ΕΛΛΑΔΑ

Πειθαρχική έρευνα για την αποφυλάκιση τριών ληστών με καλάσνικοφ

Πειθαρχική έρευνα για την αποφυλάκιση τριών ληστών με καλάσνικοφ

Τους υπαίτιους της αποφυλάκιση τριών ληστών, οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2011 είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί για τρεις ένοπλες ληστείες σε ισάριθμες τράπεζες στα Φάρσαλα και στην Πιερία, με λεία 344.000 ευρώ «ψάχνει» ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν για τις εν λόγω αποφυλακίσεις ευθύνονται ή όχι δικαστές ή δικαστικοί υπάλληλοι. Η έρευνα θα διεξαχθεί από εισαγγελέα Εφετών.

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι μάλιστα κατά τη ληστεία στα Φάρσαλα άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών και τραυμάτισαν τον έναν σοβαρά, αποφυλακίσθηκαν, καθώς από τις 12 Δεκεμβρίου 2012 ακυρώθηκε το βούλευμα προσωρινής κράτησής τους. Κι αυτό διότι ο γραμματέας του αρμόδιου του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κατερίνης πριν την έκδοση βουλεύματος για την παράταση της κράτησής τους, δεν ειδοποίησε έγκαιρα και εντός των νόμιμων προθεσμιών, τους προφυλακισμένους ή τους συνηγόρους τους για να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Η παράλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων, καθώς συμπληρώθηκε το δωδεκάμηνο προσωρινής κράτησής τους.

Κατόπιν αυτού το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κατερίνης με μεταγενέστερο βούλευμά του κήρυξε άκυρο το προηγούμενο (υπ΄ αριθμ. 25/2012), με το οποίο αποφασίστηκε η παράταση της κράτησής τους και άφησε ελεύθερους τους κατηγορούμενους με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους στο Αστυνομικό Τμήμα μια φορά την εβδομάδα.