ΕΛΛΑΔΑ

«Αφανίζετε 12.000 φαρμακεία και 125 φαρμακαποθήκες για 20 πολυεθνικές»

«Αφανίζετε 12.000 φαρμακεία και 125 φαρμακαποθήκες για 20 πολυεθνικές»

Άνευ όρων παράδοση της αγοράς σε 15-20 πολυεθνικούς ομίλους και κλείσιμο 12.000 ελληνικών φαρμακείων και 125 ελληνικών φαρμακαποθηκών, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά φαρμάκου από τις ανακολουθίες της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών αναρωτιούνται αν είναι στο πλαίσιο του "στρατηγικού σχεδιασμού" η διάλυση ολόκληρου του κλάδου του φαρμάκου στη χώρα και ζητούν να τιμωρηθούν άμεσα όσοι ευθύνονται για τις ελλείψεις φαρμάκων, αντί να λοιδωρούνται δύο κλάδοι που στηρίζουν τον ημιθανή ΕΟΠΥΥ, αυτοί των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, τόνισε τα εξής:

1.Οι ελλείψεις δεν οφείλονται στις εξαγωγές. Αυτό άλλωστε διαπιστώνεται και από τα στοιχεία του ΕΟΦ και, ανεξάρτητα από αυτό, όσοι παρανόμησαν (φαρμακαποθήκες και φαρμακεία) καλύτερο είναι να τιμωρηθούν άμεσα, παρά να λοιδωρούνται δυο κλάδοι, οι οποίοι στηρίζουν τον ημιθανή ΕΟΠΥΥ.

2. Οκτώ πολυεθνικές εταιρείες που επιβεβαιώθηκε ότι προμηθεύουν με μειωμένες ποσότητες την αγορά «τιμωρήθηκαν» με το «εξοντωτικό» πρόστιμο των 5.000 ευρω, όταν ταυτοχρόνως γίνονται σωρηδόν έλεγχοι σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες.

3. Ο ΠΣΦ ήταν αυτός που κατήγγειλε τις παράνομες πρακτικές δυο φαρμακαποθηκών και κάποιων φαρμακείων και πίεσε την Πολιτεία για τη διενέργεια ελέγχων.

4. Ηθικός αυτουργός των εξαγωγών των φαρμακείων είναι η Πολιτεία. Ποιος εξαθλίωσε τα φαρμακεία αφήνοντας τα απλήρωτα επί 4 μήνες και μειώνοντας συνεχώς τα ίδια κεφάλαια τους με αλλεπάλληλες (και συχνά αλλοπρόσαλλες) μειώσεις τιμών, οδηγώντας τα στον προθάλαμο του Κορυδαλλού, αν όχι η Πολιτεία;

Καταλήγοντας, η διοίκηση του ΠΣΦ αναρωτιέται: «Είναι στα πλαίσια του "στρατηγικού σχεδιασμού" ο αφανισμός 12.000 ελληνικών φαρμακείων και 125 ελληνικών φαρμακαποθηκών και η άνευ όρων παράδοση της αγοράς σε 15-20 πολυεθνικούς ομίλους;.