ΕΛΛΑΔΑ

Προβλήματα από την κακοκαιρία

Προβλήματα από την κακοκαιρία
Εγκλωβισμένοι οδηγοί, αποκλεισμένα χωριά και πλημμύρες στην Αττική...

Σοβαρά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί σε πολλές περιοχές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν σχεδόν όλη τη χώρα από τα ξημερώματα.

Προβλήματα σε όλη την Αττική, με διακοπές κυκλοφορίας και πλημμύρες, έχει δημιουργήσει η έντονη βροχόπτωση. Η κυκλοφορία λόγω συσσώρευσης υδάτων έχει διακοπεί στη λεωφόρο Αρίωνος προς Αρτέμιδα από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος, στην οδό Αγίου Χριστοφόρου στην περιοχή Πετμεζά στα Σπάτα και στην οδό Μαρκοπούλου, στη διασταύρωση με την οδό Καλαβρύτων, στο Μαρκόπουλο.

Επίσης, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, από το ύψος της οδού Ζέππου στη Βούλα και για μήκος περίπου 800 μέτρων προς το Ελληνικό, η κυκλοφορία γίνεται μόνο από την αριστερή λωρίδα, ενώ το ίδιο συμβαίνει στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, κατά τμήματα, στο ρεύμα προς Πειραιά από τη Γλυφάδα μέχρι το Παλαιό Φάληρο.

Η πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 105κλήσεις από τις οποίες οι 17 είναι για δέντρα που έπεσαν από τον αέρα και οι υπόλοιπες για πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα σε όλο το λεκανοπέδιο, αλλά ειδικότερα στα Νότια Προάστια.

Αυτή την ώρα 26 συνεργεία της πυροσβεστικής κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα πλημμυρισμένα οικήματα.

Τα ποσά βροχής που έχουν πέσει μέχρι στιγμής στην Αττική φθάνουν τα 70 ακόμα και τα 80 χιλιοστά που σημαίνει 80 λίτρα νερό σε ένα τετραγωνικό μέτρο.

Ωστόσο, η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη κεντρική και νότια χώρα, θα συνεχιστεί στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Τάσο Αρνιακό, τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν από αύριο, Παρασκευή, το μεσημέρι.

Αποκλεισμένα χωριά - εγκλωβισμένοι οδηγοί

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα περισσότερα από 200 αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή του Δομοκού και έχουν ακινητοποιηθεί μέχρις ότου τα μηχανήματα μπορέσουν να απομακρύνουν διπλωμένα φορτηγά που έχουν εγκλωβιστεί σε απόσταση 7 χιλιομέτρων μετά την πόλη του Δομοκού. Ήδη η αστυνομία προσπαθεί να αποτρέψει τους οδηγούς να διέρχονται και επιτρέπουν την διέλευση προς το Δομοκό μόνο με αλυσίδες και μόνο στα ελαφρά αυτοκίνητα.

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου τα πράγματα γίνονται εφιαλτικά. Το χιόνι ξεκινά από την πόλη της Μακρακώμης και τα προβλήματα αρχίζουν 6 χιλιόμετρα μετά. Η διέλευση γίνεται μόνο με αλυσίδες ενώ τα μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να απομακρύνουν το χιόνι από το οδόστρωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα λεπτά μετά την διέλευση του εκχιονιστικού που απομακρύνει το χιόνι και ρίχνει αλάτι το οδόστρωμα γεμίζει πάλι με χιόνι και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται αδύνατη. Ετσι τα αυτοκίνητα συγκεντρώνονται κομβόι και ακολουθούν εκχιονιστικό μηχάνημα για να φτάσουν μέχρι το Καρπενήσι. Παρόμοιες εικόνες έχουμε και με την κάθοδο από Καρπενήσι προς Λαμία.

Όλα τα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας είναι ουσιαστικά αποκλεισμένα. Μπορεί τα μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και των δήμων να άνοιξαν τους δρόμους μέχρι το απόγευμα όμως η τρομακτική χιονόπτωση που πέφτει μετά τις 5 το απόγευμα τους έχει κλείσει εκ νέου. Περισσότερα από 42 χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας αλλά και της Υπάτης παραμένουν αποκλεισμένα αφού υπάρχει αδυναμία συγκοινωνίας. Με τεράστιες δυσκολίες και η κυκλοφορία σε όλα τα χωριά του Δομοκού ενώ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα ορεινά χωριά των Δήμων Λαμίας και Αμφίκλειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας είναι απίθανο να λειτουργήσουν τα σχολεία την αυριανή μέρα, ωστόσο όμως οι αποφάσεις θα ληφθούν ή απόψε αργά το βράδυ ή αύριο στις 6 το πρωί.

Aπαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων

Απαγορευτικό απόπλου ισχύει για ορισμένες περιοχές, λόγω των ισχυρών ανέμων που φθάνουν έως και τα 9 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από το Λαύριο, ενώ από Πειραιά δεν έφυγε το «Μπλού-Σταρ Οράϊζον» για Πάρο-Θήρα-Κάλυμνο-Νίσυρο-Τήλο και Ρόδο.

Το «Μπλού-Σταρ Πάρος», δεν πραγματοποίησε το δρομολόγιο Πειραιά-Σύρο-Πάρο-Νάξο-Ηρακλειά-Σχοινούσα-Κουφονήσι-Κατάκωλο.

Επίσης το πλοίο «Διαγόρας» για Κω και Ρόδο δεν πραγματοποίησε δρομολόγιο.

Από τον Αργοσαρωνικό έως την Αίγινα τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κανονικά, ενώ δεν έγιναν τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Υδρα-Σπέτσες και Πόρτο Χέλι.

Απο Σαλαμίνα δεν φεύγουν μόνο τα μικρά σκάφη για Πέραμα.

Κλειστό παραμένει και το πορθμείο Αιδηψός - Αρκίτσα.

Σε ποιούς δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Στην ΕΟ Ελευσίνας – Θήβας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το ύψος της 4ης χ.θ. έως τα
όρια με Α.Δ. Βοιωτίας.
Στην Λεωφ. Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) προς Πάρνηθα.

Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονοπτώσεων - παγετών

Στο Νομό Πέλλας:
Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ Βόρας, από 19ο χλμ. έως το Χ/Κ.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στο νομό Φλώρινας:
Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 20ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου)
Στο νομό Καστοριάς
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, από 16ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο νομό Τρικάλων:
Επ. Ο. Πύλης – Μεσοχώρας, από 4ο (Γέφυρα Πύλης) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα).
Επαρχιακό οδικό δίκτυο ορεινών πρώην Δήμων Πινδέων, Αιθήκων, Κλεινοβού, Διευρυμένης Κοινότητας Νεράιδας Ασπροποτάμου, Καστανέας,Τυμφαίων.
Ε. Ο. Τρικάλων - Ιωαννίνων, από 30ο έως 78ο χλμ. «θέση Κατάρα».
Στο νομό Μαγνησίας:
Επ. Ο. Δράκειας - Χανίων.
Eπ. Ο. Βόλου – Ζαγοράς (‘Άνω Κλάδος), από 20ο έως 44ο χλμ.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στο νομό Φθιώτιδας
Ε. Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, από 55ο έως 65,7ο χλμ.
Στο νομό Ευρυτανίας
Ε. Ο. Λαμίας – Καρπενησίου.
Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνάς, θέση «Βράχος».
Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρίκελλου – Δομνίστας.
Επ. Ο. Φουρνάς – Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
Επ. Ο. Φουρνάς – Λαμίας, θέση «Σερμιτζέλι».
Επ. Ο. Καρπενησίου – Χ/Κ.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Στο νομό Αχαίας:
Επ. Ο. Δ.Δ. Περιστέρας Ακράτας, προς Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.
Επ. Ο. ορεινού οδικού δικτύου

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στο νομό Κορινθίας:
Επ. Ο. Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 18ο χλμ.
Επ. Ο. Τρικάλων – Καρυάς, από το 10ο χλμ.
Στο νομό Αρκαδίας:
Ε. Ο. Νεμέας – Λεβιδίου – Τρίπολης.

Ο καιρός αύριο

Στην Αττική, αύριο Παρασκευή, περιμένουμε βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και στις ημιορεινές περιοχές στα δυτικά και βόρεια του νομού. Τα φαινόμενα που θα είναι έντονα το πρωί κυρίως στα βορειοανατολικά του νομού από το μεσημέρι θα αρχίσουν να εξασθενούν. Οι βοριάδες που θα φθάσουν ακόμα και τα 8 μποφόρ αργότερα θα αρχίσουν να κοπάζουν. Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια του νομού θα ο υδράργυρος θα πέσει δύο με τρεις βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη, περιμένουμε λίγες νεφώσεις που για λίγο θα πυκνώσουν. Οι βοριάδες θα φθάσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου.