ΕΛΛΑΔΑ

Με το «δελτίο» η Υγεία για τους άπορους

Με το «δελτίο» η Υγεία για τους άπορους

Η πρωτοφανής υποβάθμιση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που έχει οδηγήσει πολλούς ανέργους σε επίπεδα κάτω από τα όρια της φτώχειας, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Υγείας, αυτή τη φορά με χρήματα του ΕΣΠΑ.

Η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ στο υπουργείο Υγείας, ήρθε τώρα, αφού χάθηκαν πέρυσι περίπου 60 εκ. ευρώ, για έργα που είχαν ενταχθεί και δεν ωρίμασαν ποτέ, ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν τα χρήματα!

Έτσι, η απορροφητικότητα του υπουργείου Υγείας περιορίστηκε μόλις στο 6,8% των πιστώσεων που ήταν διαθέσιμες!

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο γενικός γραμματέας Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του προγραμματισμού του υπουργείου Υγείας για την απορρόφηση τελικά των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Στόχος του υπουργείου Υγείας, είναι η απορροφητικότητα να φτάσει το 48% με ελέγχους ανά τρίμηνο, ώστε να μη χαθεί ακόμη μια ευκαιρία βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα μας.

Έτσι, από ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 328 εκ. ευρώ, προγραμματίζεται να δοθούν περίπου 90 εκ. ευρώ σε ένα σχέδιο κάλυψης ανέργων, μακροχρόνια ανέργων και οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ένα «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης», με άλλα λόγια ένα «δελτίο» που θα επιτρέπει σε 100.000 άτομα κατ’ έτος, να έχουν πρόσβαση για ένα χρόνο σε γιατρό, σε εξετάσεις, σε πλήρες σετ προληπτικών εξετάσεων, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από γιατρό και φαρμακευτική αγωγή και περαιτέρω ιατρικό έλεγχο, αν το τελευταίο στάδιο είναι απαραίτητο.

Το πρόγραμμα του «δελτίου» που θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα, προβλέπεται για τη διετία 2013 και 2014 να απορροφήσει 40 εκ. ευρώ από το σύνολο των 90 εκ. ευρώ του συνολικού προγράμματος του υπουργείου Υγείας που θα διοχετευθεί σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία από τη φτώχεια που έχει φέρει η οικονομική κρίση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των υπηρεσιών υγείας, δημοσίων και ιδιωτικών, όμως ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι όροι και οι αιτήσεις που θα πρέπει να γίνουν, είτε από τους πολίτες, είτε από τους γιατρούς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες υγείας.

Τα υπόλοιπα 50 εκ. ευρώ θα απορροφηθούν σε πρόγραμμα περίθαλψης κατ’ οίκον (4,5 εκ. ευρώ, εμβολιασμούς παιδιών (5 εκ. ευρώ), αγωγής υγείας των παιδιών (3,5 εκ. ευρώ), κατάρτισης νέων ανέργων γιατρών και νοσηλευτών για την καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων (15 εκ. ευρώ), ανάπτυξη συστήματος υποστήριξης αυτιστικών, σύστημα υποστήριξης πρωτοβάθμιας περίθαλψης (4,5 εκ. ευρώ), βελτίωσης της λειτουργίας των νοσοκομείων (10 εκ. ευρώ).

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, περιλαμβάνεται επίσης και το κλείσιμο των τεσσάρων ψυχιατρικών νοσοκομείων: Δαφνί, Δρομοκαϊτειο, Τρίπολης και Θεσσαλονίκης, και η μεταφορά των ασθενών σε αντίστοιχες μονάδες που θα καλύπτουν τους ασθενείς επαναφέροντάς τους, όμως, μέσα στην κοινωνία, στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.