ΕΛΛΑΔΑ

Νίκη των απεργών στο μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκη των απεργών στο μετρό Θεσσαλονίκης

«Νόμιμη» χαρακτηρίστηκε η απεργία των εργαζομένων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο απέρριψε ως «αβάσιμη» την αγωγή της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, με την οποία ζητούσε να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο έργο.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η απεργία είναι «νόμιμη» και«δεν είναι καταχρηστική»,καθώς «η γενικότερη αλλαγή των αμοιβών» είναι «αντισυνταγματική, κατά παράβαση των άρθρων 26 και 43 παρ. 2 του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι απεργούν εδώ και πέντε εβδομάδες, με αίτημα την αλλαγή των συμβάσεων 30 νεοπροσληφθέντων εργατοτεχνιτών με τους όρους της κλαδικής, αντί της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στην απόφαση του δικαστηρίου τονίζεται επίσης ότι στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζεται «η αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις», ότι το μέγεθος των μειώσεων των μισθών συνιστά «πλέον εκμετάλλευση του εργαζόμενου» και ότι ο χρόνος της απεργίας δικαιολογείται από τα αιτήματα και δεν επηρεάζει κρίσιμα την εξέλιξη του έργου.

Από την πλευρά του, ο σύλλογος εργαζομένων έκανε λόγο για «ιστορική απόφαση» με αντίκτυπο στους εργαζόμενους όλης της χώρας.