ΕΛΛΑΔΑ

Νέο «κούρεμα» υπέρ ΕΟΠΥΥ αναστατώνει τις υπηρεσίες υγείας

Νέο «κούρεμα» υπέρ ΕΟΠΥΥ αναστατώνει τις υπηρεσίες υγείας

Νέο κούρεμα στις επιχειρήσεις υγείας φέρνει τα πάνω – κάτω στην αγορά ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης, καθώς δημιουργεί άνιση μεταχείριση ακόμη και μεταξύ ομοειδών νοσηλευτικών μονάδων!

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, κατήγγειλαν σήμερα, ότι η σχετική απόφαση για «κούρεμα» των οφειλών του ΕΟΠΥΥ από 2005 έως 2011 κατανέμει άνισα τα πραγματικά ποσοστά της υποχρεωτικής έκπτωσης ακόμη και μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων!

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, παρότι η υποχρεωτική έκπτωση για τις κλινικές εμφανίζεται να είναι 8% και για άλλους παρόχους από 10-20%, η περικοπή των υπολοίπων ποσών που οφείλονται για τιμολόγια που έχουν κατατεθεί ήδη και έχει πληρωθεί προκαταβολή 90% από το ΙΚΑ, εκτινάσσει την έκπτωση σε ποσοστά της τάξης του 30-50% ανάλογα με την κλινική και το μερίδιο του τζίρου της που καλύπτεται από τους ασφαλισμένους του συγκεκριμένου ταμείου.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου, τονίζοντας ότι οι δύο ενώσεις είχαν δηλώσει πρόθυμες για ένα ορθολογικό ποσοστό έκπτωσης με βάση τις δυνατότητες του κράτους και την τρέχουσα συγκυρία, επισημαίνουν τώρα πως η σχετική απόφαση είναι εμπαιγμός και καταδίκη των επιχειρήσεων, τη στιγμή που τα διαθέσιμα κονδύλια επαρκούν για ορθολογική και δίκαιη έκπτωση που θα εξασφαλίσει βιώσιμες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.

Οι ενώσεις ζητούν με σημερινή επιστολή τους την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, καθώς –όπως τονίζουν- το μέτρο οδηγεί σε κλείσιμο περισσότερες από τις μισές ιδιωτικές κλινικές και καλούν τα μέλη τους σε έκτακτες συνελεύσεις για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν και αξιοποίηση των ένδικων μέσων στα αρμόδια Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Εκπρόσωποι των ενώσεων θα έχουν αύριο συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, ενώ στις γενικές συνελεύσεις θα ζητήσουν από τα μέλη τους να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις για τη μη αποδοχή της συγκεκριμένης ρύθμισης.