ΕΛΛΑΔΑ

Σε απεργίες οδηγούνται πάλι οι φαρμακοποιοί

Σε απεργίες οδηγούνται πάλι οι φαρμακοποιοί

Οι καθυστερήσεις πληρωμών δημιουργούν πρόβλημα βιωσιμότητας στα φαρμακεία

Νέες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών βρίσκονται και πάλι προ των πυλών, καθώς οι καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ συνεχίζονται, παρά τις δεσμεύσεις για έγκαιρη αποπληρωμή.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσανατολίζεται σε νέες κινητοποιήσεις του κλάδου, πράγμα που ανακοινώνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με επιστολή του.

Στην επιστολή, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης επισημαίνει πως «εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των συνταγών φαρμάκων για τον μήνα Ιανουάριο 2013, κάτι που έπρεπε να γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση και τους ισχύοντες Νόμους μέχρι τις 10 Απριλίου. Επίσης εκκρεμεί η πληρωμή των συνταγών Φεβρουαρίου, η οποία επίσης έπρεπε να είχε ήδη πραγματοποιηθεί».

Με την επιστολή αυτή οι φαρμακοποιοί επανέρχονται για πολλοστή φορά στην καθυστέρηση αποπληρωμής τους για φάρμακα που έχουν χορηγήσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενημερώνουν για τις οφειλές που βρίσκονται σε εκκρεμμότητα, και σημειώνουν πως «Δυστυχώς, όλες οι υποσχέσεις για εξομάλυνση των πληρωμών αποδείχτηκαν ψεύτικες, όπως ψεύτικες αποδείχτηκαν και οι διαβεβαιώσεις για αποπληρωμή των παλαιών χρεών των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και χρονολογούνται από το 2011 και παλαιότερα».

Σημειώνουν μάλιστα ότι «τα όρια της υπομονής μας έχουν εξαντληθεί και αισθανόμαστε ότι για άλλη μια φορά μας εμπαίζετε. Οι φαρμακοποιοί όμως, έχοντας πληρώσει βαρύ το τίμημα της συρρίκνωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, είμαστε πολύ περήφανοι για να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τον εμπαιγμό αυτό.

Καλούμε τους φαρμακοποιούς σε ετοιμότητα για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, για να αντιμετωπίσουμε την ασυνέπεια του Κράτους απέναντί μας».

Καταλήγοντας η επιστολή ζητά την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ, ώστε να εξομαλυνθούν οι πληρωμές που δεν επιδέχονται καμιά παραπάνω καθυστέρηση και δυναμιτίζουν τη βιωσιμότητα των φαρμακείων.