ΕΛΛΑΔΑ

Συγκοινωνίες Αθηνών: Αναβάθμιση της Τηλεματικής και 951 νέα λεωφορεία έως το 2025

Συγκοινωνίες Αθηνών: Αναβάθμιση της Τηλεματικής και 951 νέα λεωφορεία έως το 2025
EUROKINISSI.

Το σχέδιο και οι προτεραιότητες για τον εκσυγχρονισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και τη δυναμική επιστροφή των επιβατών στις αστικές συγκοινωνίες.

Το έργο, οι εξελίξεις και οι βελτιώσεις για τους επιβάτες στον κλάδο των δημόσιων μεταφορών αποτέλεσαν το αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν εχθές (29/04) το Υπερταμείο και οι Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ – ΣΤΑΣΥ – ΟΣΥ), στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Κατά την αναλυτική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, παρουσιάσθηκε η δυναμική επιστροφή του επιβατικού κοινού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, η Αθήνα παρέχει το δεύτερο φθηνότερο εισιτήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Συγκοινωνίες Αθηνών καταγράφουν πορεία ανόδου στους βασικούς πυλώνες λειτουργίας τους, υπό τον κεντρικό σχεδιασμό και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η δημιουργία ενός προηγμένου μοντέλου διακυβέρνησης του Ομίλου αποτελεί προτεραιότητα, καθώς επιδιώκεται η αξιοποίηση της γνώσης και των δεξιοτήτων των ανθρώπων του. Το συνολικό πλάνο δράσης αφορά σε σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών προς τους επιβάτες, εστιάζοντας στην ανανέωση των υποδομών και σε παρεμβάσεις σε σταθμούς για την καλύτερη πρόσβαση των ΑμεΑ.

Μέχρι το 2025, υλοποιείται μία σημαντική ανανέωση του στόλου με 951 νέα οχήματα, με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ θα παραδίδονται τμηματικά οι ανακαινισμένοι συρμοί της γραμμής 1.

Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ αντιμετωπίζει την πρόκληση της εισιτηριοδιαφυγής προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί με έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Επίσης, εντείνονται οι προσπάθειες απανθρακοποίησης με στόχο –3% για το 2024, καθώς ο Όμιλος στοχεύει σε έναν επιβατοκεντρικό – βιώσιμο οργανισμό.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ενσωμάτωση της καινοτομίας προς όφελος των επιβατών. Aναβαθμίζεται το σύστημα Τηλεματικής επιτρέποντας την ταχύτερη και πιο αξιόπιστη μετάδοση πληροφοριών, με την εγκατάσταση 500 επιπλέον «έξυπνων στάσεων» στους δρόμους της Αθήνας, ενώ μετατρέπονται σταδιακά σε «έξυπνες» και οι 7.500 στάσεις του συγκοινωνιακού δικτύου της πρωτεύουσας με την τοποθέτηση QR Codes, επιτρέποντας την απευθείας σύνδεση των smartphones στην εφαρμογή OASA Telematics.

Αξιοποιείται ταυτόχρονα η τεχνητή νοημοσύνη για την ενημέρωση του κοινού μέσα από την εφαρμογή chatbot (ήδη το 2023 υπήρξαν 316.000 διαδράσεις με το κοινό). Επίσης, εισάγονται οι ανέπαφες συναλλαγές (EMV) με το πρόγραμμα Tap ‘n Pay για τις μετακινήσεις με τα Μέσα με τη χρήση τραπεζικών καρτών που αποτελεί τομή στις αστικές συγκοινωνίες.

Παράλληλα, στρατηγική επιδίωξη είναι οι Συγκοινωνίες Αθηνών να συμβάλλουν περαιτέρω στην πράσινη μετάβαση, μέσω της αύξησης της χρήσης των ΜΜΜ, της στροφής στην ηλεκτροκίνηση και σε τεχνολογίες μηδενικών ρύπων, καθώς επίσης και με καινοτόμες παρεμβάσεις. Ενδεικτικά: Η ανάκτηση ενέργειας από την πέδηση των συρμών του Μετρό, η αναβάθμιση των υποδομών, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η αντικατάσταση λαμπτήρων κ.ά.

Το 2024, είναι μία σημαντική χρονιά, καθώς θα εκκινήσει η εκπόνηση του νέου Στρατηγικού Σχέδιου Μεταφορών Αττικής, το οποίο ουσιαστικά θα καταγράψει και θα προδιαγράψει τις ανάγκες του δικτύου αστικών συγκοινωνιών σε ορίζοντα εικοσαετίας.