ΕΛΛΑΔΑ

Ικανοποιημένος ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με την πρωτοβουλία Δένδια

Ικανοποιημένος ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με την πρωτοβουλία Δένδια

Με αφορμή την πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των πορειών και διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή και ευελπιστεί αυτή τη φορά να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, δήλωσε σχετικά: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είναι ο πρώτος φορέας που ανέδειξε το θέμα από το 2001, όταν και παρουσίασε τα ευρήματα σχετικής έρευνας, όπου καταδεικνυόταν η ανάγκη εφαρμογής ρυθμιστικού πλαισίου, σύμφωνου με το ισχύον Σύνταγμα, που θα διασφαλίζει την εύρυθμη κοινωνικοοικονομική ζωή της πρωτεύουσας. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις μας για οριοθέτηση κανόνων, η πολιτεία αδρανούσε προκλητικά. Η θέση του Συλλόγου μας ήταν και παραμένει σαφής:

Σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα της διαδήλωσης. Ζητούμε όμως, να προστατευτεί και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει, να κινείται και να εργάζεται ελεύθερα τις ημέρες των πάσης φύσεως κινητοποιήσεων.
Τη θέση μας αυτή την έχουμε εκφράσει επανειλημμένα με δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων:

- Να υπάρχει από τις αρμόδιες αρχές έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση του κοινού για τον τόπο και τη διάρκεια της κάθε διαδήλωσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

- Να προβλέπεται αποτελεσματική περιφρούρηση των πορειών και των διαδηλώσεων από τους συμμετέχοντες σε αυτές.

- Να προβλέπεται ακύρωση - διάλυση σε περίπτωση που η διαδήλωση δεν ακολουθήσει τον αρχικό γνωστοποιημένο σχεδιασμό.

- Ο αποκλεισμός τομέων της πόλης να επέρχεται μόνο στις περιπτώσεις που οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ή πολιτικά κόμματα ή φορείς που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά.
- Στις περιπτώσεις ολιγάριθμων συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων ή πορειών (κάτω των 500 ατόμων) να καταλαμβάνεται μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας.

Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και θα αναδεικνύουν την Αθήνα σε ένα φιλικό και ασφαλή προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες - καταναλωτές, είναι επιτακτική η ανάγκη προς την κατεύθυνση αυτή, να ρυθμιστεί οριστικά και άμεσα το θέμα των πορειών και διαδηλώσεων».