

- Για τα ίδια οφειλόμενα ποσά έχει ήδη καταβληθεί εμπρόθεσμα το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων (φόροι, τέλη κλπ.) προς την Πολιτεία.

- Για τα ίδια οφειλόμενα ποσά, προερχόμενα από νοσήλια με ελάχιστο κέρδος, έχουν ήδη καταβληθεί στις προμηθεύτριες εταιρείες όλα τα κόστη για φάρμακα και ειδικά υλικά που περιλαμβάνονται στα νοσήλια αυτά. Ειδικά στα φάρμακα προκαταβάλεται η αξία τους για να παραδώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

- Η μη εμπρόθεσμη καταβολή των οφειλομένων ποσών οδήγησε τα μέλη του ΣΕΚ σε τραπεζικό δανεισμό με υψηλό κόστος.

- Ο ΣΕΚ βοήθησε με κάθε τρόπο να ισχύσουν από 1.1.2012 και να λειτουργήσουν στη συνέχεια τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (Κ.Ε.Ν.) παρά το βιαστικό και πρόχειρο του μέτρου, τις συνεχείς παλινδρομήσεις, τις μεγάλες ελλείψεις, τις ανακολουθίες κλπ., γεγονότα που είχαν ως συνέπεια σοβαρό οικονομικό κόστος για τα μέλη μας, όταν για τα Δημόσια Νοσοκομεία το ανάλογο κόστος βάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Ο Σύνδεσμος συνεργάστηκε με τη Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην επίλυση των αδιεξόδων που συνεχώς προέκυπταν. Στο πλαίσιο αυτό δέχθηκε να υπογράψει και σχετική σύμβαση για το σύνολο των λειτουργούντων τμημάτων, διευκολύνοντας έτσι την κανονική λειτουργία του συστήματος υγείας. Δυστυχώς στην υπεύθυνη αυτή στάση δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση, όπως εύλογα ο ΣΕΚ ανέμενε. Αντίθετα τα μέλη του, παραμένουν οι τελευταίοι από τους παρόχους υγείας που αντιμετωπίζουν το θετικό ενδιαφέρον των αρμόδιων φορέων.

Και ο κ. Καρταπάνης καταλήγει: «Για όλους τους ανωτέρω λόγους, με την παρούσα επιστολή μας εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας με τις ως άνω δηλώσεις. Ειδικότερα σας δηλώνουμε ότι παρά την εκπεφρασμένη βούλησή μας να είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά σας, δεν είμαστε σε θέση να υποστούμε επιπλέον ζημία εκείνης που μέχρι σήμερα έχουμε υποστεί από τη μη καταβολή των οφειλομένων ποσών και σας καλούμε να προχωρήσετε στην ισότιμη εξόφληση των χρεών της Πολιτείας προς όλους τους παρόχους υγείας».