ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2012: Η μικρότερη των τελευταίων χρόνων

ΔΕΘ 2012:  Η μικρότερη των τελευταίων χρόνων

Η μικρότερη των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή 77η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η κρίση όπως ήταν φυσικό επηρέασε και την έκθεση με τις συμμετοχές να μειώνονται στις 560 από 981 που ήταν πέρυσι. Οι οργανωτές εκτιμούν ότι η φετινή πτώση της κίνησης στην ΔΕΘ οφείλεται εκτός από την οικονομική κρίση και στην κακή εικόνα της χώρα στο εξωτερικό που απέτρεψε αρκετές διεθνείς εταιρείες να συμμετάσχουν.

Συγκεκριμένα οι ξένες κρατικές συμμετοχές περιορίστηκαν μόλις σε δέκα.Σε ειδικό αφιέρωμα στην ΔΕΘ της «κρίσης» το γερμανικό περιοδικό Stern αναφέρει χαρακτηριστικά «Εκεί όπου προβάλλονταν παλαιότερα οι Mercedes, Audi και Lexus με σλόγκαν του τύπου 'Μην το ονειρεύεστε, αγοράστε το', εξηγούν σήμερα ελληνικές επιχειρήσεις πώς μπορούν να μετατραπούν τα αυτοκίνητα για να καταναλώνουν φυσικό αέριο.Πολλά περίπτερα παρουσιάζουν σόμπες ξύλου. Γιατί ο χειμώνας πλησιάζει και πολλοί Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν το πετρέλαιο».

«Η φετινή ΔΕΘ αντικατοπτρίζει το βάθος της ύφεσης και το εύρος του αρνητικού κλίματος που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά», σχολίασε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης και πρόσθεσε: «Ενδεικτικό τούτου αποτελεί το γεγονός ότι οι ιδιώτες εκθέτες έχουν μειωθεί κατά 40% σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Helexpo «οι συμμετοχές προσεγγίζουν τις 560, έναντι 981 το 2011, ο καλυμμένος χώρος φθάνει τα 20.000 τ.μ., από περίπου 28.000 τ.μ. πέρυσι και τα έσοδα θα είναι σίγουρα μικρότερα από την 76η ΔΕΘ», τονίζοντας πως το 80% των συμμετοχών είναι από τη βόρεια Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Stern για ΔΕΘ: Από τον φραπέ... στο Σαμουράι

Β.Κορκίδης: Η φετινή ΔΕΘ αντικατοπτρίζει το βάθος της ύφεσης

Α. Τσίπρας: Θα πούμε το νερό νεράκι

Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Δεν είναι μέρος των Συνθηκών το Μνημόνιο»